Συναυλία στα Τίρανα

2019

Τον Ιούνιο, επίσης, πραγματοποιεί μια συναυλία στα Τίρανα με τη συμμετοχή της Ασπασίας Στρατηγού.

Σημαντικές οι συναντήσεις που γίνονται με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο αλλά και με τον δήμαρχο της πόλης που τίμησε τον Γιώργο Νταλάρα για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Μια ξεχωριστή εμπειρία ήταν το ταξίδι στα Τίρανα.  Πολλές οι ιδιαίτερες στιγμές και οι συγκινήσεις που πήρε.

Η πρώτη ήταν καλλιτεχνική. Στη μεγάλη συναυλία που έδωσε στο νέο υπαίθριο αμφιθέατρο της αλβανικής πρωτεύουσας δύο χιλιάδες θεατές χειροκροτούσαν ασταμάτητα τραγουδώντας μαζί του μερικά από τα μεγάλα τραγούδια που ταυτίστηκαν με τη φωνή του. Ήταν σαν να βρισκόσουν σε μια ελληνική πόλη βλέποντας όρθιους εκατοντάδες θεατές να σιγοντάρουν σε τραγούδια του Μίκη, του Κουγιουμτζή, του Ελευθερίου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Η δεύτερη ήταν προσωπική, ανθρώπινη. Η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, η κουβέντα τους, τα δώρα που αντάλλαξαν. Μίλησαν για τη μουσική, για την πολιτική, για τη Θρησκεία. «Ο Θεός ευλογεί το λίγο, δεν ευλογεί το μηδέν», ήταν μια φράση του Αναστάσιου που συγκίνησε ιδιαίτερα τον Νταλάρα, που άκουγε με προσοχή τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Αρχιεπίσκοπος τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής του στη χώρα αυτή. «Αν είχα κάρτα τότε που αγωνιζόμουν να βρω χρήματα για να φτιάξω σχολεία κι εκκλησίες, θα έγραφε ‘’Αναστάσιος- Διεθνής επαίτης’’» είπε με το γνωστό του χιούμορ ο Αρχιεπίσκοπος. Μίλησαν, ακόμα για το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων στο οποίο φοίτησε ο Αναστάσιος, τον συμμαθητή του -και φίλο του Νταλάρα- Λευτέρη Παπαδόπουλο, για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η τρίτη, η ξεχωριστή –νυχτερινή- ξενάγηση στο Παρεκκλήσι της Γέννησης από τον σημαντικό ζωγράφο Χρήστο Παπανικολάου. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, ο Γιώργος Νταλάρας είδε να αποκαλύπτεται μία σπουδαία σελίδα στην ιστορία της Τέχνης, ένα έργο μνημειακό.
Η τέταρτη συγκίνηση είχε σχέση με τις σχέσεις των δύο χωρών, πέρα από τη διπλωματία. Ο δήμαρχος των Τιράνων Εριόν Βελιάι , ένας πολιτικός που όλα δείχνουν ότι το μέλλον του ανήκει, του απένειμε το κλειδί της πόλης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του Έλληνα τραγουδιστή στη δημιουργία γέφυρας πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών.
Τον Γιώργο Νταλάρα και την Ασπασία Στρατηγού συνόδευσαν εννιά εξαιρετικοί μουσικοί: Γιώργος Παπαχριστούδης-πιάνο, Γιώργος Μάτσικας και Βασίλης Κορακάκης-μπουζούκι, Θανάσης Σοφράς-μπάσο, Ντάσσο Κούρτι-ακορντεόν, Νίκος Σαμαράς-τρομπέτα, Αποστόλης Βαγγελάκης-πνευστά, Μαρίνος Τρανουδάκης-κρουστά, Δημήτρης Γκαβαρδίνας-τύμπανα. Σχεδιασμός ήχου- ηχοληψία: Αντώνης ΖαχόπουλοςΒαγγέλης Κουλούρης και φωτισμοί, Γιάννης Μανιατάκος.

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...