”Της Σιωπής ο Τόπος”

2021

Tης «Σιωπής ο Τόπος» είναι ο πρώτος κύκλος ενότητας τραγουδιών και ορχηστρικών θεμάτων από το μουσικό έργο με τον κεντρικό τίτλο «Μεγάλες Ώρες». Είναι ένα μουσικό έργο που κινείται στο πλαίσιο μιας ανθρώπινης προσέγγισης. Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης μελοποιεί τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, της Ελένης Φωτάκη, του Αλέξανδρου Φωτεινού κι ένα ποίημα του Φρίντριχ Νίτσε. Ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Jonathan Jackson. Στη διδασκαλία και τη διεύθυνση της χορωδίας ο Γιάννης Βρυζάκης.

Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης σημειώνει: ”Η απειλή του θανάτου, η πορεία προς την εξαθλίωση παράλληλα με την ελπίδα για ζωή και δημιουργία, είναι ίσως, αυτό που χρειάζεται ένας μουσικός για να εμπνευστεί στις μέρες μας; Δίνει δηλαδή τη λύτρωση, μια στιγμή δημιουργίας; Όχι βέβαια. Είναι ουτοπικό να πιστεύει ο καθένας μας, ότι η τέχνη είναι η λύση στα παραπάνω. Η τέχνη είναι όμως μια διέξοδος για να τα αντιμετωπίσεις με ασυμβίβαστα κριτήρια”.

Και ο Γιώργος Νταλάρας αναφέρει για τη συμμετοχή του στο δίσκο: “Είχα αρκετούς λόγους να το κάνω αυτό. Ο Κατσιγιάννης είναι ένας σπουδαίος  μουσικός  και φίλος. Ένας  από τους  λόγους  είναι γιατί  θέλαμε αυτά τα τραγούδια να μην έχουν  θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά έναν κοσμικό χαρακτήρα και να παραλληλίσουν τη ζωή ενός ανθρώπου που αναγκάζεται να είναι ή επιλέγει να είναι “μοναχός”, μια λέξη συμβολική. Μοναχός μέσα στην πολυκοσμία”.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες του δίσκου

 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...