Ανακηρύσσεται Κύπριος πολίτης

1998

Στις 2 Ιουνίου 1998, στο “Σπίτι της Κύπρου”, ο Γιώργος Νταλάρας ανακηρύσσεται Κύπριος Πολίτης. Του αποδίδεται η κυπριακή υπηκοότητα και παραλαμβάνει το κυπριακό διαβατήριο, ως ένδειξη αναγνώρισης κι εκτίμησης της προσφοράς του από μέρους της Δημοκρατίας της Κύπρου. Ο πρέσβης Χριστόδουλος Πασιαρδής -λίγο πριν του παραδώσει το κυπριακό διαβατήριο- λέει: ”Φίλε, αδελφέ και συμπατριώτη Γιώργο Νταλάρα, το διαβατήριο αυτό στοιχίζει 14.450 δραχμές. Τίποτε μπροστά στα όσα προσέφερες, τα 201.954.000 δραχμές που συγκεντρώθηκαν από τις συναυλίες σου για την άμυνα της Κύπρου”

 

Το σκεπτικό της απόφασης απονομής της κυπριακής υπηκοότητας στον Γιώργο Νταλάρα:

”Ως ένδειξη της εκτίμησης της πολύχρονης προσφοράς του Γιώργου Νταλάρα προς την Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε  παμψηφεί να απονείμει στον Ελλαδίτη καλλιτέχνη την κυπριακή ιθαγένεια, την πολιτογράφησή του δηλαδή ως Κύπριου πολίτη. Έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διαφώτιση για το Κυπριακό κι έχει βοηθήσει πολύ και σημαντικά στην τόνωση του αγωνιστικού φρονήματος του λαού με τα τραγούδια του και την παρουσία του στις διάφορες εκδηλώσεις. Εργάζεται ακούραστα ως πρέσβης της Κύπρου, προβάλλοντας τα δίκαια του κυπριακού λαού στις διάφορες χώρες που επισκέπτεται.
Πέρα όμως από την τόνωση του εθνικού φρονήματος του λαού και τη σημαντική προσφορά στη διαφώτιση για το Κυπριακό, ο Γιώργος Νταλάρας έχει συμβάλει και στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου με χρήματα που έχουν συλλεγεί στις συναυλίες του. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης 228.000 λίρες από τις εκδηλώσεις στο Λονδίνο και στην Κύπρο. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις εκδηλώσεις στην Ελλάδα, την Αμερική και τη Γαλλία παρέμειναν στις εκεί ομογένειες για σκοπούς διαφώτισης. Ο Γιώργος Νταλάρας έχει δημιουργήσει επίσης και το Ταμείο Εγκλωβισμένων.” Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου μετά από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη (7 Νοεμβρίου  1997)

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...