“Άξιον εστί” στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

1988

Τον Σεπτέμβριο ο Γιώργος Νταλάρας κρατά το ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή σε μια νέα παρουσίαση του “Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Διευθύνει ο συνθέτης, το ρόλο του ψάλτη κρατά ο Ανδρέας Κουλουμπής και αφηγητής είναι ο Νικήτας Τσακίρογλου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει στο Ηρώδειο.

Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για τους παλαιότερους, μνήμης αγώνων που έπαιρναν δικαίωση. Μια βραδιά θαυμαστής εμπειρίας για τους νεότερους. Ώρα 9 και κάτι ο Μίκης Θεοδωράκης άπλωσε τα χέρια του στη σκηνή του κατάμεστου Ηρωδείου ( ο κόσμος κάλυψε και το πιο απόμακρο βραχάκι), που τόσες φορές του το είχαν αρνηθεί στο παρελθόν, και χάρισε τα μουσικά δώρα του. Παρών ως θεατής και ο πρώτος ερμηνευτής του έργου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Τον καλούν οι συντελεστές -μετά το τέλος της παρουσίασης του έργου- στη σκηνή και μοιράζεται με τον Γιώργο Νταλάρα το μικρόφωνο και τη χαρά. Στο τέλος δηλώνει: ”Χαίρομαι που ένας ακόμη λαϊκός τραγουδιστής μπήκε στην κλασική μουσική. Μπράβο, Γιώργο!”.

Οι δύο βραδιές με το Άξιον εστί στο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκαν υπέρ της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε δίσκο. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη και μοναδική φορά που παρουσιάζεται το ”Ναοί στο σχήμα του Ουρανού” με τη φωνή λαϊκού τραγουδιστή, σε αντίθεση με τις άλλες εκτελέσεις, όπου το συγκεκριμένο τραγούδι ερμηνεύεται από τον βαρύτονο. Λίγες ημέρες μετά το Ηρώδειο, το Άξιον εστί παρουσιάστηκε στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας.

Ο Γιώργος Νταλάρας (30 χρόνια αργότερα) θα πει για τη συναυλία του Άξιον εστί: «Δεν  ξεχνάω ποτέ την πρώτη φορά που τραγούδησα στο Ηρώδειο, το 1988. Ήταν τον  Άξιον Εστί σε διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διηύθυνε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Θυμάμαι την Μελίνα στη συναυλία, τον Μπιθικώτση που ανέβηκε στο φινάλε και την Άννα στα παρασκήνια, με την κόρη μας δύο μηνών στην αγκαλιά της».

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...