”Η Προσμονή”, το πρώτο του τραγούδι

1967

Το Σεπτέμβριο του 1967 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι από την εταιρία «Αυλός» του Γ. Περγαντή. Η «Προσμονή» σε μουσική του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και σε στίχους Παναγιώτη Καλαποθαράκου ηχογραφήθηκε το 1967 σε ένα μικρό στούντιο στην οδό Μασσαλίας που είναι πάροδος της Σόλωνος. Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών αλλά κόπηκε αμέσως και όχι τυχαία, από την λογοκρισία των συνταγματαρχών.

Ο Γιώργος Νταλάρας θυμάται σχετικά:

Πριν πάω ακόμα στο Μάτσα, είχα ηχογραφήσει για λογαριασμό μιας εταιρείας που λεγόταν «Αυλός» και ήταν παρακλάδι της κινηματογραφικής «Περγαντής-φιλμ» ένα τραγούδι του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη που λεγόταν «Προσμονή». Ο συνθέτης μου έδωσε δυο ερωτικά και δυο κοινωνικά-πολιτικά του τραγούδια να διαλέξω κι εγώ διάλεξα εκείνο που έλεγε

«Πότε η καμπάνα του λαού, του γέρο Μακρυγιάννη
λεύτερο χώμα κι ουρανό, για όλους θα σημάνει …»

Πάρα πολύ συνειδητά. Βέβαια τέτοια εποχή που ήταν, το ηχογράφησα και το… ξέχασα. Δεν είχε καμιά τύχη. Το έκοψε η λογοκρισία.

To 45άρι κυκλοφόρησε με δυο ετικέτες, μια κόκκινη και μια κίτρινη και είναι χαρακτηριστικό πως το όνομα του τραγουδιστή αναγράφεται ακόμα ως «Γεωργ. Νταράλας». Η Προσμονή συμπεριλαμβάνεται το 1993 στη συλλογή τραγουδιών του Γιώργου Νταλάρα, Για Τα Τραγούδια Κι Εγώ Φταίω, που περιέχει ηχογραφήσεις του  από τις 45 στροφές, καθώς κι ένα νέο τραγούδι (τη μουσική του οποίου γράφει ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας).

 

 

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...