Αναφορά στον Γιάννη Ρίτσο, στην Κωνσταντινούπολη

2024

Με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα ”Αναφορά στον Γιάννη Ρίτσο” και με τη συμμετοχή της Βιολέτας Ίκαρη και της Ασπασίας Στρατηγού στο θέατρο Grand Pera στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, που ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό Ελλήνων και Τούρκων, έκλεισε ουσιαστικά  το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο ”Γιάννης Ρίτσος: Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης”. 

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Στο πρώτο μέρος ακούστηκαν μελοποιημένοι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, σε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, ενώ το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο σε γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριο του ίδιου του Γιώργου Νταλάρα αλλά και της Βιολέτας Ίκαρη και της Ασπασίας Στρατηγού.

Φωτογραφίες: Μάκης Ιωακειμίδης

Σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η συνύπαρξη του Γιώργου Νταλάρα με τον Τούρκο συνθέτη Zulfu Livaneli επί σκηνής. Ο σπουδαίος συνθέτης αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Γιώργου Νταλάρα. Τραγούδησαν μαζί στα ελληνικά και στα τουρκικά το τραγούδι ”Σαν τον μετανάστη”, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού. Με αυτόν τον τρόπο έστειλαν συμβολικά ένα μήνυμα φιλίας των λαών.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη

 

Το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, δύο Σχολείων όπου υπεύθυνοι είναι οι κ.κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου και Άσπα Χασιώτη. Αναφέρουν για τη συναυλία: ”Το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλουμε στον κ.Γιώργο Νταλάρα ο οποίος δέχτηκε την πρόσκλησή μας και ήταν αφιλοκερδώς μαζί μας κι έγινε αιτία να γίνει το όνειρό μας αληθινό, να ζήσουμε μια αξέχαστη εκδήλωση μαζί με τους μουσικούς -τα μέλη της εξαιρετικής ορχήστρας του- που τον συνόδευαν την ημέρα της συναυλίας σε συνοδεία με τις μοναδικές φωνές της Βιολέτας Ίκαρη και της Ασπασίας Στρατηγού,  έτσι ώστε έτσι να κλείσει το Συνέδριο πανηγυρικά”. 

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 21 Απριλίου 2024, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 250 περίπου μαθητές/μαθήτριες κι εκπαιδευτικοί από 18 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Λευκωσίας, της Ίμβρου, του Γιοχάνεσμπουργκ, συναντήθηκαν με 50 επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς για να  ”συνομιλήσουν” με τον Ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο.

 

Οι μουσικοί της ορχήστρας: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά), Γρηγόρης Συντρίδης (ντραμς), Ηλίας Μαντικός (κανονάκι), Κώστας Κωνσταντίνου (μπάσο), Αποστόλης Βαλαρούτσος (κιθάρα).

Ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης  & Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...