Στο Ηρώδειο για τον Σταύρο Κουγιουμτζή

2008

Στο Ηρώδειο πραγματοποιούνται στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ, δυο συναυλίες (17 & 18.9.2008), αφιερωμένες στον Σταύρο Κουγιουμτζή. Συμμετέχουν -μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα- ο Κώστας Μακεδόνας, η Δέσποινα Ολυμπίου, η Μελίνα Ασλανίδου και η κόρη του συνθέτη Μαρία Κουγιουμτζή. Ερμηνεύουν μεγάλο μέρος των τραγουδιών που εκείνος είχε εμπιστευθεί στον Γιώργο Νταλάρα αλλά και επιλογές από το υπόλοιπο υλικό του.  Μέρος των εσόδων από τις συναυλίες  διατίθενται στην ένωση “Μαζί για το παιδί”. Οι συναυλίες ηχογραφήθηκαν και μαγνητοσκοπήθηκαν. Τον Δεκέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε το διπλό cd και τον Ιανουάριο του 2011 το DVD.

«Στη ζωή μου υπήρξε μοιραίο πρόσωπο.  Με αντιμετώπιζε σαν παιδί του. Σαν μέλος της οικογένειάς του. Προσπαθούσε να με μάθει πράγματα, γι΄ αυτό και ανέλυε το κάθε τραγούδι. Κομμάτι κομμάτι. Ακούγοντας όλα αυτά τα τραγούδια έμαθα… Εκείνος είναι ο υπεύθυνος που εγώ έγινα μουσικός. Ιδιαίτερα σεμνός άνθρωπος, εντελώς έξω από τα πηγαινέλα των συναναστροφών και των δημοσίων σχέσεων της ελληνικής δισκογραφίας – ουδέποτε χτύπησε πόρτα ούτε ζήτησε ποτέ κάτι-  δεν κλήθηκε ποτέ στα αφιερώματα και τις συναυλίες που έγιναν για το ελληνικό τραγούδι στο Ηρώδειο.  Αυτές οι δύο συναυλίες περίμεναν μια αφορμή. Σαν ένα χρέος που δεν πρόλαβα να πραγματοποιήσω όταν ζούσε. Το πρώτο, το να κάνουμε τους “Ύμνους Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων” στο Μέγαρο Μουσικής, το προλάβαμε και ήταν πανευτυχής. Ήταν ένας μεγάλος συνθέτης, ένας σπουδαίος μουσικός ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Και όσο περνούν τα χρόνια τόσο μεγαλώνει η αξία του έργου του.», σημειώνει ο Γιώργος Νταλάρας.

 

Λίγες ημέρες πριν τη συναυλία στο Ηρώδειο πραγματοποιείται μια συναυλία επίσης για τον Σταύρο Κουγιουμτζή στη γενέτειρα του συνθέτη στην Καλαμαριά.

 

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...