Το αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα στο Παλαί ντε Σπορ

2023

Μια μεγάλη, αξέχαστη συναυλία πραγματοποιήθηκε στο  Παλαί ντε Σπορ Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του αφιερώματος στον Απόστολο Καλδάρα, με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ασπασία Στρατηγού και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη. Με αφορμή τη  συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μας λαϊκού συνθέτη η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ οργάνωσε τη συναυλία.

Στο πρώτο τμήμα της συναυλίας οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να τραγουδήσουν τραγούδια από τα δύο εμβληματικά έργα του Απόστολου Καλδάρα “Μικρά Ασία”  (στίχοι  του Πυθαγόρα) και “Βυζαντινός Εσπερινός” (στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου) που περιγράφουν τις λύπες και τις χαρές του λαού μας, που έζησε την προσφυγιά, τον πόνο, τον ξεριζωμό.

Σε διαρκή επικοινωνία με το κοινό, ο Γιώργος Νταλάρας μοιράστηκε πολλούς στίχους και ρεφρέν με αποτέλεσμα οι προβολείς να γυρνούν συχνά προς τις κερκίδες, από όπου με μια φωνή ακούγονταν οι στίχοι από αγαπημένα τραγούδια. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ακούστηκαν τραγούδια όπως ο «Γυάλινος Κόσμος», το «Όποια και να ‘σαι», το «Τώρα κλαις», η «Φαντασία» και άλλα σπουδαία και λαοφίλητα.

Η συναυλία έκλεισε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για τους ερμηνευτές και την ορχήστρα, όπως και τους υπόλοιπους συντελεστές της συναυλίας που παρουσίασε ο Γιώργος Νταλάρας αλλά και με το τραγούδι «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» που τραγουδήθηκε με μια φωνή από την σκηνή και τις κερκίδες…

Συμμετείχαν οι μουσικοί:Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Ηλίας Μαντικός (κανονάκι), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι), Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο), Στράτος  Σαμιώτης (κρουστά), Δημήτρης Χριστοδουλάκης (ντραμς).

Ενορχήστρωση και επιμέλεια του προγράμματος: Γιώργος Νταλάρας, ενορχηστρωτική επιμέλεια: Γιώργος Παπαχριστούδης, σκηνοθετική επιμέλεια προβολών: Νίκος Σούλης. Στον σχεδιασμό του ήχου και στην ηχοληψία ο Αντώνης Ζαχόπουλος και ο Βαγγέλης Κουλούρης και στους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...