“Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” στο Μέγαρο

2015

Στις 22 Μαρτίου, συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στη συναυλία του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου με τον τίτλο “Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Απαγγέλει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Συμμετέχουν επίσης η Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και η Χορωδία της ΔΕΗ.

Το εμβληματικό και επίκαιρο μουσικό έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, παρουσιάζει και διευθύνει ο σπουδαίος συνθέτης, Γιάννης Μαρκόπουλος, παραμονές της επετείου της 25ης Μαρτίου.

«Το έργο παίζεται για 60ή φορά. Έχει παιχτεί σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και τώρα, μάλιστα, ετοιμάζουμε να παιχτεί και σε 12 πανεπιστήμια στην Αμερική. Το έργο είναι επίκαιρο. Έκανα 14 χρόνια για τη σύνθεσή του. Ο Διονύσιος Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” αλλά από μία πηγή που μου έδωσε ο Λίνος Πολίτης, φανερώνει ότι το έργο είχε τελειώσει και αυτοί που θα το διάβαζαν θα το καταλάβαιναν έτσι όπως είναι. Σήμερα, στην πιο δύσκολη  εποχή, είμαστε  πολιορκημένοι όλοι μας από την  υποτέλεια, είμαστε πολιορκημένοι από την έλλειψη φαντασίας, από κάποιους που θέλουν να μην ξεχωρίζουμε το ψέμα από την αλήθεια.» αναφέρει ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Αυτή η εκτέλεση του έργου στις 22 Μαρτίου, βασίζεται στη νέα ενορχήστρωση την οποία έκανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος τη δεκαετία του ’80 για συμφωνική ορχήστρα με τη συμμετοχή των ελληνικών οργάνων (λαούτο, σαντούρι, νταούλι) αλλά και στη σημερινή επιμέρους επεξεργασία όλου του μουσικού έργου. Η επιλογή των στίχων, η τοποθέτηση των τριών ποιητικών σχεδιασμάτων, η επιλογή των κειμένων, οι συνδυασμοί και οι συζεύξεις αποσπασμάτων και ποιητικών φράσεων του ποιητή έγιναν από τον ίδιο τον συνθέτη.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άρχισε να συνθέτει προσεγγίζοντας τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού από τη δεκαετία του ’60. Σταμάτησε για ένα διάστημα και το 1968 συνέχισε τη σύνθεση για αρκετό καιρό και στα τρία σχεδιάσματα.

«Η δική μας γενιά μεγάλωσε με τις μεγάλες ιδέες και τα μεγάλα έργα. Πιστεύω ότι οι νεότερες γενιές καλλιτεχνών, είτε ηθοποιών, είτε μουσικών, πρέπει να επαναλαμβάνουν με επιμονή τα κλασικά αυτά εμβληματικά έργα γιατί αυτά αποτελούν την περιουσία του ελληνικού λαού. Έτσι γίνεται στη μουσική, στο θέατρο, στην τέχνη.»  τονίζει  ο Γιώργος Νταλάρας.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...