Το Φεβρουάριο εμφανίζεται για τρεις βδομάδες στο θέατρο “Αττικόν” μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Διονύση Θεοδόση. Η σκηνοθεσία του προγράμματος ανήκει στον Ανδρέα Βουτσινά.
Τον Μάρτιο, μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Διονύση Θεοδόση εμφανίζονται στο “Ράδιο Σίτυ” στη Θεσσαλονίκη.
Ως παραγωγός και τραγουδιστής, συμμετέχει στο δίσκο του Χρόνη Αηδονίδη “Τ’ αηδόνια της Ανατολής”, που κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 1990.
Την άνοιξη, με τον Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στην Ευρώπη, μαζί με την Μαρία Δημητριάδη και την χορωδία της Δρέσδης. Τα “μετασυμφωνικά” έργα του μεγάλου συνθέτη ταξιδεύουν σε 22 ευρωπαϊκές πόλεις.
Το καλοκαίρι ακολουθούν συναυλίες στην Ελλάδα, με την Γιώτα Μάνεση και την Αννα Ζήση.
Με τον κορυφαίο τραγουδιστή της Θρακιώτικης παράδοσης, τον Χρόνη Αηδονίδη, πραγματοποιούν τρεις μεγάλες συναυλίες στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στο τριεθνές για να καταλήξουν το Σεπτέμβριο στο Θέατρο του Λυκαβηττού.
Τα Χριστούγεννα τον βρίσκουν ξανά στο “Αττικόν”, αυτή τη φορά για μια σειρά κοινών εμφανίσεων μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Κυκλοφορεί ο δίσκος με την ζωντανή ηχογράφηση της συνύπαρξής του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Αττικόν. Το τραγούδι “Στο ίδιο έργο θεατές” που αποτελούσε την έναρξη των παραστάσεων, είναι η πρώτη δική του σύνθεση που παίρνει το δρόμο της δισκογραφίας.
Τον Απρίλιο πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στη Γερμανία, μαζί με την Έλλη Πασπαλά και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Με τις ίδιες ερμηνεύτριες, το καλοκαίρι που ακολουθεί, ταξιδεύει για εμφανίσεις ανά την Ελλάδα.
Τον Μάιο, συμμετοχή στη συναυλία του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης (20.5.1991).
Ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια στον δίσκο - κύκνειο άσμα του Δημήτρη Λάγιου, την “Ερωτική πρόβα”.
Μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιος 1991), πραγματοποιούνται στην Κύπρο οι πέντε πρώτες συναυλίες της Άμυνας, τα έσοδα των οποίων διατίθενται στην Επιτροπή εγκλωβισμένων και στη διαφώτιση γύρω από το Κυπριακό ζήτημα. Σ’ αυτές τις συναυλίες συμμετέχουν, εκτός από τον Γιώργο Νταλάρα, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Έλλη Πασπαλά, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, οι Κύπριοι συνθέτες Μάριος Τόκας και Μιχάλης Χριστοδουλίδης και η Κυπριακή χορωδία “Διάσταση”.
Το Σεπτέμβριο ταξιδεύει στο Ισραήλ και τον Οκτώβριο πραγματοποιείται η τρίτη μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία του, σε 20 πόλεις της Ευρώπης. Στις συναυλίες αυτές, συμμετέχουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Έλλη Πασπαλά.
Μια νέα συνεργασία του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ύστερα από εκείνη της εποχής των “Τερμιτών”, κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Είναι η κοινή τους ερμηνεία στο τραγούδι “Διδυμότειχο μπλουζ” από τον ομώνυμο δίσκο του Μαχαιρίτσα.
Συμμετέχει στον δίσκο του Διονύση Τσακνή “Αλήτης καιρός”.
Ηχογραφεί μια σειρά καινούργιων τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου με στίχους του Νίκου Γκάτσου, “Τα κατά Μάρκον”. Είναι οι τελευταίοι στίχοι που γράφει ο Νίκος Γκάτσος, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
Τον Δεκέμβριο συμμετέχει στις παραστάσεις “Μουσικά παραμύθια” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διαβάζει για τα παιδιά και τους μεγαλύτερους το μουσικό παραμύθι “Ο Φερδινάνδος” του Munro Leaf σε μουσική του Rolf Lieberman. Την ορχήστρα διευθύνει ο Άλκης Μπαλτάς.
