ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ &
Μάνος Ελευθερίου

Τα μεγάλα τραγούδια μιας σπουδαιας συνεργασιας

Follow:

Μόνιμα άρρωστος με τα τραγούδια και τα μολύβια του, αυτός ο υγιής έφηβος έχει στ’ αυτιά του κρεμασμένες τις ανατροπές που εμείς δεν έχουμε και στον Μάνο περισσεύουν. Έχει βρει τον τρόπο να επικοινωνεί με τους νέους ανθρώπους μ’ έναν μυστικό κώδικα. Κώδικα που είναι αδύνατο να σπάσουν οι ανυποψίαστοι, ακόμα κι αν έχουν τα μισά του χρόνια.”

“Απ’ τα χρόνια της υπομονής” με ταξιδεύεις, ”αλλάξαμε πολλές σημαίες στα καράβια μας”, ”περάσαμε μαστιγωτές και συμπληγάδες”, ”ελεύθεροι και ωραίοι” άνθρωποι  τραγούδησαν μαζί μας με ”παραπονεμένα λόγια” και η κάρτα με τη λίμνη του Αλή Πασά επιδόθηκε σε χιλιάδες παρέες. Μου έδωσες μεγάλη, ατράνταχτη περιουσία, που λένε και στη Σύρα. Δε βαριέσαι ”πάντα κάτι μένει” θα έλεγες εσύ κι εμείς λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. ”Πάντα κάτι μένει”, Μάνο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσένα, μικρό αντίδωρο στη γενναιοδωρία σου. ” / Γιώργος Νταλάρας

Γιώργος Νταλάρας, Μάνος Ελευθερίου & Αντώνης Σαμαράκης.

“Ο περί ου ο λόγος ”πρίγκηπας” της μουσικής είναι κι ένας σπουδαίος μουσικός. Σεμνύνεται για αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του ήταν μια σειρά διαδοχικών εκπλήξεων. Όλες του οι συνεργασίες, από τα πρώτα χρόνια της νεότητάς του μέχρι σήμερα, δείχνουν έναν άνθρωπο αφιερωμένο κυριολεκτικά στην υπόθεση του ελληνικού τραγουδιού. Μου έκανε την τιμή και τραγούδησε 25 τραγούδια μου (2004). Τον θαύμασα για το πάθος του και -ιδίως- για την εργασιομανία του. Βέβαια, είναι ψυχοβγάλτης στις συνεργασίες του. Θα τελειώσω με κάτι που μου είπε κάποτε ο κοινός μας φίλος, ο σπουδαίος Σταύρος Κουγιουμτζής. ”Ο Γιώργος Νταλάρας”, μου είπε, ”καθαγιάζει το τραγούδι”. Πράγματι! Του εύχομαι να είναι πάντα καλά κι αυτός και η οικογένειά του. Ευχαριστώ!”

(Μάνος Ελευθερίου, Ιούνης 2004)

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1974
1974

Ο δίσκος “Μικρές Πολιτείες”

Κυκλοφορία νέου δίσκου με τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Τίτλος του ''Μικρές πολιτείες". Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου συναντάμε τα "Του Κάτω Κόσμου τα Πουλιά", το "Ήταν Πέντε, ήταν Έξι", το "Το Πουκάμισο το Θαλασσί" και άλλα.

1975
1975

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Στα Ψηλά τα Παραθύρια”

Την άνοιξη κυκλοφορεί ο δίσκος ''Στα ψηλά τα παραθύρια'' σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή.

1978
1978

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Οι Μάηδες οι ήλιοι μου”

Παρουσιάζει ένα προσωπικό διπλό δίσκο ο οποίος στηρίζεται σε τραγούδια πολλών συνθετών. Τίτλος του δίσκου ''Οι Μάηδες οι ήλιοι μου'' και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τραγούδια αρκετών νέων δημιουργών.

1979
1979

“Σεργιάνι στον κόσμο” και τα “Παραπονεμένα Λόγια”

Κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία ο δίσκος με τα καινούργια τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον τίτλο ''Σεργιάνι στον κόσμο''. Το τραγούδι ''Παραπονεμένα λόγια'' σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου κάνει μεγάλη αίσθηση και θα λειτουργήσει ως το εμβληματικό τραγούδι του δίσκου.

1983
1983

“Ο Τραγουδιστής”

Κυκλοφορία του δίσκου ''Ο τραγουδιστής'' με καινούργια λαϊκά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου.

1986
1986

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Τρελοί και άγγελοι”

Ύστερα από μια δεκαετία, η δισκογραφική του συνάντηση ξανά με τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Ο δίσκος ''Τρελοί και άγγελοι'', κυκλοφορεί στις αρχές του καλοκαιριού.

1996
1996

Τα “Μεθυσμένα τραγούδια”

Ηχογραφεί έναν ακόμα δίσκο με λαϊκά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου. Είναι τα “Μεθυσμένα τραγούδια”, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και του Αντώνη Ανδρικάκη.

2007
2007

Στον Ιανό στα αφιερώματα για τους Έλληνες ποιητές

Τον ίδιο μήνα (31.1.2007) συμμετοχή στο αφιέρωμα της ΕΡΑ2 στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, στον Ιανό της Αθήνας.

2007

“Με το ‘να πόδι στ’ άστρα”

Κυκλοφορεί το cd “Με το 'να πόδι στ' άστρα”, με λαϊκά τραγούδια με σύγχρονη αντίληψη.

