Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή

Πάρκο Τρίτση

21/09/2023
Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή
Γιώργος Νταλάρας

Στο τραγούδι που «άνθισε» στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας και έδωσε δύναμη, κουράγιο, διέξοδο σε όσους στέναζαν και πάλευαν είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

«Τώρα είναι ο δικός σου αυτός ο δρόμος»… Με αυτόν τον τίτλο, δανεισμένο από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκε από τον Χρήστο Λεοντή στα χρόνια της δικτατορίας, η ΚΝΕ τιμά με ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Αλλωστε, η αντιδικτατορική πάλη γέννησε σπουδαία μουσική, τραγούδια που χτυπούν ακόμα δυνατά στις καρδιές, στις διαδηλώσεις, στους αγώνες.Όλη αυτή η περίοδος και ο απόηχός της ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών.

Η συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών καθιστά το συγκεκριμένο αφιέρωμα ένα σπουδαίο, ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, αφού τραγουδούν ορισμένοι από τους πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές εκείνου του τραγουδιού.

Ξεχωριστή είναι η συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, της φωνής που συνδέθηκε όσο καμία άλλη με εκείνη την εποχή.

Συμμετέχουν ακόμα ο Γιώργος Νταλάρας και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι έχουν «ντύσει» μοναδικά με τη φωνή τους τραγούδια που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο, αλλά και τραγούδια που περνούσαν «μυστικά» μηνύματα ενάντια στη χούντα, καθώς και ο Βασίλης Σκουλάς, η Μυρτώ Βασιλείου και ο Γιάννης Διονυσίου.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος και οι ενορχηστρώσεις ανήκουν στον Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Share: