Στις ιστορικές “ελεύθερες” συναυλίες μετά την πτώση της χούντας

1974

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, συμμετέχει -μαζί με άλλους καλλιτέχνες- στις ιστορικές, ”ελεύθερες” συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στο Στάδιο Καραϊσκάκη αλλά και του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού λίγους μήνες νωρίτερα. Η συμμετοχή του κόσμου μοναδική. Ήταν τόσο μεγάλη η ένταση και η ανάγκη για εκτόνωση αμέσως μετά την πτώση της χούντας. Για επτά χρόνια τα τραγούδια ήταν απαγορευμένα από την λογοκρισία και οι συναυλίες αυτές αποτέλεσαν παλλαϊκή συμμετοχή και αντίδραση.

Ο μουσικός παλμός εκείνων των ιστορικών συναυλιών καταγράφεται από τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο σε μια ταινία-ντοκυμαντέρ με τον τίτλο ”Τα τραγούδια της φωτιάς”.

Ο Γιώργος Νταλάρας αναφέρει σχετικά για εκείνες τις ιστορικές συναυλίες: ”Είναι κάτι που κανείς από όσους συμμετείχαμε δεν μπορεί να ξεχάσει. Να βλέπεις από την μια τον Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει, να έχει μια ευτυχία στο πρόσωπό του, να σηκώνει τα χέρια του με αυτή τη μεγαλειώδη αύρα και από την άλλη να έχεις απέναντί σου τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου στις κερκίδες να τραγουδάνε σαν μια φωνή. Αυτά είναι πράγματα που αν δεν τα νιώσεις δεν υπάρχουν λέξεις για να τα περιγράψεις”.

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...