Οι παραστάσεις στον “Ορφέα”

1982

Τέλος της χρονιάς, στο κινηματοθέατρο ”Ορφέας” της οδού Σταδίου, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 15 χρόνια της δισκογραφικής του καριέρας μαζί με παλαιότερα. Τίτλος των παραστάσεων ”Τα τραγούδια μου”. Τη μουσική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Τάσος Καρακατσάνης και μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα είναι η Ελένη Δήμου, ο Μιχάλης Δημητριάδης και η Κατερίνα Στανίση.

Από την ηχογράφηση των συναυλιών κυκλοφορεί ο ο δίσκος ”Τα τραγούδια μου”. Πρόκειται για τον εμπορικότερο ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο στην Ελλάδα.

”Οι φετινές μας παραστάσεις είναι η συνέχεια μιας καινούργιας προσπάθειας που ξεκίνησε πέρσι με πολύ κόπο αλλά και μεγάλη επιτυχία, θέλοντας να δημιουργήσουμε για σας ένα χώρο πιο ανθρώπινο και άνετο για να παίζουμε, και να χαιρόμαστε τα τραγούδια μας. Μ’ αυτό δεν υποστηρίζω βέβαια ότι το θέατρο είναι υποχρεωτικά ο ιδανικός χώρος για τη δουλειά μας, ούτε παραγνωρίζω τις ευεργετικές συνέπειες που έχει το κρασάκι, η παρέα και καμμια φορά ο χορός στο άκουσμα των λαϊκών τραγουδιών. Πώς θα μπορούσα άλλωστε να το αγνοήσω, εγώ ειδικά που δούλεψα στα μαγαζιά από 15 χρονών. Εκεί μέσα λοιπόν -μέσα στους χώρους που γεννήθηκα-είδα με τον καιρό να καταστρέφεται όλη αυτή η ρομαντική η αγνή νοοτροπία της διασκέδασης απ’ αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη του κόσμου να ξεδώσει. Πράγματι στη δεκαετία που πέρασε και λίγο πιο πριν τα παλιά λαϊκά κέντρα έδωσαν σιγά σιγά τη θέση τους σε επιτηδευμένους κοσμικούς, πανάκριβους τις περισσότερες φορές χώρους που κάθε άλλο παρά διασκέδαση πρόσφεραν στον κόσμο.

Η μπουάτ ήταν για μένα τότε μια καλή λύση. Ο κόσμος, εσείς τη δεχτήκατε, με αγάπη κι εμπιστοσύνη. Περάσαμε καλά εκεί για αρκετό καιρό. Ήτανε τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια με τα διπλά προγράμματα, τις ατέλειωτες ουρές και τον ατέλειωτο ενθουσιασμό. Τον τελευταίο καιρό όμως άρχισε κάτι να μην πηγαίνει καλά. Ίσως να ‘φταιγε η μεγάλη επιτυχία που δημιουργεί βόλεμα και γρήγορα γίνεται κατεστημένο. Ίσως να ‘φταιγαν μερικά παράπονα για τις ουρές και το στρίμωγμα, ίσως πάλι να ‘φταιγα εγώ με την αντίληψή μου ότι δεν μπορείς να λες τα ίδια πράγματα στον κόσμο για έξι ολόκληρους μήνες κάθε χρόνο χωρίς να φθείρεσαι. Ίσως να φταίει που το τραγούδι μας είναι τόσο δυναμικό που απαιτεί καινούργιους χώρους, καινούργιους τρόπους, καινούργιες ιδέες, καινούργιους ανθρώπους. Στα ίδια και τα ίδια μαραζώνει. Ίσως λοιπόν φταίνε όλα αυτά, μαζί με αυτό που λένε πως ο Νταλάρας έχει τον αβόλευτο. Σημασία έχει πάντως πως πέρυσι αλλάξαμε ουσιαστικά τον τρόπο της δουλειάς μας κυρίως για σας και χάρη σε σας χάρη στην εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων της Αθήνας και της επαρχίας που ήρθε να μας δει τόσο πολύ όσο ποτέ άλλοτε τον περασμένο χειμώνα  και το καλοκαίρι στις συναυλίες. Την προσπάθεια συνεχίζουμε και φέτος. Μια προσπάθεια στην οποία ευτυχώς δεν είμαι μόνος μια και αρκετοί πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες προσανατολίζονται σ’ αυτό το είδος δουλειάς.” Γιώργος Νταλάρας

 

Τα τραγούδια μου

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...