Τον Μάρτιο, ξεκινά σειρά εμφανίσεων στο κινηματοθέατρο “Παλλάς”, με τη συνεργασία της Αναστασίας Μουτσάτσου, της Αθηνάς Μόραλη και των Οπισθοδρομικών. Με τους ίδιους συνεργάτες πραγματοποιεί και καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα.
Συμμετέχει στο δίσκο “Στην Ελλάδα κάνει κρύο”, του Στάμου Σέμση σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη. Το τραγούδι “Τα βεγγαλικά σου μάτια” ξεκινάει από εκεί για να αποτελέσει ένα από τα περισσότερο τραγουδισμένα χαμηλόφωνα τραγούδια των νεότερων χρόνων.
Τον Ιούνιο, ένα νέο ανέβασμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την περσινή μουσική παράσταση “…και με φως και με θάνατον, ακαταπαύστως”. Το βίντεο της παράστασης κυκλοφορεί σε πολλές χώρες του κόσμου και διανέμεται σε βιβλιοθήκες ξένων Πανεπιστημίων.
Αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Νταλάρας με τη συνεργασία της “Metropole Orchestra” παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ένα αφιέρωμα στις μουσικές και τα τραγούδια που έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης για τον κινηματογράφο.
Στις 18.9.1995, συμμετοχή στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για τα 70 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Με μια ειδική επιλογή ελληνικών τραγουδιών και με ακουστικό ήχο, πραγματοποιεί συναυλίες στις Όπερες της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου. Στην συναυλία της Φρανκφούρτης, συνεργάζεται με την αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ Joan Faulkner.
Την ίδια στιγμή ξεκινά μια προσπάθεια για το πέρασμα του ελληνικού τραγουδιού στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες και στον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας πραγματοποιεί συναυλίες στη Ρουμανία, στη Γιουγκοσλαβία, στη Γεωργία και στην Ουκρανία, με τη συνεργασία τοπικών πανεπιστημιακών φορέων και ελληνικών κοινοτήτων.
Κυκλοφορεί από την EMI Classics σε 15 χώρες το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τη ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με τη Metropole Orchestra. “100 χρόνια σινεμά” ο τίτλος του διπλού cd.
Τον Ιανουάριο, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μουσική παράσταση με μια επιλογή από τραγούδια που έχουν γραφτεί για τα παιδιά ή αναφέρονται σε παιδιά. Διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος και συμμετέχουν επίσης η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.
Τον Φεβρουάριο, μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη, συμμετέχει σε μια συναυλία που δίνει στο Παρίσι ο Σταύρος Ξαρχάκος με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ).
Τον Απρίλιο ξεκινά από τον Καναδά (Μόντρεαλ) μια περιοδεία σε Καναδά και Η.Π.Α. Είναι η 6η μεγάλη περιοδεία του στις νέες χώρες. Αυτή περιλαμβάνει 26 συναυλίες, με την συμμετοχή της Κατερίνας Κούκα. Η συναυλία στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται με παραγωγή του Radio City.
Ηχογραφεί έναν ακόμα δίσκο με λαϊκά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου. Είναι τα “Μεθυσμένα τραγούδια”, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και του Αντώνη Ανδρικάκη.
Συμμετέχει στο δίσκο “Μικρή πατρίδα” του Γιώργου Ανδρέου, σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου. Το ομώνυμο τραγούδι θα συνδεθεί με τη φωνή του μέσω των ζωντανών καταγραφών των επόμενων χρόνων.
Στις 31 Μαΐου, πραγματοποιείται και στη Γαλλία, στο “Palais des Congres” του Παρισιού, μια συναυλία με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από το Κυπριακό ζήτημα. Σ’ αυτήν συμμετέχουν ο Κώστας Γαβράς, ο Ζωρζ Μουστακί, η Έλλη Πασπαλά, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και το Φωνητικό Σύνολο “Διάσταση”.
Αρχές Ιουνίου πραγματοποιεί τρεις συναυλίες στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Μαζί του η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Τέλη Ιουνίου, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Αναστασία Μουτσάτσου, πραγματοποιεί πέντε συναυλίες στην Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Μεξικό, Ουρουγουάη, Βραζιλία).
Τον Αύγουστο, μια ξεχωριστής σημασίας συναυλία οργανώνεται στην Ίμβρο, στο ερειπωμένο χωριό Σχοινούδι, με στόχο την τόνωση του ελληνικού στοιχείου που υπάρχει εκεί και την ευαισθητοποίηση κοινωνικών και πολιτικών φορέων για το ζήτημα της Ίμβρου.
Αποφασίζει να επιστρέψει σε καθημερινές εμφανίσεις στην Αθήνα, σε χώρο που διαμορφώνεται με την δική του επίβλεψη και με στόχο να φιλοξενήσει όλες τις τάσεις της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Η “Ιερά Οδός” - με τον ίδιο σε ρόλο καλλιτεχνικού διευθυντή για μια τριετία- ξεκινά με την συνεργασία επί σκηνής με το συγκρότημα “Πυξ Λαξ”.
