Άξιος Λόγος – Μάνος Ελευθερίου – Πάντα κάτι μένει

2008

Κυκλοφορεί το τρίτο cd της σειράς Άξιος Λόγος, το αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου με τον τίτλο “Πάντα κάτι μένει”. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στο δίσκο ως τραγουδιστής (σε μουσικές Δημήτρη Παπαδημητρίου, Χρήστου Θηβαίου και Διονύση Τσακνή ) αλλά και ως συνθέτης (σε ένα τραγούδι που τραγουδά ο Χρήστος Θηβαίος). Συμμετέχουν οι συνθέτες : Γιώργος Ανδρέου, Στέργιος Γαργάλας, Χρήστος Θηβαίος, Γιώργος Καζαντζής, Νικόλας Κουμπιός, Κώστας Λειβαδάς, Σωκράτης Μαλάμας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Σταύρος Σιόλας, Διονύσης Τσακνής.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν μοναδικά οι: Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Κανά, Γιάννης Κούτρας, Κώστας Μακεδόνας, Σωκράτης Μάλαμας, Γιώργος Νταλάρας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Σταύρος Σιόλας, Μπάμπης Στόκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Με αφορμή τους στίχους των σημαντικότερων Ελλήνων στιχουργών επιδιώκουμε να δημιουργηθούν καινούργια τραγούδια άξια λογού και να συνυπάρξουν οι άνθρωποι του τραγουδιού σε ένα τεράστιο δημιουργικό “Εμείς”, λένε ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μιχάλης Κουμπιός.

Ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου γράφει: «Το 2008 σηματοδοτεί για μένα μια κρίσιμη χρονολογία. Η περιπέτειά μου με το τραγούδι άρχισε το 1961 όταν ο φίλος μου Βαγγέλης Καπετανάκης μου ’γραψε στα Γιάννενα όπου υπηρετούσα, να γράψω μερικά τραγούδια για τον συνθέτη Κώστα Καπνίση, ο οποίος τότε μεσουρανούσε.
Μάλλον έγραψα, μάλλον τα ’στειλα. Δεν θα άρεσαν. Άρεσε όμως σ’ εμένα η περιπέτεια. (Σ’ αυτήν την περίοδο των Ιωαννίνων έγραψα και τέσσερα τραγούδια τα οποία αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης στην ενότητα των «Λαϊκών»).
Τώρα, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα, η τύχη με βοήθησε να μελοποιήσουν στίχους μου οι εντελώς νεότεροι συνθέτες. Τους ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ ακόμη και τους ερμηνευτές, όπως επίσης και τους παραγωγούς γι’ αυτήν τη χρήσιμη, ελπίζω, σειρά για την οποία εύχομαι να έχει καλή μοίρα. Και εννοώ ότι όταν τελειώσει με το καλό να μείνουν μερικά τραγούδια στη μνήμη των ανθρώπων για πολλά χρόνια».
Ιανουάριος 2008
Μάνος Ελευθερίου

Δείτε τις λεπτομέρειες του δίσκου

 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...