Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας

30 Σεπτεμβρίου & 3 Οκτωβρίου 1983

1983

Οι συναυλίες στο Ολυμπιακό Στάδιο το 1983

Στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 3 Οκτωβρίου του 1983, ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποίησε δύο συναυλίες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α.), συγκεντρώνοντας συνολικά 160.000 κόσμου, καθιστώντας τες ως τις μεγαλύτερες διοργανώσεις ελληνικής μουσικής που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. “Η ελληνική μουσική εισέρχεται στο χώρο των μεγάλων σταδίων” σχολίασε το περιοδικό Rolling Stone, με αφορμή το ρεκόρ του Έλληνα τραγουδιστή. Στις συναυλίες συμμετείχε ο Γιάννης Πάριος, η Χαρούλα Αλεξίου και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Στην πρώτη συναυλία συμμετείχε και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ από τις κερκίδες την παρακολούθησαν ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Μελίνα Μερκούρη. Τα έσοδα της δεύτερης συναυλίας δόθηκαν -κυρίως- σε υποτροφίες φοιτητών.

“Φίλοι μου, δεν το πιστεύω αυτό που βλέπω. Είναι απίστευτο! Συγχωρέστε με, είμαι πολύ συγκινημένος. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να σας μιλήσω. Ήξερα πως έχω πολλούς φίλους, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι είναι τόσοι πολλοί. Σας ευχαριστώ πολύ! Θα ΄θελα να σας αγκαλιάσω όλους αν γινόταν. Αυτό που με νοιάζει τώρα είναι να τραγουδήσω όσο μπορώ καλύτερα. Βοηθήστε με να τραγουδήσω, δεν έχω τίποτε άλλο να πω. Ας μιλήσουν τα τραγούδια για μένα.”

(Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας, 30 Σεπτεμβρίου 1983)

“Αυτό που ήθελα και πέτυχε ήταν να φανεί η αγάπη του λαού μας για το λαϊκό τραγούδι. Βασίστηκα στη σχέση του κόσμου με το λαϊκό τραγούδι κι αυτό κερδήθηκε. Δεν ήμουν εγώ ο πρωταγωνιστής, αλλά το κοινό. Ήμουν, απλά, ο φορέας αυτής της χαράς. Το μέγεθος του χώρου δεν είχε πια καμία σημασία. Και μικρότερος χώρος να ήταν και μεγαλύτερος να ήταν το ίδιο θα συνέβαινε. Ο κόσμος λειτούργησε σαν να ήταν 50 άτομα κι όχι 80.000.”

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...