Κυκλοφορούν σε maxi single τρία τραγούδια από τη συνεργασία του συγκροτήματος “Πυξ Λαξ”, με τον τίτλο “Νυχτερινός Περίπατος στην Ιερά Οδό”.
Τον Μάρτιο πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία (για πρώτη φορά συναυλία Έλληνα καλλιτέχνη εκεί). Ως επίσημος καλεσμένος, ανοίγει το Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, τραγουδώντας για 70 χιλιάδες θεατές.
Τον Μάρτιο, κυκλοφορεί σε δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση της συνύπαρξης του με τους “Πυξ Λάξ” στη σκηνή της Ιεράς Οδού.
Τον Ιούνιο κυκλοφορεί σε συλλεκτική σειρά 6 χιλιάδων αντιτύπων με τίτλο “Το μουσικό κουτί”. Μια συλλογή από 9 ψηφιακούς δίσκους – απάνθισμα των επιτυχιών του, των συμμετοχών του, των ζωντανών ηχογραφήσεων όλων αυτών των χρόνων αλλά και των μέχρι τότε ενασχολήσεών του με το ρεμπέτικο. Αυτή η έκδοση συνοδεύεται από βιβλίο με μια αυτοβιογραφική του αφήγηση, φωτογραφικό υλικό αλλά και στοιχεία για την δισκογραφία και τις εμφανίσεις του κι ένα CD ROM.
Στην Ιερά Οδό, μετά το τέλος των δικών του εμφανίσεων, θα υποδεχτεί το συγκρότημα “Ίασις”. Ένα πρωτοποριακό συγκρότημα μουσικών με αναζητήσεις στον ελληνικό ήχο από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Η συνεργασία μαζί τους, θα γεννήσει την μουσική παράσταση “Στο φως του έρωτα και του φεγγαριού”, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Μικρή Επίδαυρο τον Ιούλιο.
Τον Ιούνιο, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή “Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων”. Ο δημιουργός μελοποιεί κείμενα εκκλησιαστικών ύμνων και ψαλμών. Βασικός ερμηνευτής ο Γιώργος Νταλάρας. Συμμετέχει η Αιμιλία Κουγιουμτζή, η “Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής” και η χορωδία “Fons Musicalis” υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
Στον Πειραιά και στην Πάτρα αργότερα, συναυλίες αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο “Τα τραγούδια της θάλασσας”.
Τον Οκτώβριο πραγματοποιείται μια ακόμα συναυλία στο “Madison Square Garden” της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Λάκη Λαζόπουλου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με στόχο την ενίσχυση των στόχων του “Greek Chlildren’s Fund”, κοινωφελούς οργανισμού ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε ελληνοαμερικανικές οικογένειες που έρχονται για θεραπεία στο “Memorial”.
Τον Νοέμβριο, με τη συνεργασία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, πραγματοποιεί δυο συναυλίες στο “Mann Auditorium” του Τελ Αβίβ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά με συμφωνικό ήχο μια σειρά ελληνικών, εβραϊκών αλλά και τραγουδιών της Μεσογείου. Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας θα κυκλοφορήσει σε δίσκο, τον Απρίλιο του 1999.
Το Δεκέμβριο ξεκινούν για δεύτερη συνεχή χειμερινή περίοδο, οι εμφανίσεις του στην Ιερά Οδό. Αυτή τη φορά με τη συνεργασία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Μάριου Φραγκούλη, του Γιώργου Ανδρέου αλλά και το διαδοχικό πέρασμα τριών εκπροσώπων του νέου ήχου του τραγουδιού, του Χρήστου Θηβαίου - με το συγκρότημα “Συνήθεις Ύποπτοι” του Μανώλη Φάμελλου - με το συγκρότημα “Ποδηλάτες” - και του συγκροτήματος “Υπόγεια Ρεύματα”.
Το Δεκέμβριο κυκλοφορεί ο δίσκος “Θεσσαλονίκη – Γιάννενα, με δυο παπούτσια πάνινα”, που καταγράφει την συνεργασία του με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Στίχους έχουν γράψει ο Μιχάλης Γκανάς, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Αντώνης Ανδρικάκης.
Συμμετέχει στο ανθολόγιο τραγουδιών με θέμα την πορεία των Ελλήνων “Εμείς οι Έλληνες”, που επιμελείται ο Κώστας Χατζηδουλής και στο δίσκο του Μίνωα Μάτσα “Ο μάγος της πόλης”. Λίγο νωρίτερα, τραγουδά το τραγούδι της ταινίας του Ανδρέα Πάντζη “Η σφαγή του κόκορα” (Μουσική: Βάσος Αργυρίδης).
Κυκλοφορία ενός ακόμη σημαντικού δίσκου. Είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας “Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων” από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μελοποιημένους ύμνους και ψαλμούς από τον Σταύρο Κουγιουμτζή.
