1980 – 1984

1980
1980

Τα τραγούδια της Κατοχής και του Εμφυλίου

Κυκλοφορεί ο δίσκος ''Τα ρεμπέτικα της Κατοχής'' με την επιμέλεια του Κώστα Χατζηδουλή. Ηχογραφούνται για πρώτη φορά ανέκδοτα -μέχρι εκείνη τη στιγμή- τραγούδια! Τραγούδια της Κατοχής και του Εμφυλίου που για τα περισσότερα από αυτά και για πάνω από 30 χρόνια απαγορεύονταν η κυκλοφορία τους από τους λογοκριτικούς μηχανισμούς.

1980

“Το τραγούδι του νεκρού αδελφού” στο θέατρο Αθήναιον

Το καλοκαίρι, συμμετέχει στην εκ νέου παρουσίαση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη ''Το τραγούδι του νεκρού αδελφού'' στο θέατρο ''Αθήναιον'', σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.

1980

Στη μπουάτ “ZOOM” στην Πλάκα

Τελευταία περίοδος εμφανίσεων στην Πλάκα, εκείνα τα χρόνια, στη μπουάτ ''ΖΟΟΜ''. Συνεργάτες του είναι η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Γλυκερία και ο Γιάννης Κούτρας.

1981
1981

Κυκλοφορεί το ”Ραντάρ”

Κυκλοφορεί ένας κύκλος καινούργιων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη κι ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Το ''Ραντάρ''. Τραγούδια-αναφορές στα αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής.

1981

”Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει”

Συμμετοχή στο δίσκο ''Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει'' του Χρήστου Νικολόπουλου και του Μανώλη Ρασούλη.

1981

Στην Κούβα και τη Νικαράγουα

Τον Ιούλιο, με τον Μίκη Θεοδωράκη και την Μαρία Φαραντούρη περιοδεύουν στην Κούβα και τη Νικαράγουα. Στην Αβάνα γνωρίζεται με τον Φιντέλ Κάστρο.

1981

Τα νταμάρια της Αττικής γίνονται χώροι πολιτισμού

Συμμετέχει ενεργά στα εγκαίνια των πρώτων θεατρικών χώρων (από πρώην νταμάρια) που είχαν οραματιστεί η Μελίνα Μερκούρη και ο Μίνως Βολανάκης (Θέατρο Βράχων, Κοκκινόβραχος Νίκαιας - νυν Κατράκειο).

1981

Η “στροφή” στους θεατρικούς χώρους

Επιλέγει να είναι πλέον ο χώρος του θεάτρου, ο χώρος για την ζωντανή παρουσίαση του υλικού του. Μια μουσική παράσταση που ανεβαίνει τα Χριστούγεννα, στο θέατρο ''Σούπερ σταρ'', είναι η αρχή. Μια αναδρομή στα τελευταία 60 χρόνια ελληνικού τραγουδιού, με την σκηνοθετική επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη. Συμμετέχουν η Γλυκερία και η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο τίτλος της παράστασης είναι: ''Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα το τραγούδι μένει…''

1982
1982

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Θέλω να τα πω”

Τον Μάρτιο, κυκλοφορεί ο δίσκος ''Θέλω να τα πω'', με λαϊκά τραγούδια του Άκη Πάνου.

1982

Ο γάμος με την Άννα

Τον Ιούλιο τπυ 1982, παντρεύεται με την Άννα Ραγκούση.

1982

Περιοδεία στην Ελλάδα

Μαζί με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά και τη Γλυκερία με το πρόγραμμα που παρουσίασε στο θέατρο ''Σούπερ Σταρ''.

1982

“Ο ήλιος ο ηλιάτορας”

Συμμετέχει στο δίσκο του νέου συνθέτη Δημήτρη Λάγιου σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ''Ο ήλιος ο ηλιάτορας''.

1982

Οι παραστάσεις στον “Ορφέα”

Τέλος της χρονιάς, στο κινηματοθέατρο ''Ορφέας'' της οδού Σταδίου, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 15 χρόνια της δισκογραφικής του καριέρας μαζί με παλαιότερα. Τίτλος των παραστάσεων ''Τα τραγούδια μου''. Τη μουσική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Τάσος Καρακατσάνης και μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα είναι η Ελένη Δήμου, ο Μιχάλης Δημητριάδης και η Κατερίνα Στανίση.

