“Σαν τραγούδι μαγεμένο” στο Μέγαρο

2008

Τον Φεβρουάριο του 2008, πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εννέα παραστάσεις – αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Μια αναδρομή από τη Σμύρνη (1907) μέχρι και τον Εμφύλιο (1953).  “Σαν τραγούδι μαγεμένο” ο τίτλος τους, σε επιμέλεια του Παναγιώτη Κουνάδη και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Συμμετέχουν ο Μπάμπης Στόκας, η Σοφία Παπάζογλου, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Ασπασία Στρατηγού. Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν -με την ίδια ακριβώς δομή και σύνθεση- και τον Μάρτιο του 2009 μετά από απαίτηση του κοινού. Θα δοθούν παραστάσεις και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (10,11-5-2008), στο Θέατρο Βράχων (2-6-2008), στο Βόλο (4-6-2008).

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στο κείμενό του για την παράσταση «Σαν τραγούδι μαγεμένο- Αναφορά στο ρεμπέτικο» γράφει: « Τα τραγούδια είναι πουλιά. Ανοίγουν τα φτερά τους, τ΄ απλώνουν, ταξιδεύουν, μεταναστεύουν. Τις πιο πολλές φορές πιάνονται στα δίχτυα της νοσταλγίας και ξαναγυρίζουν στον τόπο τους. (…) Με τα χρώματά τους, τη φωνή τους, τις μνήμες τους ».  Και τα τραγούδια «πέταξαν» από τη σκηνή με τη φωνές των συντελεστών και «προσγειώθηκαν» στους θεατές της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη», κάνοντάς τους να νοσταλγήσουν, να συγκινηθούν, να χειροκροτήσουν και να σιγοτραγουδήσουν κλασικά κομμάτια μεγάλων δημιουργών του ρεμπέτικου.

Πρόκειται για συλλογική δουλειά σε κείμενα Γιώργου Σκαμπαρδώνη και, εκτός από το καθαρά τραγουδιστικό μέρος, έχει και οκτώ μονόπρακτα που ζωντανεύουν οι ηθοποιοί Τάνια Τρύπη (υποδύεται τη Μαρίκα Νίνου), Άρτο Απαρτιάν (Μάρκος Βαμβακάρης), Νίκος Αλεξίου (Βασίλης Τσιτσάνης), Μάνος Σειραγάκης (Γιάννης Παπαϊωάννου) και Έκτορας Καλούδης (Λουκάς Νταράλας).

«Κάθε φορά που προσεγγίζω αυτό το τραγούδι έχω τη χαρά να μαθαίνω και κάτι καινούργιο. Όμως δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος που θέλησα να μπω ξανά στη διαδικασία. Ξέρω ότι το ρεμπέτικο το έφτιαξαν οι παρέες. Η αγάπη. Και ο πόνος. Και υπάρχει και κάτι αντιφατικό σ΄ αυτή την ιστορία: ενώ θεωρείται περιθωριακό είδος, είναι ταυτόχρονα άκρως μαζικό και επαναστατικό. Είναι και ένα παγκόσμιο τραγούδι: κάθε Έλληνας που έφευγε από την Αλεξάνδρεια, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Αμερική κουβάλαγε το ταξιδιωτικό του έγγραφο, το τραγούδι» αναφέρει ο Γιώργος Νταλάρας για τις παραστάσεις στο Μέγαρο.

Τα σκηνικά της παράστασης φέρουν την υπογραφή της Έρσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί  είναι του Αντώνη Παναγιωτόπουλου.

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...