Τον Απρίλιο και Μάιο, με την συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Μάριου Φραγκούλη και πάλι, πραγματοποιεί την 6η Ευρωπαϊκή περιοδεία του. 14 συναυλίες σε πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Τον Ιούνιο η μουσική παράσταση “Στο φως του έρωτα και του φεγγαριού” με το συγκρότημα “Ίασις”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στις 2 Ιουνίου 1998, στο “Σπίτι της Κύπρου”, ο Γιώργος Νταλάρας ανακηρύσσεται Κύπριος Πολίτης. Του αποδίδεται η κυπριακή υπηκοότητα και παραλαμβάνει το κυπριακό διαβατήριο, ως ένδειξη αναγνώρισης κι εκτίμησης της προσφοράς του από μέρους της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Με το ίδιο σχήμα αλλά και την Αντιγόνη Ψυχράμη, θα ακολουθήσει καλοκαιρινή περιοδεία, με 40 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Κυκλοφορεί διεθνώς σε δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση από την Όπερα της Φραγκφούρτης. Τίτλος του δίσκου “George Dalaras – Live & unplugged”.
Λίγο νωρίτερα, στον προσωπικό της δίσκο της Ελένης Τσαλιγοπούλου “Στην εποχή του ονείρου”, θα τραγουδήσει μια από τις λίγες μελωδίες που υπογράφει ο ίδιος στην δισκογραφία. Το “Φτερωτό μου τραγουδάκι”, σε στίχους του Κώστα Φασουλά.
Τον Οκτώβριο ταξιδεύει στην Κούβα. Στα πλαίσια των πρώτων πολιτιστικών ανταλλαγών με τη χώρα, εμφανίζεται στο θέατρο “Καρλ Μαρξ”, σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Πρεσβεία της Αβάνας με το ΥΠΠΟ της Κούβας και την παρακολουθούν 5 χιλιάδες Κουβανοί.
Τον Οκτώβριο, θα κυκλοφορήσει σε δίσκο μια επιλογή από ζωντανές ηχογραφήσεις της περιόδου της Ιεράς Οδού. Τίτλος του δίσκου “Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό II”.
Τον Δεκέμβριο ξεκινά η τρίτη περίοδος στην Ιερά Οδό. Σ’ αυτήν, συνεργάζεται με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Μαζί τους εμφανίζεται ο νέος τραγουδιστής Γιάννης Βαρδής.
Τον Δεκέμβριο, κυκλοφορεί στην Κύπρο ένα maxi single με τέσσερα τραγούδια του Μάριου Τόκα, στηριγμένα σε αναφορές Κυπρίων ποιητών στα πάθη του νησιού. Τίτλος: “Φωνή πατρίδας”.
Τον Μάρτιο, με το πρόγραμμα της Ιεράς Οδού και τη συνεργασία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και του Γιάννη Βαρδή, πραγματοποιεί εμφανίσεις στο “ΦΙΞ” της Θεσσαλονίκης.
Τον Απρίλιο κι ενώ μαίνονται οι βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία, ταξιδεύει στο Βελιγράδι και πραγματοποιεί στην κεντρική πλατεία μια συναυλία συμπαράστασης στα θύματα του πολέμου. Μαζί του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κι εθελοντές μουσικοί. Παράλληλα, συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις ειρήνης ενάντια στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας αλλά και σε όλες τις μαζικές κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον κουρδικό λαό που φέρνει η σύλληψη του Οτσαλάν.
Τον Απρίλιο, κυκλοφορεί σε δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση των παραστάσεών του Γιώργου Νταλάρα με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ. Αποδίδονται διασκευασμένα για κλασσική ορχήστρα ρεμπέτικα, τραγούδια της Μεσογείου, ισπανοεβραίικα αλλά και τραγούδια νεώτερων Ελλήνων συνθετών.
Συνεργάζεται σε σειρά παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και την Κύπρο, το Λονδίνο και τη Μόσχα, με την Λαϊκή Ορχήστρα της Κρατικής Ακαδημίας της Ρωσίας, την περίφημη “Ossipov”. Μια ορχήστρα με 70 μουσικούς, και βασικό όργανο την μπαλαλάικα, που αποδίδει με το δικό της τρόπο ελληνικά, μεσογειακά αλλά και ρώσικα τραγούδια.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, θα συναντηθεί στο Μόντρεαλ του Καναδά, με μια ακόμα από τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, την Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ. Η συνεργασία εντάσσεται στα πλαίσια της νέας περιοδείας του σε ΗΠΑ, Καναδά και Λατινική Αμερική.
Με τον τίτλο “Τα χρώματα του χρόνου” και διακριτικά το “μπλε” και το “κόκκινο” χρώμα τους, κυκλοφορούν σε δυο διπλούς ψηφιακούς δίσκους, οι κορυφαίες στιγμές της μέχρι τότε διαδρομής του στο τραγούδι. Οι δυο συλλογές ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 100 χιλιάδες αντίτυπα.