ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ &
Χρήστος Νικολόπουλος

Συνοδοιπόροι στα μουσικά ταξίδια & μια σπάνια φιλία

Follow:

“Με τον Γιώργο δεν μπορεί να μας χωρίσει τίποτα! Ήμασταν ήδη αχώριστοι φίλοι και μετά από πολλά χρόνια κάναμε δίσκους μαζί. Η τελειομανία του, η εργασιομανία του είναι μνημειώδεις. Διδάχτηκα από τον Γιώργο αυτή την τελειότητα. Στη δημιουργία της δομής ενός τραγουδιού, στην πρόβα, στο ψάξιμο για τις φράσεις. Είναι μεγάλος τραγουδιστής κι από τους ελάχιστους που τραγουδάνε μουσικά. Για μένα είναι πολύ σημαντικό που ήμασταν συνοδοιπόροι όλα αυτά τα χρόνια. Αναπτύξαμε μεγάλη φιλία, ζήσαμε θριάμβους.” / Χρήστος Νικολόπουλος, 2015

“Ο Χρήστος είναι ο σπουδαιότερος λαϊκός συνθέτης εν ζωή κι ένας από τους σπουδαιότερους οργανοπαίχτες αυτού του μαγικού οργάνου. Ένα μεγάλο ταλέντο που έχει στηρίξει πολλά ονόματα του τραγουδιού με το παίξιμό του. Ακόμη και σήμερα -μετά από 50 χρόνια- γυρίζω πίσω στην ορχήστρα κι απευθύνομαι στους μουσικούς και τους λέω ”Χρήστο”… Μακάρι στη ζωή σας να βρείτε τέτοιες φιλίες, όπως η δική μας με τον Χρήστο.” / Γιώργος Νταλάρας, 2020

Γιώργος Νταλάρας, Λευτέρης Χαψιάδης & Χρήστος Νικολόπουλος.

Δυο νεαρά παιδιά με όνειρα κι αγάπη για τη μουσική συναντιούνται πρώτη φορά στη δισκογραφική εταιρία του Στέλιου Καζαντζίδη. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετείχε στις ακροάσεις και ο Χρήστος Νικολόπουλος ήταν στην ορχήστρα του Καζαντζίδη. Ο νέος τραγουδιστής ένιωσε αμέσως τη ζεστασιά και τη φροντίδα όταν ο μουσικός του χτύπησε φιλικά την πλάτη και του έδωσε κουράγιο. Εκείνο το φιλικό χτύπημα στην πλάτη εξελίχθηκε σε αμοιβαία αγάπη κι εκτίμηση, μια ατράνταχτη φιλία που διαρκεί ως τις μέρες μας.

Λίγο αργότερα, ο Γιώργος Νταλάρας αρχίζει να ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια και να κάνει τις μεγάλες επιτυχίες. Μπορεί πλέον να έχει ο ίδιος την επιμέλεια των προγραμμάτων του και προτείνει στον Χρήστο Νικολόπουλο να είναι στην παρέα των μουσικών της ορχήστρας του. Πάνω από μια δεκαετία ήταν συνοδοιπόροι στα Δειλινά, στο Θεμέλιο και στη Διαγώνιο, στις εκατοντάδες συναυλίες διαμαρτυρίας, στα θέατρα, στην ”Τέντα”, σε όλο τον κόσμο. Στήριξε ως μουσικός όλα αυτά τα χρόνια το όραμα και τις επιλογές του. Επιπλέον συμμετείχε και σε όλες τις δισκογραφικές δουλειές του Κουγιουμτζή, του Λοίζου, του Μαρκόπουλου, του Θεοδωράκη. Ποιος μπορεί να αγνοήσει την υπέροχη εισαγωγή του μπουζουκιού του στο ”Μη μου θυμώνεις μάτια μου” για την οποία και ο ίδιος ο συνθέτης έδωσε τα εύσημά του;

Η δισκογραφική τους συνεργασία δεν ήταν αυτοσκοπός. Μόλις το 1981 τραγούδησε για πρώτη φορά τραγούδι του. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή το 1975 στο δίσκο ”Υπάρχω” αλλά η ουσιαστική συνεργασία έγινε με το τραγούδι ”Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει”, σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη.
Η πρώτη ολοκληρωμένη τους συνεργασία σε δίσκο ήταν όταν ερμήνευσε τα τραγούδια στο δίσκο ”Ο Τραγουδιστής”. Κάποια από τα τραγούδια ακούστηκαν πρώτη φορά στις δυο μεγάλες συναυλίες του Ολυμπιακού Σταδίου τον Σεπτέμβριο του 1983. Διαχρονικά, λαϊκά τραγούδια σε στίχους πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και αναγνωρισμένων στιχουργών, ποιητών.

Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Αχιλλέας Θεοφίλου στα παρασκήνια του Ολυμπιακού Σταδίου το 1983.

Από τότε συναντιούνται δισκογραφικά αρκετές φορές. Είτε για να παίξει ο μουσικός Νταλάρας ούτι στο τραγούδι ”Μία η ουσία” με τη Χαρούλα Αλεξίου είτε για να τραγουδήσει σε επόμενες κοινές τους συνεργασίες που χάρισαν σπουδαία τραγούδια και κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών πωλήσεων στη δισκογραφία. ”Μη μιλάς μη γελάς” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. ”Μεθυσμένα τραγούδια” σε στίχους Αντώνη Ανδρικάκη και Μάνου Ελευθερίου και κάποια τραγούδια όπως ”Ψέμα’, ”Το νυχτερινό σχολά” σε στίχους του Αντώνη Σαμαράκη.

Ήταν δεδομένο πως αυτή η φιλία δεν θα αρνιόταν ποτέ συμμετοχή στις συναυλίες του Νικολόπουλου στον Λυκαβηττό το 1985 και στο γήπεδο της Λεωφόρου το 1987. Οι αφιερωματικές συναυλίες στο Χρήστο Νικολόπουλο (όπου συμμετείχε ο Γιώργος Νταλάρας) συνεχίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και στο Νιάρχος πρόσφατα και δεν ήταν σίγουρα οι τελευταίες αλλά η υπόσχεση για τις επόμενες.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1972
1972

Στα Δειλινά

Δέχεται την πρόταση του επιχειρηματία Θωμά Μιχαηλίδη να εμφανιστεί στο κέντρο ''Δειλινά'' (από τα πιο μεγάλα και φημισμένα κέντρα της εποχής στην παραλία).Ο Μιχαηλίδης αφήνει στον Γιώργο Νταλάρα τον κύριο λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος. Ξεκινά εμφανίσεις μαζί με τον Στράτο Διονυσίου κι επιλέγει να εμφανιστούν δίπλα του νέοι άνθρωποι της γενιάς του που τα κατοπινά χρόνια θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο τραγούδι: Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Χρήστος Νικολόπουλος και Τάκης Σούκας.

1981
1981

”Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει”

Συμμετοχή στο δίσκο ''Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει'' του Χρήστου Νικολόπουλου και του Μανώλη Ρασούλη.

1983
1983

“Ο Τραγουδιστής”

Κυκλοφορία του δίσκου ''Ο τραγουδιστής'' με καινούργια λαϊκά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου.

1985
1985

Στις συναυλίες του Νικολόπουλου στον Λυκαβηττό

Τον Ιούλιο -μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου- συμμετέχουν στις συναυλίες του Χρήστου Νικολόπουλου στον Λυκαβηττό.

1985

Περιοδεία στις ΗΠΑ & στον Καναδά

Τον Οκτώβριο μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, περιοδεύουν στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

1986
1986

Συμμετοχές σε νέους δίσκους

Συμμετοχές στο δίσκο ''Τσιμεντένιο κονσέρτο'' (ζωντανή ηχογράφηση στο Λυκαβηττό) αλλά και στο δίσκο του Χρήστου Νικολόπουλου και του Λευτέρη Χαψιάδη ''Τραγούδια για τους φίλους μου''.

1989
1989

“Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς”

Τον Νοέμβριο κυκλοφορεί ένας ακόμα δίσκος του με τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, που κάνει ρεκόρ πωλήσεων για την εποχή. Το “Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς” σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου ξεπερνά πολύ γρήγορα σε πωλήσεις τα 270 χιλιάδες αντίτυπα.

1996
1996

Τα “Μεθυσμένα τραγούδια”

Ηχογραφεί έναν ακόμα δίσκο με λαϊκά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου. Είναι τα “Μεθυσμένα τραγούδια”, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και του Αντώνη Ανδρικάκη.

1996

Στη Θεσσαλονίκη για τρεις μεγάλες συναυλίες στο Παλαί ντε Σπορ

Αρχές Ιουνίου πραγματοποιεί τρεις συναυλίες στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Μαζί του η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Χρήστος Νικολόπουλος.

2015
2015

50 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος

Τον Φεβρουάριο, συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στις δυο συναυλίες που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τα 50 χρόνια του Χρήστου Νικολόπουλου στο τραγούδι. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα συμμετέχουν η Χάρις Αλεξίου, η Ελένη Βιτάλη, η Γιώτα Νέγκα, ο Γιάννης Κότσιρας (9 & 10.2.2015).

2019
2019

Στο Θέατρο της Λυρικής Σκηνής του Ιδρύματος Νιάρχος

Αμέσως μετά, στο Θέατρο της Λυρικής Σκηνής του Ιδρύματος Νιάρχος μια συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου, όπου συμμετέχει και ο Γιώργος Νταλάρας ως ερμηνευτής.

2023
2023

Συναυλία – Αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε , την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο Άλσος Περιστερίου σε μια συναυλία-αφιέρωμα προς τιμήν του σπουδαίου λαϊκού μας συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου. Επί έξι δεκαετίες κοσμεί την ελληνική λαϊκή μουσική, έχοντας  γράψει μερικά από τα σπουδαιότερα και διαχρονικότερα τραγούδια,...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Χρήστος Νικολόπουλος γεννήθηκε το 1947 στο Καψοχώρι του Νομού Ημαθίας. Από μικρή ηλικία είχε διαφανεί ως μόνη διέξοδος η επαγγελματική του ενασχόληση με τη μουσική. Οικονομικά ήταν αρχικά τα κίνητρα που τον έσπρωξαν να οργώσει την ιδιαίτερη πατρίδα του και όλη την περιοχή παίζοντας σε κέντρα, γάμους, γιορτές, πανηγύρια. Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, με τα πρώτα του ακούσματα να έχουν τις ρίζες στην ελληνική μουσική παράδοση.
Σε ηλικία 16 ετών κατέβηκε στην πρωτεύουσα με εφόδιο την ευχή του πατέρα του. Στο ‘’Καφενείο των μουσικών’’ (στην περιοχή της Ομόνοιας) γνώρισε μουσικούς που τον βοήθησαν να παίξει κατ’ αρχήν σε δίσκους μικρών εταιριών. Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Ζαφειρίου τον άκουσε και του πρότεινε να συνεργαστούν παίζοντας μαζί του σε ηχογραφήσεις μεγαλύτερων εταιριών. Γρήγορα ο Χρήστος Νικολόπουλος έγινε αρκετά γνωστός ανάμεσα στους ανθρώπους του ‘’σιναφιού’’ και όλοι μιλούσαν για το μεγάλο ταλέντο, αλλά και για το ήθος του. Το 1964 δούλεψε στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδούσε ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές της εποχής. Το 1965 συστήθηκε από τον μουσικό Πέτρο Ιατρού στον Στέλιο Καζαντζίδη, συνάντηση σταθμό και για τους δύο, αλλά και για την ελληνική μουσική. Τα τελευταία χρόνια των τότε εμφανίσεών του Καζαντζίδη (1965-1966), ο Χρήστος Νικολόπουλος ήταν κύριος συνεργάτης του. Πήγαν μαζί σε περιοδείες στην Αμερική, τη Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Είχε την τύχη να δουλέψει με όλους τους ρεμπέτες εκείνης της εποχής, δηλαδή τους Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου. Το 1968 αρχίζει να συνθέτει τα δικά του κομμάτια. Το 1969 – 70 ο Μανώλης Χιώτης μέσω της συνεργασίας τους βοήθησε και στις μουσικές σπουδές του. Ο ίδιος έχει παρομοιώσει εκείνη τη ‘’θητεία’’ με μεταπτυχιακό δίπλωμα. Ο Μανώλης Χιώτης, κορυφαίο σύμβολο και πρότυπο για τους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού της εποχής αλλά και διαχρονικά, έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για το Χρήστο Νικολόπουλο. Ο Γιώργος Ζαμπέτας επίσης υπήρξε στενός συνεργάτης του και μάλιστα σε μια αφιέρωση αποκαλεί τον Νικολόπουλο ‘’γιο’’ του. Για πάνω από 5 δεκαετίες έχει ‘’συντροφέψει’’ με το μπουζούκι του ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής δισκογραφίας και βέβαια το έργο του επεκτείνεται και στη σύνθεση, όπου επίσης οι επιτυχίες που έχει γράψει είναι πάρα πολλές.
Τα τραγούδια που έχει γράψει υπερβαίνουν τα 1800. Συνεργάστηκε με όλους τους σπουδαίους του λαϊκού τραγουδιού, ως συνθέτης και μουσικός: Στέλιο Καζαντζίδη, Πάνο Γαβαλά, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Χαρούλα Αλεξίου, Στράτο Διονυσίου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Λίτσα Διαμαντή, Μανώλη Μητσιά, Πασχάλη Τερζή.