Στην Ευρώπη με τα ”μετασυμφωνικά” του Θεοδωράκη

1990

Την άνοιξη, με τον Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στην Ευρώπη, μαζί με την Μαρία Δημητριάδη και τη χορωδία της Ακαδημίας της Δρέσδης. Τα “μετασυμφωνικά” έργα του μεγάλου συνθέτη ταξιδεύουν σε 22 ευρωπαϊκές πόλεις. Η μεγάλη περιοδεία που διοργανώνετα από τη Διεθνή Αμνηστία, ξεκινά στις  23 Απριλίου στη Δρέσδη (Γερμανία) ενώ η τελευταία συναυλία δίδεται στις  27 Μαίου στη Βιέννη (Αυστρία). Ενδιάμεσοι σταθμοί -πόλεις στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ισπανία.

”Επιφάνεια Αβέρωφ” και ”Raven” σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, ”Επιζών” σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου, ”Κατάσταση Πολιορκίας” σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη (Μαρίνα), είναι τα έργα που παρουσιάζονται. Έργα ποταμοί, όπως έχουν χαρακτηριστεί.

Σε κοινή τους συνέντευξη δηλώνουν σχετικά με την περιοδεία ο συνθέτης κι ο ερμηνευτής.

”Η συνεργασία με τον Μίκη είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Κι αυτή η μουσική περιοδεία είναι μια ακόμη μουσική περιπέτεια, πρόκληση και δέλεαρ λόγω του μουσικού υλικού. Για δύο λόγους είμαι χαρούμενος: ο ένας είναι συναισθηματικός, διότι ο Θεοδωράκης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της μουσικής μου μυθολογίας. Και ο άλλος είναι καλλιτεχνικός, γιατί τα έργα αυτά ξεφεύγουν από τη μορφή του τραγουδιού και προσεγγίζουν τη μορφή του ορατορίου. Για μένα, λοιπόν, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση. Πάνω από όλα όμως είναι τιμή και χαρά μου που θα τραγουδήσω υπό τη διεύθυνση του Μίκη, που είναι ο πιο σημαντικός  πρέσβης της ελληνικής μουσικής  κουλτούρας στον κόσμο”  λέει ο Γιώργος Νταλάρας.

Και ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει: ”Θεωρώ το συμφωνικό έργο προϊόν της Κεντρικής Ευρώπης. Εμείς, οι της περιφέρειας, ερχόμαστε μετά τη συμφωνία. Προσεγγίζουμε προς τις συμφωνικές φόρμες διατηρώντας το λαϊκό στοιχείο. Τα έργα αυτά έχουν πολλές τεχνικές της συμφωνικής μουσικής διατηρώντας την ελληνική ταυτότητα και ιδιορρυθμία τους.”

Οι συναυλίες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και σημαντικά ευρωπαϊκά έντυπα αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματά τους.

 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...