1970 – 1974

1970
1970

Στο ΣΤΟΡΚ για τρεις χρονιές

Οι εμφανίσεις στο κέντρο ”ΣΤΟΡΚ” με τη Μαρινέλλα συνεχίζονται για τρεις συνεχείς περιόδους. Το κέντρο λειτουργεί τον χειμώνα στο Σύνταγμα και το καλοκαίρι στην παραλία του Αγίου Κοσμά. ”Δουλέψαμε με τη Μαρινέλλα τρία  -καθοριστικά για εμένα-  χρόνια  και  η σχέση...

1970

Κυκλοφορεί ο δίσκος Να ‘τανε το ’21

Το 1970 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Να΄τανε το 21″, εξολοκλήρου με τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.  Από αυτόν τον δίσκο ξεχώρισαν τραγούδια όπως το «Νά΄τανε το 21″, «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Μ’ έκοψαν, με χώρισαν στα δυο» και «Κάπου νυχτώνει»....

1970

”Θαλασσογραφίες” του Λοίζου και του Παπαδόπουλου

Σημαντική θεωρείται η συμμετοχή του στο δίσκο του Μάνου Λοίζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ”Θαλασσογραφίες”. ”Δέκα παλικάρια”, ”Έχω έναν καφενέ” και ”Μάνα δεν φυτέψαμε” είναι τα τρία τραγούδια που ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας σε αυτή την έκδοση. Οι “Θαλασσογραφίες” αποτελούν...

1970

Στο Ακροπόλ και στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου

Τον χειμώνα του 1970-71 και παράλληλα με τις εμφανίσεις με τη Μαρινέλλα, συμμετέχει ως τραγουδιστής σε μια επιθεώρηση στο ''Ακροπόλ''.Ο τίτλος της επιθεώρησης ''Έρχονται...δεν έρχονται'', είναι επηρεασμένος από τους ψιθύρους που ακούγονται περί εκδημοκρατισμού. Το καλοκαίρι του 1971 συμμετέχει σε μια επιθεώρηση στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου. Ο τίτλος της επιθεώρησης είναι ''Να 'τανε το 21'', λόγω της μεγάλης επιτυχίας του ομώνυμου τραγουδιού της εποχής. Εκεί γνωρίζει κορυφαίους ηθοποιούς, όπως τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Νίκο Σταυρίδη, τη Ρένα Βλαχοπούλου.

1971
1971

Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Απόστολο Καλδάρα

Το 1971 επίσης, κυκλοφορεί ο δίσκος ”Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Απόστολο Καλδάρα”. Ο Απόστολος Καλδάρας είναι από τους πρώτους δημιουργούς που  εμπιστεύεται τον νεαρό τραγουδιστή. Θα τον επιλέξει να ηχογραφήσουν σε σύγχρονες εκτελέσεις, μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του....

1971

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Όταν ανθίζουν πασχαλιές”

Σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή, κυκλοφορεί το 1971 ο δίσκος “Όταν ανθίζουν πασχαλιές”. Στο δίσκο –μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα– τραγουδά και ο Γιάννης Καλαϊτζής. Ένας δίσκος που περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο διαχρονικές κι αγαπημένες μουσικές στιγμές των συντελεστών....

1971

“Ο Μέτοικος”

Το 1971, κυκλοφορεί ένας ακόμη σημαντικός προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο ”Ο Μέτοικος” (περιέχει τραγούδια των: Κουγιουμτζή, Καλδάρα, Λοίζου αλλά και  νεότερων δημιουργών). Ο τίτλος δόθηκε από το ομώνυμο τραγούδι του Ζωρζ Μουστακί και του Δημήτρη Χριστοδούλου. Στη διάρκεια...

1971

Κύπρος – Παρίσι – Αμερική

Φαντάρος ακόμα, με ειδική άδεια, ταξιδεύει για κάποιες εμφανίσεις στην Κύπρο, το Παρίσι και την Αμερική.

1972
1972

Στα Δειλινά

Δέχεται την πρόταση του επιχειρηματία Θωμά Μιχαηλίδη να εμφανιστεί στο κέντρο ''Δειλινά'' (από τα πιο μεγάλα και φημισμένα κέντρα της εποχής στην παραλία).Ο Μιχαηλίδης αφήνει στον Γιώργο Νταλάρα τον κύριο λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος. Ξεκινά εμφανίσεις μαζί με τον Στράτο Διονυσίου κι επιλέγει να εμφανιστούν δίπλα του νέοι άνθρωποι της γενιάς του που τα κατοπινά χρόνια θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο τραγούδι: Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Χρήστος Νικολόπουλος και Τάκης Σούκας.

