Παπάδος Γέρας

Εγκαίνια Μουσείου Βρανά

29/07/2023
Παπάδος Γέρας
Γιώργος Νταλάρας

Σάββατο 29 Ιουλίου
Παπάδος Γέρας
Εγκαίνια Μουσείου Βρανά

Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα θα εγκαινιαστεί στις 29 Ιουλίου η νέα ανανεωμένη περίοδος λειτουργίας του Μουσείου Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, στη Λέσβο. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα θα τραγουδήσει και η Ασπασία Στρατηγού.
Ας σημειωθεί ότι η συναυλία θα δοθεί αφιλοκερδώς από τον σπουδαίο ερμηνευτή ως έκφραση εκτίμησής του στην προσπάθεια ανακαίνισης του μουσείου από την Πολιτιστική Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», η οποία με πρόεδρο τον αείμνηστο Νίκο Κούνδουρο, το δημιούργησε και το διαχειρίζεται.

Το «Μουσείο Βρανά» είναι ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, ιδρύθηκε το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη και λειτουργούσε ανελλιπώς ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το 1999 σε ερειπιώδη μορφή, αγοράστηκε από μέλη της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, τα οποία το παραχώρησαν στην εταιρεία για να γίνει μουσείο και χώρος πολιτισμού. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2005 και κράτησαν περίπου τέσσερα χρόνια.

Στους χώρους του παρουσιάζονται τα στάδια και τα μέσα της μηχανοκίνητης ελαιουργίας και μέρος του σπάνιου αρχειακού υλικού που ανασύρθηκε από τα ερείπια του εργοστασίου. Επίσης, λειτουργούν δύο ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις. Η έκθεση «Ματιές σ’ ένα μνημείο» που περιλαμβάνει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το ελαιοτριβείο. Και η έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη» που παρουσιάζει τους ιδιαίτερους δεσμούς της ζωής και του έργου του μεγάλου ποιητή με τη γενέτειρα των γονιών του, στον πιο κατάλληλο για αυτό χώρο, στο λιοτρίβι του παππού του.

Το έργο της πλήρους ανακαίνισης του «Μουσείου Βρανά» καθώς και το έργο της νέας εκθεσιακής παρουσίασης των ιστορικών εκθεμάτων του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021. Στα σχεδόν είκοσι χρόνια βίου του Μουσείου, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του πρώτου προέδρου Νίκου Κούνδουρου, του αντιπροέδρου Λευτέρη Παπαδόπουλου, των ολίγων ενεργών μελών, τα έσοδα του Μουσείου μετά βίας καλύπτουν την εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΗ. Όλα αυτά τα χρόνια όμως κρατήθηκε καθημερινά ανοιχτό. Το Μουσείο Βρανά, δεν έχει κανέναν φορέα χρηματοδότη κρατικό ή τραπεζικό.

Ο πολιτιστικός φορέας ”Αρχιπέλαγος” συνεχίζει να μεριμνά για τη λειτουργία του Μουσείου – Μνημείου μέχρις ότου οι οικονομικές δυνάμεις του το επιτρέψουν. Πρόκειται για ένα δημιούργημα μιας μικρής ομάδας ενεργών πολιτών με πρόεδρο τον Νίκο Σηφουνάκη, που πρέπει να στηριχθεί και από την τοπική κοινωνία και από όλους.

Τα εγκαίνια του Αναμορφωμένου Μουσείου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα. Η βραδιά των εγκαινίων θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ, με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.

Για το κοινό τα που θέλει να παρευρεθεί στα εγκαίνια, και την συναυλία, τα δελτία προτεραιότητας διατίθενται από:
– Το Μουσείο Ελαιοτριβείο (Βρανά) στον Παπάδο
– Την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου (Σαπφούς 22) Μυτιλήνη
– Το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ (Ερμού 19) Μυτιλήνη


Share: