ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ &
Δημήτρης Λάγιος

Σπουδαία τραγούδια, γέννημα μιας ισχυρής αλληλοεκτίμησης και αγάπης

Follow:

“Ένα αδελφικό ευχαριστώ είναι λίγο για τον Γιώργο, που φώτισε τις μέρες ”ΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΑΣ” με τη φωνή του, την αποφασιστικότητά του, την αγάπη του. Ο Γιώργος τραγούδησε τα πρώτα μου τραγούδια στον “Ήλιο τον Ηλιάτορα” κι από τότε η παρουσία του και η φωνή του συνοδεύει τη σκέψη μου σε κάθε τι καινούργιο που γράφω./ Δημήτρης Λάγιος, 1991

“Θα’ ταν πιο καλά αν έμενα στο περίγραμμα των λίγων τραγουδιών σου που άκουσαν οι πολλοί και μέσα από αυτά σε έκριναν.
Θα’ ταν πιο καλά αν δεν είχα νιώσει την αγωνία της μοναχικής σου περιπλάνησης σε δρόμους αυτογνωσίας και πληρότητας μακριά από τη μετριότητα των καιρών.
Θα’ ταν πιο καλά αν δεν ήξερα ότι μ’ αγάπησες άδολα όσο λίγοι, γι’ αυτό που κάνω και γι’ αυτό που είμαι.
Θα’ ταν πιο καλά να μην σε είχα ακούσει να τραγουδάς μ’ αυτή τη σπαρακτική φωνή που δεν λέει να φύγει από τ’ αυτιά μου.
Θα’ ταν πολύ καλύτερα αν δεν σε γνώριζα για να μην νιώθω το βάρος της απουσίας σου.” / Γιώργος Νταλάρας, 1991

Ο Γιώργος Νταλάρας γνωρίστηκε πρώτη φορά με τον Δημήτρη Λάγιο στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Από τότε έγιναν φίλοι και συνεργάτες.

Δημήτρης Λάγιος & Γιώργος Νταλάρας

Το 1982 ο Λάγιος μελοποιεί τον Ήλιο τον Ηλιάτορα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, όπου συμμετείχαν και η Ελένη Βιτάλη με τον Νίκο Δημητράτο. ” Όμορφη και παράξενη πατρίδα”, “Το τρελοβάπορο”, “Σ’ ευλογημένη μέρα”,”Τι να σας πω γυναίκες” είναι κάποια από τα τραγούδια που παραμένουν ζωντανά όλα αυτά τα χρόνια. Τραγούδια που ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Συναντήθηκαν ξανά μετά από 9 χρόνια -το 1991, στο δίσκο “Ερωτική πρόβα” που ήταν το κύκνειο άσμα του συνθέτη. Σπουδαία τραγούδια, όπως το “Τι πάθος”,”Μην την πιστεύεις την αγάπη”, “Να ονειρεύομαι”. Στίχοι που ανήκουν οι περισσότεροι στον ίδιο τον Λάγιο και συμμετέχουν και οι αδελφοί Κατσιμίχα με την Σαββίνα Γιαννάτου.

Εκτός από τη ζεστή και αδελφική φιλία όμως τους ένωσε και η μεγάλη τους αγάπη για την Κύπρο. Καρπός αυτής της αγάπης είναι τα τραγούδια που τραγούδησε σε στίχους Κυπρίων ποιητών που αφηγούνται το δράμα και τα πάθη του νησιού και περιλαμβάνονται στο δίσκο “Των Αθανάτων”. Τραγούδια όπως το ομότιτλο και το “Καρτερούμεν”, μπήκαν σε όλα τα σχολεία της Κύπρου. Τραγουδήθηκαν από μικρά παιδιά ως τους ενήλικες με μνήμες βιωματικές της προσφυγιάς. Μία ακόμη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, ένα ακόμη κομμάτι της κοινής τους πορείας είναι στο έργο “Ίνα τι”. Μελοποιημένοι ύμνοι του Δαυίδ βασισμένοι στη ζακυνθινή εκκλησιαστική παράδοση.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα τραγούδια του Δημήτρη Λάγιου ακούγονται στις συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα, τραγουδιούνται με πάθος από τους ακροατές, γίνονται αφιερώματα που τονίζουν την απουσία ενός σημαντικού μελωδού που δεν είχε την ευκαιρία να προσφέρει περισσότερα. Κι εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να δεχτούμε τα περισσότερα…

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1982
1982

“Ο ήλιος ο ηλιάτορας”

Συμμετέχει στο δίσκο του νέου συνθέτη Δημήτρη Λάγιου σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ''Ο ήλιος ο ηλιάτορας''.

