Για το αναμορφωμένο Μουσείο Βρανά στην Λέσβο

2023

Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουλίου η νέα ανανεωμένη περίοδος λειτουργίας του Μουσείου Βρανά, στον Παπάδο της Γέρας στην Λέσβο. Ο Γιώργος Νταλάρας προσφέρθηκε αφιλοκερδώς ως έκφραση εκτίμησής του στην προσπάθεια ανακαίνισης του μουσείου από την Πολιτιστική Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», η οποία με πρόεδρο αρχικά τον αείμνηστο Νίκο Κούνδουρο, το δημιούργησε και το διαχειρίζεται πλέον υπό την προεδρία του Νίκου Σηφουνάκη.

Το «Μουσείο Βρανά» είναι ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, ιδρύθηκε το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη και λειτουργούσε ανελλιπώς ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το 1999 σε ερειπιώδη μορφή, αγοράστηκε από μέλη της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, τα οποία το παραχώρησαν στην εταιρεία για να γίνει μουσείο και χώρος πολιτισμού. Στους χώρους του παρουσιάζονται τα στάδια και τα μέσα της μηχανοκίνητης ελαιουργίας και μέρος του σπάνιου αρχειακού υλικού που ανασύρθηκε από τα ερείπια του εργοστασίου. Μια προσπάθεια που αξίζει της στήριξης και από τους τοπικούς παράγοντες αλλά και άλλους φορείς.

Στη συναυλία συμμετείχε η Ασπασία Στρατηγού και τον αύλειο χώρο του Μουσείου Βρανά γέμισε ο κόσμος που τραγούδησε και γιόρτασε μαζί με τους καλλιτέχνες την νέα περίοδο λειτουργίας του μουσείου. 

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...