Με το Ρεμπέτικο στη Βιέννη

2005

Τον Οκτώβριο, ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει μια συναυλία στη Βιέννη (Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο) στο περίφημο “Konzerthaus”, συνοδευόμενος από τη Μελίνα Ασλανίδου και τη Σοφία Παπάζογλου. Η συναυλία πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ελληνικό Φθινόπωρο στη Βιέννη» που οργανώνει η εκεί Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με τοπικούς πολιτικούς και πανεπιστημιακούς φορείς.

”Είναι τιμή, για αυτό και αποδέχτηκα με χαρά την πρόταση, για τους μουσικούς μου και για μένα που ένα από τα σπουδαιότερα θέατρα της Ευρώπης μας καλεί και αναλαμβάνει την παραγωγή μιας παράστασης για το ρεμπέτικο.  Στο Konzerthaus στη Βιέννη σε μια πόλη που όπως γνωρίζω από προηγούμενες συναυλίες μου απευθυνόμαστε σε ένα εξαιρετικά εκπαιδευμένο κοινό που ξέρει να αξιολογεί και να εκτιμά βαθιά τις εθνικές μουσικές.  Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μερικά από τα ωραιότερα  τραγούδια Ελλήνων συνθετών που για το δικό μας λαό είναι οι εθνικές μελωδικές του ρίζες.  Το ρεμπέτικο, σύζευξη με τη βυζαντινή και δημοτική μελωδία αλλά και με τη λαϊκή στιχουργική, όταν προβάλλεται σωστά αποτελεί ένα δυνατό στοιχείο προώθησης ενός πολιτιστικού προσώπου με ήθος, αξιοπρέπεια και ουσιαστική αξία συναγωνίσιμο με ό,τι καλύτερο έχουν να δείξουν οι γείτονες μας Ευρωπαίοι.  Δεν έχουμε παρά να παίξουμε τα λαϊκά μας τραγούδια με τους άξιους μουσικούς, συναγωνιζόμενοι ευγενικά τους σημερινούς εκπροσώπους του flamenco, του fado, του blues, ακόμα και του κλασικού τραγουδιού, γιατί η καλή μουσική είναι μία”.  Γιώργος Νταλάρας

Το μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα κάλυψε  ένα αφιέρωμα στον δημοφιλέστερο και πολυγραφότατο Έλληνα λαϊκό συνθέτη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, το οποίο ο τραγουδιστής είχε πρωτοπαρουσιάσει το Φεβρουάριο του 2001 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τον τίτλο «Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ», του ομότιτλου τραγουδιού. Στο υπόλοιπο μέρος της συναυλίας  ακούστηκαν έξι σπουδαία τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, όπως επίσης τραγούδια που άφησαν τη σφραγίδα τους στο λαϊκό τραγούδι. Απόστολος Καλδάρας, Θόδωρος Δερβενιώτης, Απόστολος Χατζηχρήστος, Σπύρος Περιστέρης, Κώστας Σκαρβέλης. Τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα – για την οποία τα 2.000 εισιτήρια είχαν εξαντληθεί ήδη από τον Ιούλιο- υποδέχτηκαν με επευφημίες το απαιτητικό βιεννέζικο κοινό και με διθυραμβικά δημοσιεύματα οι αυστριακές εφημερίδες.

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...