ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ &
Γιάννης Μαρκόπουλος

Από τη Διαγώνιο, στα Παραπονεμένα Λόγια, το "Ρεπορτάζ", το Ηρώδειο...

Follow:

“Θέλω vα πω απλά ότι θεωρώ τov Νταλάρα τov σημαvτικότερo λαϊκό τραγoυδιστή πoυ διαθέτει η χώρα μας. Η ερμηvεία τoυ στo Σεργιάvι στov κόσμo είvαι μovαδική και αvεπαvάληπτη.” / Γιάννης Μαρκόπουλος, 1979

“Εκτιμώ απεριόριστα τον Μαρκόπουλο και τον θαυμάζω. Είναι ένας πρωτότυπος μουσικός, με όλη τη σημασία της λέξης, που έχει γράψει αριστουργήματα. Ποτέ δεν έχει κάνει παραχωρήσεις στη δουλειά του και δεν έχει εκποιήσει στο παραμικρό το έργο του.” / Γιώργος Νταλάρας, 2018, Από το βιβλίο ”Γιώργος Νταλάρας …και το καλοκαίρι κρυώνω”

Η συνεργασία του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον Γιώργο Νταλάρα ξεκινά ουσιαστικά τον Νοέμβριο του 1978. Είναι η περίοδος της έναρξης των εμφανίσεων στη μπουάτ ”Διαγώνιος” στην Πλάκα, όπου συνθέτης κι ερμηνευτής βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί στην ίδια σκηνή.

Γιάννης Μαρκόπουλος & Γιώργος Νταλάρας.

Προηγήθηκαν κάποιες συναυλίες μετά τη μεταπολίτευση το 1974, με τη συμμετοχή κι άλλων συνθετών κι ερμηνευτών. Στη Διαγώνιο παρουσιάστηκαν πρώτη φορά (και πριν την έκδοση του δίσκου) τα τραγούδια από το ”Σεργιάνι στον κόσμο”. Οι στιχουργοί που αναλαμβάνουν να σηκώσουν το κύριο βάρος του έργου είναι ο Πάνος Θεοδωρίδης και ο Μάνος Ελευθερίου. Η αποδοχή των τραγουδιών από τον κόσμο ήταν μεγάλη. Έτσι, το 1979 κυκλοφορεί ο δίσκος, ο οποίος γνωρίζει μεγάλη απήχηση και περιλαμβάνει ένα τραγούδι που θα αποτελέσει μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής μουσικής διαχρονικά, ένα τραγούδι εμβληματικό. Πρόκειται για το τραγούδι ”Παραπονεμένα λόγια”.
Συνεργάζονται δισκογραφικά ξανά το 1985. Το Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, κυκλοφορεί ο δίσκος ”Ρεπορτάζ” σε στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη. Μουσικά παραδοσιακά στοιχεία ”ντυμένα” με σύγχρονο ήχο κυριαρχούν. Ο Νταλάρας συμμετέχει με τρία τραγούδια: ”Γύρω-γύρω στην πλατεία”, ”Το φίδι κι ο Αλέξανδρος” και ”Οδυσσέας ‘85”.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2013 ανακοινώνεται ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα δώσει συναυλίες στο Ηρώδειο, έχοντας ως βασικό ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα. Μια είδηση που χαροποιεί όλους τους ακροατές της καλής ελληνικής μουσικής.
Η συγκεκριμένη επανασύνδεση είχε συνέχεια και συναυλιακά αλλά και δισκογραφικά, καθώς τον Ιούνιο του 2015, συμμετείχε με τρία τραγούδια στη νέα δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Μαρκόπουλου με τίτλο ”Εντεύθεν”. Ήταν το ”Ότι αλλάζει να τ’ αντέξεις” σε στίχους του συνθέτη, το ”Θυμάμαι εσένα” του Γιώργου Σκούρτη και η ”Λυπημένη” σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Γιώργος Νταλάρας συμμετείχε στην συναυλία-αφιέρωμα για τα ”60 χρόνια μουσικής” του συνθέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο. Ο  Γιάννης Μαρκόπουλος παρέστη στη συναυλία και στο τέλος υποκλίθηκε στο κοινό καταχειροκροτούμενος.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1966
1966

Οι πρώτες ακροάσεις & το πρώτο βραβείο

Από το 1966 έως το 1967 επιχειρεί «ακροάσεις» σ’ όλες τις υπάρχουσες τότε δισκογραφικές εταιρίες. Τον απορρίπτουν… Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 1966 σ’ ένα διαγωνισμό όμως, που διοργανώνει το περιοδικό «Μοντέρνο τραγούδι και τηλεόρασις», στο θέατρο «Μινώα», παίρνει το πρώτο βραβείο, τραγουδώντας το «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός» του Γιάννη Μαρκόπουλου.

1978
1978

Ξανά στη “Διαγώνιο”

Το φθινόπωρο του 1978, στη Διαγώνιο, επιχειρεί σε συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, μια μουσική παράσταση στηριγμένη σε καινούργια τραγούδια του συνθέτη που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο. Μαζί τους η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Ένα πρόγραμμα ανατρεπτικό για τις συνήθειες της εποχής. Με αυτό, κάνει το επόμενο καλοκαίρι, ανοιχτές συναυλίες στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

1979
1979

“Σεργιάνι στον κόσμο” και τα “Παραπονεμένα Λόγια”

Κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία ο δίσκος με τα καινούργια τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον τίτλο ''Σεργιάνι στον κόσμο''. Το τραγούδι ''Παραπονεμένα λόγια'' σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου κάνει μεγάλη αίσθηση και θα λειτουργήσει ως το εμβληματικό τραγούδι του δίσκου.

1985
1985

Στο ”ΡΕΠΟΡΤΑΖ” του Μαρκόπουλου

Έξι χρόνια μετά τη συνεργασία τους στη Διαγώνιο, με το ''Σεργιάνι στον κόσμο'', συμμετέχει σ’ έναν ακόμα δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου, το ''Ρεπορτάζ'', σε στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη.

2013
2013

Στο Ηρώδειο για τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Τον Σεπτέμβριο, συμμετοχή στη συναυλία του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο.

2014
2014

Στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο

Συμμετοχή στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο (6.7.2014).

2015
2015

“Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” στο Μέγαρο

Στις 22 Μαρτίου, συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στη συναυλία του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου με τον τίτλο “Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Απαγγέλει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Συμμετέχουν επίσης η Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και η Χορωδία της ΔΕΗ.

2015

Με έργα Μαρκόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής

Τέλος Οκτωβρίου, συμμετέχει στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

2018
2018

Συναυλίες στην Αθήνα

Τον Απρίλιο, συναυλίες με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στη Νέα Σμύρνη (29 και 30 Απριλίου αντίστοιχα).

2022
2022

Γιάννης Μαρκόπουλος – 60 χρόνια μουσικής στο Ηρώδειο

60 χρόνια πορείας στη μουσική και συνεχόμενης δημιουργίας συμπληρώνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο κορυφαίος μας συνθέτης, ο σημαιοφόρος του κινήματος της επιστροφής στις ρίζες, ο μουσικός που με το όραμά του έκανε τομή στα μουσικά πράγματα της δεκαετίας του ’70...

“Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν το έργο του, οι ιδέες του, η ζωή του. Την μια, ερημίτης στα βουνά της Κρήτης. Και την άλλη, ένας πρωτοπόρος περιπατητής σε δρόμους σύγχρονους, πολύ μπροστά από τους δικούς μας.

Ένας άνθρωπος αλλιώτικος, υπερβατικός.

‘’Ό,τι αλλάζει να τ’ αντέξεις’’, λέει σε ένα από τα τελευταία τραγούδια που ηχογραφήσαμε.

Κι από την άλλη είναι πάντα εκεί η Λένγκω, η μάνα μας, αμίλητη… Αλλά ικανή για όλα.

Ήταν μια συναρπαστική προσωπικότητα ο Μαρκόπουλος. Ήταν; Όχι! Είναι! Γιατί θα συμπορεύεται πάντα με την ιστορία μας. Τα τραγούδια του ήταν λαϊκά, ροκ, έθνικ, κλασικά; Όλα μαζί και μόνα τους! Λόγια των ποιητών αλλά και δικά του που μιλάνε για ανθρώπους και ιδέες με έναν τρισδιάστατο τρόπο. Με συμβολισμούς και σύμβολα. Με ήρωες που ξεπηδούν μέσα από την τοιχογραφία της ελληνικής διαδρομής. Διηγείται με έναν τρόπο μαγικό, πρωτότυπο, καταλυτικό, διακριτό και διακριτικό, αφήνοντάς σε να αναπαραστήσεις τους ήρωές του στα δικά σου μέτρα.

Θα του χρωστάω πάντα ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής μου ζωής. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου! Του χρωστάμε όμως όλοι μας και για πάντα τη μεγάλη προσφορά του στην ιστορία, στον πολιτισμό, στον τόπο μας.” / Γιώργος Νταλάρας, 12/6/2023, TO BHMA

Μαρκόπουλος - Νταλάρας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το1939 και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα.
Σε ηλικία 17 ετών ήρθε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, άρχισε να φοιτά στην Πάντειο Σχολή, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του ύστερα από τρία χρόνια για να αφιερωθεί ψυχή τε σώματι στη μουσική. Αρκετά νωρίς, το 1962, ηχογράφησε σε δίσκο το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του, το χορόδραμα ”Θησέας”, σε ποίηση του Δημήτρη Χριστοδούλου.

Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του στη δεκαετία του ’60 αφορούσε μουσικές για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1963 βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου ”Μικρές  Αφροδίτες”.

Με την είσοδο της δεκαετίας του ’70, υλοποιεί το μουσικό του όραμα: καταθέτει μουσικά έργα που χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους ως νέα πρόταση και τομή για τη μέχρι τότε ελληνική μουσική πραγματικότητα. Έργα που υπερβαίνουν την κρητική του καταγωγή. Πρότεινε έναν ήχο που καταφέρνει να συγκεράσει τη δυναμική του σύγχρονου με τη σταθερότητα του παραδοσιακού.
Συνεργάστηκε, σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, με μερικούς από τους σπουδαιότερους στιχουργούς, ποιητές κι ερμηνευτές. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, στις 10 Ιουνίου του 2023.