Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη

2021

«Για τον Μίκη έχει μιλήσει η ιστορία κι ο ελληνικός λαός όλες αυτές τις μέρες, όχι μόνο εδώ, αλλά όπου υπάρχουν και ζουν Έλληνες. Για μας όμως εδώ, κυρίως για τις μουσικούς ο Μίκης είναι μια μορφή κι ένας φάρος που ποτέ δεν θα τον ξεχάσουμε, ποτέ δεν θα τον λησμονήσουμε και ποτέ δεν θα τον αμφισβητήσουμε.
Όταν πριν από 70 περίπου χρόνια ένα νεαρό παιδί στα τέλη της δεκαετίας του ’50, αρχές του ’60, εμφανίστηκε σαν ένας άνεμος ο οποίος έφερε μαζί του κρυμμένες έννοιες και καταπιεσμένες στον λαό, το αίσθημα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ευθύνης κι έτσι άλλαξε τη ζωή μας. Για μας όμως, τους τραγουδιστές, τους μουσικούς, τους συνθέτες, τους ποιητές, η δουλειά που προσέφερε, η αγωνία του κι η ενέργειά του ήταν τέτοια που άλλαξε τις επόμενες γενιές. Αλλιώς ακούν τη μουσική αρμονία, αλλιώς ακούν τους ρυθμούς, αλλιώς βλέπουν πια τη σύνθεση των τραγουδιών. Από τον Μίκη και μετά ξεκίνησαν όλα. Για πάντα θα του χρωστάμε ευγνωμοσύνη, για πάντα θα τον τιμούμε. Κάθε φορά που τραγουδάμε τραγούδια του δεν τιμούμε εμείς τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Μίκης Θεοδωράκης κι αυτό που άφησε πίσω του τιμάει εμάς», είπε ο Γιώργος Νταλάρας στην έναρξη της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ της ΚΝΕ κι ευχαρίστησε τους διοργανωτές που έδωσε την ευκαιρία για αυτό το μουσικό αντάμωμα.
Ένα αντάμωμα που έγινε απόφαση από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση του θανάτου του Μίκη και ο Γιώργος Νταλάρας μετέτρεψε την προγραμματισμένη συναυλία του στο Φεστιβάλ σε αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί του σε αυτό το αντάμωμα η Βιολέτα Ίκαρη και η Ασπασία Στρατηγού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του 902.gr: Έτσι ταξίδεψαν οι ακροατές που κατέκλυσαν το χώρο στα λιανοτράγουδα και τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, χτυπήσανε ρυθμικά τα χέρια στο άκουσμα των στίχων του Ελύτη για τον «Μικρό Βοριά», δακρύσανε με το «Κόκκινο τριαντάφυλλο» και τα τραγούδια του «Επιτάφιου», μετρήσανε «βράχο βράχο» τον καημό, χορέψανε στις καρέκλες για τη βροχή στη φτωχογειτονιά, ανυψωθήκανε μ’ αυτούς που «μπήκαν στα σίδερα και στα λιθάρια» και είπανε… «σώπα, όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες»… χαρίζοντας το θερμό χειροκρότημα στο δυνατό φινάλε με το «Της Δικαιοσύνης» και τη «Ρωμιοσύνη».

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...