Κορυφαίος του Χορού στην Επίδαυρο

2005

Τον Ιούλιο επίσης, (1 & 2.7.2005) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου γίνεται η πρεμιέρα των παραστάσεων “Οιδίπους Τύραννος” σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη και σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Ο Γιώργος Νταλάρας ως ο Κορυφαίος του Χορού ερμηνεύει τις μελωδίες του Goran Bregovic σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, εμπνευσμένους από τον μύθο του Οιδίποδα. Η Νόνικα Γαληνέα στο ρόλο της Ιοκάστης και ο Τάσος Χαλκιάς στο ρόλο του Κρέοντα. Η παράσταση (ένα από τα κορυφαία γεγονότα του καλοκαιριού) ταξιδεύει σε 17 πόλεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Σε αυτό το κλασσικό έργο προσδίδω κορυφαία θέση στη μουσική και αναδεικνύω τη σπουδαιότητα των χορικών της τραγωδίας» δηλώνει ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Γιώργος Κιμούλης. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στην παράσταση για να μεταφέρει την αγάπη του για την αρχαία τραγωδία. Πιστεύει ότι η μουσική του Μπρέγκοβιτς σε συνδυασμό με τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου δίνουν μια διαφορετική διάσταση στο θέμα της τραγωδίας. 

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Μετάφραση: Κ.Χ. ΜΥΡΗΣ
Σκηνικά: PAWEL DOBRZYCKI
Κοστούμια: EMMA RYOTT
Μουσική: GORAN BREGOVIC  – Στίχοι: ΛΙΝΑ  ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτισμοί: JEAN KALMAN
Χορογραφίες: JANE GIBSON
Μακιγιάζ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΝΤΗΣ
Διανομή: Οιδίπους, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, Ιοκάστη: ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ, Κορυφαίος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, Κρέων: ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, Τειρεσίας: ΑΡΤΟ ΑΠΑΡΤΙΑΝ, Εξάγγελος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Θεράπων: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΟΒΑΣ, Άγγελος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΑΡΙΝΗΣ, Ιερέας: ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΟΡΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΑΕΡΤΗΣ, ΚΡΕΒΑΪΚΑΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΣΙΔΕΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΡΚΟΣ, ΤΟΥΝΤΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

Με τη συγκεκριμένη τραγωδία ο Σοφοκλής καταδεικνύει την υποδεέστερη θέση του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν και συγχρόνως μια τραγική θεώρηση της νίκης του μέσα στην ήττα. Ο μύθος του Οιδίποδα είναι ο αρχέτυπος μύθος της προσωπικής ταυτότητας στο δυτικό πολιτισμό. Είναι κυρίως ο μύθος της αυτογνωσίας, της ανθρώπινης ισχύος αλλά και αδυναμίας. Αφορά την αλληλεπίδραση του υπέρτατου ορθολογισμού και της υπέρτατης άγνοιας, του ελέγχου και της επιθετικότητας στην ανθρώπινη προσωπικότητα, της σχέσης της ατομικής ύπαρξης μέσα στον κόσμο όπως τον βιώνουμε και τον ερμηνεύουμε, ανάμεσα στην τάξη και το χάος, ανάμεσα στο νόημα και στην απουσία του.

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...