Οι Μεγάλες Ορχήστρες

«…Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει ελληνικά, η μουσική του όμως μιλάει σε όλο το κόσμο»

«…Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει ελληνικά, η μουσική του όμως μιλάει σε όλο το κόσμο», έγραφε για τον Έλληνα ερμηνευτή η γαλλική Figaro το 1993, αλλά και «… ένας μουσικός με τρομερές επιδόσεις που ξεπερνά με ευκολία τα στυλ και τα εθνικά σύνορα» αναγνώριζε το αγγλικό TIME OUT ένα χρόνο πριν, όταν πια η φήμη του είχε από καιρό ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Ένας Έλληνας ταξιδευτής, ένας σπάνιος ερμηνευτής κι ανήσυχος μουσικός που πιστεύει στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της ελληνικής μουσικής, στη δύναμη και στις δυνατότητες της και ταυτόχρονα στον παγκόσμιο χαρακτήρα της. Ξεπερνώντας μουσικά είδη και εθνικές σχολές συναντά «αταίριαστους» ήχους στις συνεργασίες του. Οι συνεχείς του αναζητήσεις ταξίδεψαν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, η πεποίθηση πως η πολυεθνικότητα στηρίζεται στην κοινή καλλιτεχνική κληρονομιά, ένωσαν την ερμηνευτική του δεινότητα με την δεξιοτεχνία μερικών από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Metropole Orchestra, Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική του Βερολίνου, Φιλαρμονική του Ισραήλ, Ossipov Russian Orchestra, Συμφωνική του Μόντρεαλ, BBC Concert Orchestra, Συμφωνική του Κρεμλίνου, Φιλαρμονική της Φιλαδέλφεια, Wiener Kammer Orchester είναι μόνο μερικές από τις διάσημες ορχήστρες που συνεργάστηκε.

1995
1995

Με τη “Metropole Orchestra” στο Ηρώδειο

Αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Νταλάρας με τη συνεργασία της “Metropole Orchestra” παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ένα αφιέρωμα στις μουσικές και τα τραγούδια που έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης για τον κινηματογράφο.

1996
1996

Στο Παρίσι με την ΚΟΕΜ και στο Βερολίνο στην Όπερα

Τον Φεβρουάριο, μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη, συμμετέχει σε μια συναυλία που δίνει στο Παρίσι ο Σταύρος Ξαρχάκος με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ).

1997
1997

Με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ

Τον Νοέμβριο, με τη συνεργασία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, πραγματοποιεί δυο συναυλίες στο “Mann Auditorium” του Τελ Αβίβ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά με συμφωνικό ήχο μια σειρά ελληνικών, εβραϊκών αλλά και τραγουδιών της Μεσογείου. Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας θα κυκλοφορήσει σε δίσκο, τον Απρίλιο του 1999.

1999
1999

Η ζωντανή ηχογράφηση με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ

Τον Απρίλιο, κυκλοφορεί σε δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση των παραστάσεών του Γιώργου Νταλάρα με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ. Αποδίδονται διασκευασμένα για κλασσική ορχήστρα ρεμπέτικα, τραγούδια της Μεσογείου, ισπανοεβραίικα αλλά και τραγούδια νεώτερων Ελλήνων συνθετών.

1999

Με την Ορχήστρα “Ossipov”

Συνεργάζεται σε σειρά παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και την Κύπρο, το Λονδίνο και τη Μόσχα, με την Λαϊκή Ορχήστρα της Κρατικής Ακαδημίας της Ρωσίας, την περίφημη “Ossipov”. Μια ορχήστρα με 70 μουσικούς, και βασικό όργανο την μπαλαλάικα, που αποδίδει με το δικό της τρόπο ελληνικά, μεσογειακά αλλά και ρώσικα τραγούδια.

