Μεγάλοι Συνθέτες & Στιχουργοί

Νταλάρας - Τσιτσάνης2

Βασίλης Τσιτσάνης

«O Βασίλης Τσιτσάνης είναι όλη μου η ζωή και σας ευχαριστώ που τη μοιραστήκατε μαζί μου» (Γιώργος Νταλάρας, Μέγαρο Μουσικής, Ιανουάριος 2004)

Πυθαγόρας

Ο Πυθαγόρας, αν και έφυγε από τη ζωή σε μικρή ηλικία, άφησε πίσω του εκατοντάδες τραγούδια ενώ συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα αφήνοντας διαχρονικά τραγούδια…

Λευτέρης Παπαδόπουλος

“Την εποχή εκείνη κάναμε με τον Λοΐζο τον πρώτο μας μεγάλο δίσκο, τον «Σταθμό». Είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ο δίσκος όταν γνωριστήκαμε με τον Νταλάρα, γι’ αυτό υπάρχει ένα μόνο τραγούδι με τον ίδιο, το «Ητανε οκτώ εννιά». Αν και το τραγούδι αυτό τον άφηνε αδιάφορο, το είπε πολύ καλά, και μάλιστα με την πρώτη. Από τότε αρχίζει μαζί του μια συνεχής συνεργασία και μια αδιατάραχτη φιλία.”

Θάνος Μικρούτσικος

“Ο Γιώργος είναι μια σπουδαία φωνή και μάλιστα έκανε κάτι που δεν το έκανε κανένας. Το 1972, αν δεν κάνω λάθος στην ημερομηνία, έφυγε απ’ τα νυχτερινά κέντρα κι έκανε τη δική του πορεία. Μια φωνή πολύ γυμνασμένη, εξαιρετική, η οποία άντεξε πάρα πολλά χρόνια, αντέχει και σήμερα, δηλαδή τον ακούς και πραγματικά έχει πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά.”

Γιάννης Μαρκόπουλος

Πρωτοσυνεργάζονται το 1968 με τον Γιώργο Νταλάρα ως μουσικό. Η συνέχεια, ιστορική. Το «Σεργιάνι στον κόσμο», τα «Παραπονεμένα λόγια», η «Μάνα του Αλέξανδρου»…

Δημήτρης Λάγιος

“Τον γνώρισα στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν μόλις είχε έρθει από την Αμερική μαζί με την Πέγκυ, τη σύζυγό του. Ημασταν νέοι και οι δύο κι αμέσως διαπίστωσα ότι είχαμε ένα είδος συγγένειας: την ίδια νοοτροπία για τη χώρα, την ίδια άποψη για την ελληνικότητα – χωρίς κραυγές.”

Μάνος Χατζιδάκις

“Ο Γιώργος Νταλάρας διαθέτει τέσσερα ισχυρά πρόσωπα από τη γέννησή του. Με αυτά λειτούργησε τόσα χρόνια τώρα, φορώντας κι ένα βυζαντινό μανδύα χρυσοποίκιλτο και ακριβά ραμμένο. Το ένα του πρόσωπο περιέχει την παράδοσή του. Το άλλο, το πάθος του για το τραγούδι. Κάθε λογής τραγούδι. Το τρίτο, την ερωτική του σχέση με το κοινό. Και το τέταρτο, την τελειολογία και την τάση του για τα άστρα.”

Αντώνης Βαρδής

Μια συνεργασία που ξεκίνησε το 1974 με το δίσκο «Νιάτα», συνεχίστηκε στο δίσκο «Οι Μάηδες οι ήλιοι μου» και έφτασε μέχρι το «Μυστικά»…

Σταύρος Κουγιουμτζής

Σημείο – σταθμός στην πορεία του Γιώργου Νταλάρα ήταν η συνεργασία του με τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Η γνωριμία τους έγινε με την προτροπή του κ. Μάκη Μάτσα, όταν ο Γιώργος Νταλάρας έκανε σε ηλικία 18 ετών τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στο τραγούδι.