2008
2008

Άξιος Λόγος – Μάνος Ελευθερίου – Πάντα κάτι μένει

Κυκλοφορεί το τρίτο cd της σειράς Άξιος Λόγος, το αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου με τον τίτλο “Πάντα κάτι μένει”. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στο δίσκο ως τραγουδιστής (σε μουσικές Δημήτρη Παπαδημητρίου, Χρήστου Θηβαίου και Διονύση Τσακνή ) αλλά και ως συνθέτης (σε ένα τραγούδι που τραγουδά ο Χρήστος Θηβαίος).

2012
2012

“Τι θα πει έτσι είναι”

Επίσης κυκλοφορεί το cd “Τι θα πει έτσι είναι” σε μουσική του Νίκου Αντύπα (στο ομώνυμο τραγούδι συμμετέχει και η Ισραηλινή τραγουδίστρια Noa).

2014
2014

Η μελοποιημένη ποίηση του Ελευθερίου από τον Θεοδωράκη

Τον ίδιο μήνα συμμετοχή στο αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Μάνου Ελευθερίου από τον Μίκη Θεοδωράκη, στον Ιανό (11.4.2014). Μαζί με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι και η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

2016
2016

“Πατρίδες που έγιναν φωτιά”

Στις 28 Μαρτίου, συμμετοχή στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον τίτλο “Πατρίδες που έγιναν φωτιά”.

2016

Στην Τεχνόπολη για τον Μάνο Ελευθερίου

Συμμετοχή στη συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

2018
2018

Στις Πρέσπες & στο Ηρώδειο

Συναυλία στις Πρέσπες με το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο και στο Ηρώδειο σε ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου. Τα έσοδα της συναυλίας στο Ηρώδειο διατέθηκαν υπέρ των πυρόπληκτων κατοίκων της Αττικής.

2018

Ο Νοητός Λύκος του Μάνου Ελευθερίου στο Μέγαρο Μουσικής

Τον Οκτώβριο, ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στο μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παρουσιάζεται σε πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση ο “Νοητός Λύκος” μελοποιημένος από τον Γιώργο Ανδρέου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μάρθα Φριτζήλα, ο Γιάννος Περλέγκας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο β' μέρος. Δίδονται τρεις συναυλίες συνολικά(26,27 και 29 Οκτωβρίου).

2019
2019

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ασπασία Στρατηγού παρουσιάζουν το Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου σε Φιλίππους, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο και Πάτρα. Οι συναυλίες συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου και κυρίως πολλούς νέους ακροατές που έδειξαν την αγάπη τους στα τραγούδια του ποιητή.

2020
2020

”Ο Νοητός Λύκος” του Μάνου Ελευθερίου κυκλοφορεί σε δίσκο

Το τελευταίο μελοποιημένο έργο του Μάνου Ελευθερίου ”Ο Νοητός Λύκος”, κυκλοφορεί σε δίσκο.  Όταν ο Γιώργος Ανδρέου αποφάσισε να προσεγγίσει μουσικά το συγκεκριμένο έργο, ο ποιητής ήταν ακόμη στη ζωή.  Μετά από συζητήσεις με τον σπουδαίο ποιητή αποφασίστηκε τελικά να...

2021
2021

Συναυλία στο Ραδιόφωνο για τον Μάνο Ελευθερίου

Σε έναν από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού, τον Μάνο Ελευθερίου, είναι αφιερωμένη η «Συναυλία στο Ραδιόφωνο» από τον Αθήνα 9.84. Ο Μάνος Ελευθερίου του αιχμηρού πολιτικού λόγου, αλλά και της λαϊκής έκφρασης. Ένας στιχουργός που κινήθηκε με ιδιαίτερη...

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους πνευματικούς δημιουργούς με πολυσχιδές έργο: στιχουργός τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ, ποιητής, πεζογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, λαογράφος και ιστορικός σημαντικών μορφών του ελληνικού θεάτρου.

Γεννήθηκε το 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου, για την οποία έγραψε συχνά στα έργα του. Έφηβος έρχεται στην Αθήνα και το 1955 γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη, ο οποίος τον παροτρύνει να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής ως ακροατής στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έναν χρόνο αργότερα γράφτηκε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Σταυράκου.

Tο πρώτο ποίημα με τίτλο ”H τελική λύση” δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ”Nέα Πορεία” το 1962 και αμέσως μετά κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο ”Συνοικισμός”.
Από τη Μεταπολίτευση και ως τις μέρες μας έχει σφραγίσει με το ποιητικό του μέγεθος τις συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες της προηγούμενης και της νεότερης γενιάς. Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος, Μούτσης, Λεοντής, Σπανός, Μικρούτσικος, Κουγιουμτζής, Νικολόπουλος, Ζαμπέτας, Ανδριόπουλος, Κραουνάκης, Ανδρέου, Καζαντζής, Μαχαιρίτσας, Τσακνής είναι κάποιοι από τους συνθέτες που μελοποίησαν στίχους του.

Ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε και εικονογράφησε παραμύθια για παιδιά και επιμελήθηκε την έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο, όπως τα ”Ενθύμιον Σύρας” και το τετράτομο ”Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ο αιώνα, 1901-1921”.

Το 1994 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα με τίτλο ”Το άγγιγμα του χρόνου” και το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο ”Ο καιρός των χρυσανθέμων”, που σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία ενώ το 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το 2013 βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα από την Ακαδημία Αθηνών.
Το κορυφαίο καλλιτεχνικό του έργο, η πνευματική και ηθική του ακεραιότητα, η δημιουργικότητα και η στοργή στους νεότερους δημιουργούς έχουν εδραιώσει την επιδραστικότητά του στο σύγχρονο πνευματικό και καλλιτεχνικό τοπίο.

Ο Μάνος Ελευθερίου πέθανε στις 22 Ιουλίου 2018, σε ηλικία 80 ετών, από ανακοπή καρδιάς.