100 χρόνια Κοκκινιά της μνήμης και του αγώνα

2023

Στις 18 Ιουνίου του 1923 «γεννιέται» ο προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Κοκκινιάς (Νίκαια από το 1940). Οι Σμυρνιοί, οι Πόντιοι, οι Αρμένιοι και οι πρόσφυγες από άλλες περιοχές είναι οι πρώτοι κάτοικοι που στεγάστηκαν εκεί.

Ήταν κι η πρώτη μαγιά ανθρώπων που τα επόμενα χρόνια μέσα απ’ τη δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, φέρνοντας ο καθένας ήθη και έθιμα απ’ τον τόπο του, μέσα απ’ την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη για διαβίωση σε άθλιες συνθήκες, κατάφεραν να δημιουργήσουν την πόλη τους.

Στις 11 Μαρτίου διοργανώθηκε από το ΚΚΕ στο Κλειστό Γυμναστήριο ΠΛΑΤΩΝ μία σημαντική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια της Κοκκινιάς της μνήμης και του αγώνα. Για τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν να επιβιώσουν, τους καθημερινούς αγωνιστές της ζωής, για τους ήρωες που θυσιάστηκαν πολεμώντας τους κατακτητές.

Στη συναυλία τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τις ταλαντούχες ερμηνεύτριες Βιολέτα Ίκαρη και Ασπασία Στρατηγού. Συμμετείχε ο ηθοποιός Τάσος Σωτηράκης. Ο κόσμος που γέμισε τον χώρο τίμησε αλλά και θυμήθηκε και τραγούδησε όλα εκείνα τα τραγούδια που συνηθίσαμε να λέμε πως αποτελούν μέρος της συλλογικής μνήμης των Ελλήνων.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Μάτσικας & Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Δημήτρης Κωστόπουλος (πλήκτρα), Ηλίας Μαντικός (κανονάκι), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά), Δημήτρης Χριστοδουλάκης (ντραμς), Αποστόλης Βαγγελάκης (κλαρίνο), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν)

Ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος & Βαγγέλης Κουλούρης

Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Τσιρωνάς. Αθηνά Κοσμίδου, 902gr

Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...