Συναυλία τιμής, μνήμης και χρέους

2024

”Κάθε Γυναίκα και μια Ιστορία – Γυναίκες Σύμβολα της Κύπρου” τιμήθηκαν στην ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση τιμής και μνήμης, τιμής και χρέους, που διοργανώθηκε στις 15 Μαρτίου στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου στην Κύπρο. Με πρωτοβουλία της κ.Άννας Αριστοτέλους, επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, τιμήθηκαν 15 σπουδαίες γυναίκες που για τον λαό της Κύπρου είναι σύμβολα διαρκούς αγώνα και προσφοράς.

Ο Γιώργος Νταλάρας δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ την τιμητική πρόταση της  κ. Αριστοτέλους.  Απάντησε αμέσως θετικά για να βρεθεί στη Κύπρο και να τραγουδήσει για τις γυναίκες σύμβολα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή το 1974 και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου). Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδησαν ο Κούλης Θεοδώρου και ο Δημήτρης Φανής, ενώ συμμετείχε και  το Φωνητικό Σύνολο Διάσταση, που εδώ και 40 χρόνια δεν σταμάτησε να τραγουδά στις συναυλίες που έχουν σημασία για τον αγώνα του κυπριακού λαού.

Η Χαρίτα Μάντολες, η Ελένη Φωκά, η Μυροφόρα Γεωργίου Λοίζου, η Κυριακή Ευγενίου, η Μαρία Χρίστου Κκεσμέ, η Χριστίνα Σολωμή, η ομάδα συζύγων – παιδιών αγνοουμένων, η Δέσποινα Γρηγορίου, η Κούλα Θεοδώρου η Ντίνα Αγαπίου και η Γεωργία Παύλου, η Ευφροσύνη Προεστού, η Καλλιόπη Αβραάμ, η Φρόσω Δήμου, η Ελένη Βλάχου και η Τασούλα Βασιλείου, αποτελούν για τον κυπριακό ελληνισμό τα σύμβολα ενός αγώνα. Είναι ο ορισμός της αγωνιστικότητας, αποτελούν την πιο αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές και κορυφαίο πρότυπο για κάθε Κύπρια γυναίκα.

”Πριν από περίπου ένα μήνα, πήρα μία επιστολή από την κ. Άννα Αριστοτέλους, την Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων για Αγνοουμένους και Εγκλωβισμένους. Αμέσως, μόλις κατάλαβα τι θα γίνει, ένιωσα λες και ήμουν εκεί, επειδή έχω μία προσωπική σχέση με την κ. Ελένη Φωκά, της έχουμε γράψει και ένα τραγούδι με τον Χάρη Κατσιμίχα. Ο Χάρης και ο Πάνος ήρθαν στην Κύπρο, επειδή ο πατέρας τους ήταν στρατιωτικός και είχε υπηρετήσει στην Κύπρο. Είναι δύο Ελληνόπουλα που αγαπούν πολύ την Κύπρο. Έχω την σχέση με την Ελένη Φωκά, την παρακολουθούσα και μετά από αρκετές φορές που συναντηθήκαμε, κάποια στιγμή τελειώνουν τα λόγια. Τι να πεις σε εκείνους τους ανθρώπους; Η θυσία αυτής της γυναίκας και όλων των άλλων δασκάλων με έχουν επηρεάσει. Είναι κάποιες επιστολές που έστελναν εδώ στον τύπο και μου είχε κάνει κατάπληξη. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό το πράγμα σε ένα τόπο και πώς περνάνε; Το άδικο φοβάται τη συμμετοχή των ανθρώπων που πιστεύουν στο δίκιο’‘, σημειώνει σε συνέντευξή του ο Γιώργος Νταλάρας.

Η κ.Αριστοτέλους αναφέρει:”Αποφασίσαμε, σε συνεργασία με το Δήμο Στροβόλου, να διοργανώσουμε μία διαφορετική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας θα τιμηθούν δεκαπέντε γυναίκες σύμβολα, που αντικατοπτρίζουν όλες τις γυναίκες του 1974, που για πενήντα χρόνια κουβαλάνε στην πλάτη τους την αβεβαιότητα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, τις γυναίκες σύμβολα που δεν λύγισαν και δεν λιποψύχησαν τόσα χρόνια, δεν κουράστηκαν να δηλώνουν την παρουσία τους στα οδοφράγματα με μοναδικό όπλο τη φωτογραφία τους αγαπημένου τους προσώπου. Eίναι τιμή μας να έχουμε μαζί μας τον Γιώργο Νταλάρα, έναν καλλιτέχνη τέτοιας εμβέλειας που το όνομά του ταυτίστηκε με την ιστορία της μαρτυρικής μας Κύπρου. Να είναι στην Κύπρο και να τραγουδά για την Κύπρο. Ο Γιώργος Νταλάρας, από την πρώτη στιγμή που του απευθύναμε την πρόσκληση ανταποκρίθηκε θετικά, την αμέσως επόμενη ημέρα και μάλιστα αφιλοκερδώς και τον ευχαριστούμε θερμά.”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΣΤΑΣΗ – Μαέστρος Χριστίνα Κρασίδου – Πιάνο Γιώργος Παπαχριστούδης – Μπουζούκι / Κιθάρα Γιώργος Μάτσικας – Μπουζούκι Γιώργος Σπύρου –  Φλάουτο Κωνσταντίνος Μακαρίτης – Βιολοντσέλο Δώρος Ζήσιμος – Ηλεκτρική κιθάρα Ξένιος Παπασοφρωνίου – Ηλεκτρικό μπάσο Ανδρέας Ροδοσθένους – Ντραμς (Τύμπανα) Ρόδος Παναγιώτου – Κρουστά Βασίλης Χαραλάμπους

Ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης

Φωτογραφίες: Natasa Economou, reporter.com.cy, Πέτρος Πετρίδης

 

ΠΡΟΒΕΣ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...