1991
1991

“Ερωτική πρόβα”

Ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια στον δίσκο - κύκνειο άσμα του Δημήτρη Λάγιου, την “Ερωτική πρόβα”.

1992
1992

”Ινα Τι” του Δημήτρη Λάγιου

Μαζί με το φωνητικό σύνολο “Διάσταση” συμμετέχει στη δισκογραφική παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Λάγιου “Ινα τι”.

1994
1994

“Των Αθανάτων”

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Των Αθανάτων” με μελοποιήσεις κατ’ εξοχήν του Δημήτρη Λάγιου και του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, πάνω σε ποιήματα Κυπρίων αγωνιστών και ποιητών.

2016
2016

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο στην Κύπρο

Τον Ιούλιο, αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο στην Κύπρο. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα βρίσκονται στη σκηνή η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Υακίνθη Λάγιου και το φωνητικό σύνολο Διάσταση.

2017
2017

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο στο Μέγαρο Μουσικής

Τον Φεβρουάριο, πραγματοποιείται το αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο στo Mέγαρο Mουσικής Aθηνών. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα συμμετέχουν και η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Υακίνθη Λάγιου και το φωνητικό σύνολο Διάσταση.

2021
2021

Στην Κύπρο με τα τραγούδια του Λάγιου και του Χριστοδουλίδη

Τρεις συναυλίες πραγματοποιούνται στην Κύπρο (Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λάρνακα και Λευκωσία) από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου και συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των ακροατών. Οι δύο συναυλίες είναι αφιερωμένες στο έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου, με αφορμή τη συμπλήρωση ...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στις Η.Π.Α. Το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του διοργάνωσε τις “Γιορτές Τέχνης και Λόγου”.
Στην ελληνική δισκογραφία εμφανίστηκε το 1982 με τη μελοποίηση του ποιητικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη “Ο ήλιος ο ηλιάτορας”. Από τότε συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς  Έλληνες καλλιτέχνες.
Συνέθεσε χορωδιακά τραγούδια, ραψωδίες, έργα για ορχήστρα νυκτών εγχόρδων, χοροδράματα, ενώ συγχρόνως έγραψε τους στίχους για πολλά από αυτά. Έδωσε συναυλίες στην Ελλάδα και σε πόλεις του εξωτερικού.

Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, ενδιαφέρθηκε για τον αγώνα των Κυπρίων διοργανώνοντας μουσικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και πορείες. Μια από τις μόνιμες συνεργασίες του ήταν αυτή με το φωνητικό σύνολο και το σχήμα κλασσικού χορού “Διάσταση” της Κύπρου. Για το πολύπαθο νησί άλλωστε έτρεφε την ίδια μεγάλη αγάπη που είχε και για την πατρίδα του.
Γι’ αυτό και μετά το θάνατό του, στις 11 Απριλίου 1991, η τέφρα του διασκορπίστηκε στα νερά της Ζακύνθου και της Κύπρου, μοιράζοντας έτσι την αγάπη του για πάντα.

Στη σύντομη αλλά μεστή πορεία του, δημιούργησε ένα προσωπικό μουσικό ύφος γεμάτο ευαισθησία και λυρισμό. Άφησε πίσω του πλούσιο και μεγάλου εύρους συνθετικό, ποιητικό και κοινωνικό έργο.
Ήταν παντρεμένος με την Πέγκυ κι απέκτησαν μία κόρη, την Υακίνθη.

Η βιογραφία του Δημήτρη Λάγιου προέρχεται από το sansimera.gr.