1972

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Μικρά Ασία”

Το 1972, πενήντα χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, κυκλοφορεί ο δίσκος ''Μικρά Ασία'' με τη συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου (Καλδάρα-Πυθαγόρα). Με αυτόν τον δίσκο καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η απονομή χρυσού δίσκου για πωλήσεις 50.000 αντιτύπων.

1972

“Να ‘χαμε, τι να ‘χαμε”

Λίγο πριν τελειώσει η χρονιά, κυκλοφορεί ένας ακόμα δίσκος που μοιράζεται με τον Γιάννη Καλατζή, σε μουσική του Μάνου Λοίζου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου: Το ''Να 'χαμε, τι να 'χαμε''.

1973
1973

Στα “Νέα Δειλινά” με τον Γιάννη Πάριο, την Χαρούλα Αλεξίου και τη Δήμητρα Γαλάνη

Συνεχίζεται η συνεργασία με τον Θωμά Μιχαηλίδη κι εγκαινιάζονται τα ''Νέα Δειλινά''. Στο σχήμα, εκτός από τον Γιάννη Πάριο και την Χαρούλα Αλεξίου, προστίθεται και η Δήμητρα Γαλάνη. Συμμετέχει στο πρόγραμμα μεγάλη κλασσική ορχήστρα με 40 μουσικούς από την Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα. Και -μεσούσης της χούντας- το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά ''απαγορευμένα'' τραγούδια. Ύστερα από συνεχείς επισκέψεις και απανωτές ''συστάσεις'' αστυνομικών στο χώρο - που, έτσι κι αλλιώς, κάνει προβληματική την προσέλευση του κόσμου - το μαγαζί κλείνει στις αρχές της άνοιξης του 1974.

1973

Το “Ηλιοσκόπιο”

Μια ακόμη συνεργασία με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, στο ''Ηλιοσκόπιο'', σε ποίηση του Γιώργου Θέμελη και με τη συμμετοχή της Αιμιλίας Κουγιουμτζή στην ερμηνεία.

1973

Κυκλοφορεί ο “Βυζαντινός εσπερινός”

Τον Οκτώβριο, κυκλοφορεί ο δίσκος του Απόστολου Καλδάρα ''Βυζαντινός εσπερινός'', σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και με τη συμμετοχή και της Χαρούλας Αλεξίου στις ερμηνείες.

1973

Ηχογραφώντας κρυφά τα “18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας”

Ο Νοέμβρης του 1973 και οι μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον βρίσκουν να ηχογραφεί κρυφά, ύστερα από συνεννοήσεις με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, τα ''18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας'' του Γιάννη Ρίτσου. Αυτός ο δίσκος θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά.

1974
1974

Ο δίσκος “Μικρές Πολιτείες”

Κυκλοφορία νέου δίσκου με τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Τίτλος του ''Μικρές πολιτείες". Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου συναντάμε τα "Του Κάτω Κόσμου τα Πουλιά", το "Ήταν Πέντε, ήταν Έξι", το "Το Πουκάμισο το Θαλασσί" και άλλα.

1974

Γενική επιστράτευση

Με την επιστράτευση, που ακολούθησε την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, θα «επιστρέψει» για δύο μήνες στο στρατό.

1974

“18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας”

Με τη Μεταπολίτευση, κυκλοφορεί ο δίσκος ''18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας'' του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου. Τα πρώτα τραγούδια του συνθέτη που κυκλοφόρησαν μετά την άρση της απαγόρευσης των τραγουδιών του.

1974

Στις ιστορικές “ελεύθερες” συναυλίες μετά την πτώση της χούντας

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, συμμετέχει -μαζί με άλλους καλλιτέχνες- στις ιστορικές, ''ελεύθερες'' συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού.

1974

Στη μπουάτ “Θεμέλιο”

Φθινόπωρο, ξεκινά τις εμφανίσεις του στην Πλάκα στη μπουάτ ''Θεμέλιο'' μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου, την Άννα Βίσση, τον Αντώνη Βαρδή και τον Πάνο Λαμπρόπουλο. Η βάση του προγράμματος είναι τραγούδια που αντικατοπτρίζουν το πολιτικό κλίμα της εποχής αλλά και ρεμπέτικα, τα οποία προσπαθεί να περάσει στον νεαρόκοσμο. Η επιτυχία είναι μεγάλη και τους ανάγκαζει να κάνουν τρία προγράμματα καθημερινά, προκειμένου να ανταποκριθούν στην προσέλευση του κόσμου.