1949 – 1963

1949
1949

Ο Γιώργος Νταλάρας γεννιέται στην Κοκκινιά

Γεννιέται στην Κοκκινιά του Πειραιά στις 29 Σεπτεμβρίου 1949. Γιος και εγγονός μουσικών. Ο παππούς του παραδοσιακός βιολίστας από την Καρδίτσα. Ο πατέρας του Λουκάς αλλά και οι θείοι του, μεγαλωμένοι στην Αθήνα, παίζουν ρεμπέτικα...

1950
1950

Η περιπλάνηση στις συνοικίες της Αθήνας

Από το 1950 έως το 1955, με την μητέρα του – η δική της καταγωγή είναι από την Σμύρνη, το γένος Χριστοδούλου – και τον μεγαλύτερο αδελφό του Χρήστο, περιπλανώνται για λόγους ανάγκης σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας. Από την Κοκκινιά στο Χαϊδάρι κι από εκεί στη Νέα Ελβετία, στο Βύρωνα, στο Παγκράτι, στην Καισαριανή, στην Ηλιούπολη, στην Άνω Δάφνη, στους Καλογήρους.

1956
1956

Στην πρώτη δημοτικού και στις πρώτες δουλειές

Πηγαίνοντας στην πρώτη δημοτικού έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει. Δουλειές του ποδαριού που κάνουν οι πιτσιρικάδες της εποχής εκείνης. Παγοπώλης, νεωκόρος, μπακαλόγατος, «σάμαλι, παστέλι, κωκ» στους κινηματογράφους... Είναι μέσα στις επιλογές του σχολείου του για κάποιες «ακροάσεις» στο Εθνικό Ωδείο αλλά αυτή δεν θα αποδώσει. Στην Πέμπτη δημοτικού, θα επιλεγεί για την Βασιλική Χορωδία αλλά θα κοπεί για λόγους ...κοινωνικών φρονημάτων, καθώς ο αδελφός της μητέρας του ήταν στο βουνό με το ΕΑΜ.

1957
1957

Ο αδελφός του φεύγει στην Ελβετία

Ο αδελφός του φεύγει στην Ελβετία, έχοντας συμπεριληφθεί σ’ ένα από τα προγράμματα για την αποκατάσταση απόρων παιδιών που καθιερώνονται μετά τον πόλεμο. Μένει μόνος με την μητέρα του.

1961
1961

Παρακολουθεί μαθήματα για να γίνει μηχανικός

Του αρέσει πάρα πολύ η θάλασσα και πολλά καλοκαίρια τα περνάει στην Σύρο ψαρεύοντας. Μάλιστα, όταν ήταν παιδί ήθελε να γίνει μηχανικός στα καράβια από την αγάπη που έχει στις μηχανές αλλά και στην θάλασσα. Έτσι, όταν τελείωσε το δημοτικό σχολείο παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει μηχανικός στην τεχνική σχολή «Γαλιλαίος» της οδού Πειραιώς.