1999

Με τη Συμφωνική του Μόντρεαλ και περιοδεία στην Αμερική

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, θα συναντηθεί στο Μόντρεαλ του Καναδά, με μια ακόμα από τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, την Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ. Η συνεργασία εντάσσεται στα πλαίσια της νέας περιοδείας του σε ΗΠΑ, Καναδά και Λατινική Αμερική.

2000
2000

Mε την BBC Concert Orchestra

Τον Σεπτέμβριο, στο Ηρώδειο, συνεργάζεται για πρώτη φορά με την BBC Concert Orchestra, μια από τις κορυφαίες βρετανικές κλασσικές ορχήστρες. Στην συναυλία συμμετέχει και η Joan Faulkner. Τον Οκτώβριο, η συνύπαρξη τους θα μεταφερθεί και στο “Royal Festival Hall” του Λονδίνου.

2000

Με την Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου

Τον Νοέμβριο, μαζί με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά, πραγματοποιεί στην Κύπρο τέσσερις συναυλίες με την συνεργασία της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Κρεμλίνου. Η συνεργασία θα μεταφερθεί και στην αίθουσα του Παλατιού του Κρεμλίνου.

2001
2001

Στους Δελφούς με την Ossipov για τους πρόσφυγες

Τον Ιούνιο, μαζί με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Jacelyn B. Smith και την ρώσικη ορχήστρα “Ossipov”, συμμετέχει στη συναυλία που οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στους Δελφούς, προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.

2001

Στο Ηρώδειο με την Emma Shapplin και στο Saratoga Festival

Τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο, συνυπάρχει με την Emma Shapplin σε δύο συναυλίες που αποτελούν τις κορυφαίες εκδηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Στόχος των συναυλιών...

2002
2002

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μέσα Ιανουαρίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης – με την οποία συνεργάζεται επίσης για πρώτη φορά – ερμηνεύει τα έργα του Αριέλ Ραμίρεζ “Misa Criolla” και “Navidad Nuestra”, τραγούδια της Μεσογείου και τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του συλλόγου φίλων καρκινοπαθών παιδιών “Η στοργή”.

2005
2005

Με την Dulce Pontes στο Ηρώδειο

Τον Μάιο, ο Γιώργος Νταλάρας και η Dulce Pontes δίνουν δυο συναυλίες στο Ηρώδειο με τον τίτλο “Η θάλασσα κι εμείς”. Οι συναυλίες διοργανώνονται για τους σκοπούς του Συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο “Ελπίδα”, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τους καλλιτέχνες συνοδεύει λαϊκή ορχήστρα και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.Συμμετέχει και η Χορωδία “Fons Musicalis”.

2005

“Ρωμιοσύνη” και “Άξιον εστί” στο Μέγαρο

Το Νοέμβριο, πραγματοποιούνται δυο μεγάλες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη “Ρωμιοσύνη” σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και “Άξιον εστί” σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Αφηγητής είναι ο Γιώργος Κιμούλης. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, Λαϊκή Ορχήστρα, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, η Χορωδία της ΔΕΗ υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και η Νεανική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού. Τα έσοδα της συναυλίας δίδονται στο Σύλλογο Επανένταξης Εθισμένων “Επιστροφή”.

2006
2006

Σε δίσκο οι ζωντανές ηχογραφήσεις των έργων “Ρωμιοσύνη – Άξιον εστί”

Μια ακόμη σημαντική κυκλοφορία είναι η ζωντανή ηχογράφηση των συναυλιών από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα έργα “Ρωμιοσύνη - Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη.

2010
2010

Στο ”Lincoln Center” της Νέας Υόρκης

Το Νοέμβριο,, ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποιεί μια συναυλία στη Νέα Υόρκη στο “Lincoln Center”. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Κλήβελαντ “City Music Cleveland” υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρεμιέρα τα έργα του Ελληνοκαναδού συνθέτη Χρήστου Χατζή “Credo” και “Telluric Dances”. Τα έσοδα υπέρ του ελληνικού σχολείου της περιοχής.