1983
1983

“Τα τραγούδια μου” στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας

Το Φεβρουάριο κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος ''Τα τραγούδια μου''. Ζωντανά ηχογραφημένος από τις τελευταίες εμφανίσεις του στον Ορφέα (22 και 23 Ιανουαρίου). Ήταν ο εμπορικότερος δίσκος εκείνης της χρονιάς αλλά αγγίζοντας σε πωλήσεις τις 700 χιλιάδες αντίτυπα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των πλέον εμπορικών δίσκων στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

1983

Περιοδεία στις ΗΠΑ και στον Καναδά

Τον Απρίλιο, μετά το τέλος των εμφανίσεών του στον Ορφέα, ακολουθεί μια μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Μαζί του είναι η Ελένη Δήμου, η Κατερίνα Στανίση και ο Μιχάλης Δημητριάδης.

1983

Ο “Ορφέας” στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με το πρόγραμμα του Ορφέα. Τον Γιώργο Νταλάρα συνοδεύουν η Ελένη Δήμου, η Κατερίνα Κόρου, ο Μιχάλης Δημητρίαδης και ο σολίστας του βιολιού Γιώργος Κόρος.

1983

Στο Κατράκειο Τσιτσάνης & Θεοδωράκης

Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Μουσικού Αυγούστου, που διοργανώνονται στο ''Κατράκειο'' της Νίκαιας (πρώην Κοκκινόβραχος). Τραγουδά στα αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Βασίλη Τσιτσάνη - και οι δυο παρόντες στις συναυλίες - αλλά και του Μάνου Λοίζου.

1983

Στις συναυλίες του Σταύρου Κουγιουμτζή στον Λυκαβηττό

Την ίδια περίοδο συμμετέχει στις συναυλίες του Σταύρου Κουγιουμτζή στον Λυκαβηττό.

1983

Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας

Τo 1983, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, 160.000 θεατές παρακoλoύθησαν τις δυo συvαυλίες του (είvαι oι μεγαλύτερες αvάλoγες διoργαvώσεις πoυ έχoυv πραγματoπoιηθεί πoτέ στηv Ελλάδα)...

1983

“Ο Τραγουδιστής”

Κυκλοφορία του δίσκου ''Ο τραγουδιστής'' με καινούργια λαϊκά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου.

1983

Συμμετοχή στο δίσκο για τον Γιάννη Παπαϊωάννου

Συμμετέχει στο δίσκο με τον τίτλο ''Τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου''.

1984
1984

Με την Χαρούλα Ξανά

Μετά από αρκετά χρόνια, ξανασυναντιέται επί σκηνής με την Χαρούλα Αλεξίου. 40 παραστάσεις, σ’ έναν νέο χώρο που δημιουργείται ειδικά γι αυτή τη συνύπαρξη στη λεωφόρο Συγγρού, την ''Τέντα''. Ακολουθεί περιοδεία στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη συναυλία τον Σεπτέμβριο στο Καυτατζόγλειο στη Θεσσαλονίκη (σε αυτή τη συναυλία μαζί τους εμφανίζεται και η Γιώτα Λύδια).

1984

Οι διαφορές των ανθρώπων του τραγουδιού και η απαγόρευση

Οι κοινές παραστάσεις του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου συμπίπτουν με την μεγάλη έξαρση κάποιων σωματειακών διαφορών μεταξύ των ανθρώπων του τραγουδιού ( ΕΜΣΕ-ΕΤΕ και ΕΔΕΤ). Οι δυο τους -και μαζί η Δήμητρα Γαλάνη - αντιμετωπίζουν για ένα διάστημα την απαγόρευση εκτέλεσης τραγουδιών των συνθετών - μελών της ΕΔΕΤ.

1984

Η συνεργασία με τον Μιχάλη Τερζή σε ποίηση Παλαμά

Συμμετοχή στο δίσκο ''Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε'' του Μιχάλη Τερζή που περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων του Κωστή Παλαμά.

1984

Δισκογραφείται η “Σκόνη”

Η διάθεσή του να γνωρίσει τον μουσικό κόσμο των νεώτερων γενιών και ήχων γέννησε νέες και σημαντικές συνεργασίες. Η συμμετοχή του στο δίσκο του συγκροτήματος ''Τερμίτες'', με το τραγούδι ''Σκόνη'', κάνει ιδιαίτερη αίσθηση και είναι η πρώτη φορά που λαϊκός τραγουδιστής συνεργάζεται με συγκρότημα με άλλο ήχο.

1984

Το “Ταξίδι στα Κύθηρα”

Συμμετοχή στο δίσκο της Ελένης Καραίνδρου που γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου ''Ταξίδι στα Κύθηρα''.

1984

”Καλημέρα Κυρία Λύδια”

Η ερμηνευτική του συνύπαρξη με τη σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια Γιώτα Λύδια, με την οποία τραγουδούν σε σύγχρονες εκτελέσεις λαϊκά τραγούδια των δεκαετιών ’50 - ’60, καταγράφεται στο δίσκο ''Καλημέρα κυρία Λύδια''.