2011
2011

Με την Ορχήστρα “Ossipov”

Τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2011, συνεργασία με την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων Ρωσίας “Ossipov”, υπό τη διεύθυνση του Βλαντιμίρ Αντρόπωφ. ΟΙ συναυλίες πραγματοποιούνται στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

2011

Στην Κωνσταντινούπολη

Τον Αύγουστο, συναυλία στην Κωνσταντινούπολη και συνεργασία για πρώτη φορά με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Κωνσταντινούπολης, υπό τη διεύθυνση του Hakan Sensoy (19.8.2011).

2011

“Kavafis Project” στη Βιέννη

Στις 26 Νοεμβρίου του 2011, ο Γιώργος Νταλάρας παρουσίαζει σε παγκόσμια πρώτη το έργο “Καβάφης” του συνθέτη Αλέξανδρου Καρόζα στο “Konzerthaus” της Βιέννης. Συντελεστές η “Wiener Kammer Orchester” και η Χορωδία της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη. Ο ηθοποιός Bruno Ganz στην απαγγελία των ποιήματων του Κωνσταντίνου Καβάφη.

2012
2012

Στο Σαράγεβο

Τον Σεπτέμβριο, ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στη συναυλία με τον τίτλο “Συμφωνία Φιλίας” στο Σαράγεβο. Στη συναυλία παίρνουν μέρος οι πιο διάσημοι καλλιτέχνες των χωρών των Βαλκανίων και της Μεσογείου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Σαράγεβο, υπό τη διεύθυνση του Oguzlan Balci.

2014
2014

Στο Τελ Αβίβ

Τον Μάιο, δίδονται δυο συναυλίες με τη Μαρία Φαραντούρη στο Τελ Αβίβ. Μαζί τους η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού (22 & 24.5.2014).

2015
2015

90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης στο Ηρώδειο

Στις 14 Ιουλίου, πραγματοποιείται μια συναυλία στο Ηρώδειο με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Η παρουσίαση του έργου “Άξιον εστί” σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Συμμετέχουν επίσης - εκτός του Γιώργου Νταλάρα - και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, ο Δημήτρης Πλατανιάς στο ρόλο του ψάλτη και ο Άκης Σακελλαρίου ως αφηγητής. Η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία “Μελωδοί” αποτελούν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμά τους συντελεστές με την παρουσία του.

2016
2016

Στο Παλλάς με τη Μαρία Φαραντούρη

Τον Ιανουάριο, δυο συναυλίες στο θέατρο Παλλάς με τη Μαρία Φαραντούρη και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

2016

Με τη Μαρία Φαραντούρη και τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών

Στις 30 Σεπτεμβρίου, συναντιούνται για μια συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο και με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

2017
2017

Με την Κρατική Ορχήστρα Σμύρνης στη Σμύρνη

Τον Οκτώβριο, πραγματοποίείται μια ιδιαίτερη και συγκινητική συναυλία στη Σμύρνη με την Κρατική Ορχήστρα της Σμύρνης, υπό τη διεύθυνση του Hakan Sensoy.

2019
2019

Στο Ηρώδειο με τη Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης

Τον Ιούνιο (19 & 20.6.2019) δυο συναυλίες στο Ηρώδειο με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης, υπό τη διεύθυνση του Hakan Sensoy. Συμμετέχει η Ασπασία Στρατηγού.

2021
2021

Το Άξιον εστί στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αποφασίζει να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη με την παρουσίαση του εμβληματικού του έργου  Άξιον Εστί σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στις 29 και 31 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η νέα...

2022
2022

Παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος το έργο Της Σιωπής ο Τόπος

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το κοινό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  παρακολουθεί δύο μουσικές βραδιές κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Cosmos. Τη Μεγάλη Τρίτη 19/4 και τη Μεγάλη Τετάρτη 20/4, φιλοξενείται η μουσική παράσταση Της Σιωπής ο Τόπος. Τραγούδια και ορχηστρικά θέματα...