Τα Χριστούγεννα ξεκινά εμφανίσεις στο θέατρο “Ολύμπιον” στη Θεσσαλονίκη, με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα.
Συμμετέχει στην νέα εκτέλεση των μελοποιήσεων του Νίκου Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο, στον δίσκο “Γραμμές των οριζόντων”.
Ηχογραφεί μια σειρά τραγουδιών του Μιχάλη Χριστοδουλίδη που αποτελούν μελοποιημένες ποιητικές αναφορές επώνυμων Κυπρίων ποιητών στον Κυπριακό αγώνα. Είναι ο δίσκος “Ες γην εναλίαν Κύπρον”. Τα κέρδη από τις πωλήσεις του δίσκου διατίθενται για την άμυνα της Κύπρου και τις ανάγκες των εγκλωβισμένων.
Ταξιδεύουν μαζί και με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, στην Αυστραλία.
Την άνοιξη, η νέα συνεργασία με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα μεταφέρεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον Μάιο στο θέατρο “Ακροπόλ”.
Τον Απρίλιο, πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μια ακόμα μεγάλη συναυλία για την διαφώτιση γύρω από το Κυπριακό ζήτημα, με την συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, των Κύπριων συνθετών Μάριου Τόκα και Μιχάλη Χριστοδουλίδη, του τραγουδιστή της Κυπριακής παράδοσης Χρήστου Σίκκη αλλά και του Ζωρζ Μουστακί.
Το Μάιο, συμμετέχει στην συναυλία που πραγματοποιεί στην Αθήνα το συγκρότημα των “Jethro Tull”.
Μαζί με το φωνητικό σύνολο “Διάσταση” συμμετέχει στη δισκογραφική παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Λάγιου “Ινα τι”.
Συμμετέχει στον σολιστικό δίσκο “Μακρινές αποστάσεις” του σπουδαίου κιθαρίστα και παιδικού του φίλου Θανάση Μπίκου αλλά και στον πρώτο δίσκο που υπογράφει ως συνθέτης ο Τάκης Μπουρμάς με τον τίτλο “Ο κήπος στην ταράτσα”.
Με αφετηρία το Κυπριακό ζήτημα πραγματοποιείται στις 27 Ιουνίου μια συναυλία στο Λονδίνο. Για πρώτη φορά σε ελληνική συναυλία, γεμίζει ασφυκτικά το μεγάλο Wembley, Σ’ αυτήν τη συναυλία συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, η χορωδία “Διάσταση” αλλά και ο Ζώρζ Μουστακί και η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ. Προλογίζει η Μελίνα Μερκούρη.
Η συμμετοχή του στη συναυλία του συγκροτήματος των “Jethro Tull” περιλαμβάνεται στο δίσκο με τις ζωντανές ηχογραφήσεις του συγκροτήματος από την συγκεκριμένη περιοδεία.
Το Νοέμβριο, μία ακόμη συναυλία με τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης.
Ηχογραφεί τα καινούργια τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη. Ο δίσκος “Συγγνώμη για την άμυνα” είναι μια καταγραφή και σχολιασμός της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.
Η χρονιά ξεκινάει (Ιανουάριος) με μια ακόμη σημαντική συναυλία για την Κύπρο, στο Palais des Congres. Τέσσερις χιλιάδες κατακλύζουν το μεγάλο συναυλιακό χώρο του Παρισιού για να ακούσουν ελληνικά τραγούδια και να ζητήσουν δικαιοσύνη για την Κύπρο. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, ο Ζωρζ Μουστακί, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης και το κυπριακό φωνητικό σύνολο Διάσταση. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο Κώστας Γαβράς και η Ελένη Αρβελέρ.
Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ξαφνιάζει το αθηναϊκό κοινό η συνεργασία του στη σκηνή του “Αττικόν”, με ένα καινούργιο μουσικο-θεατρικό σατιρικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη, που ακούει στο όνομα “Άγαμοι Θύται”. Είναι η πρώτη κάθοδος στην Αθήνα για μια σειρά καλλιτεχνών που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Θοδωρής Αθερίδης και ο Δημήτρης Σταρόβας.
Κυκλοφορούν σε δίσκο τα τραγούδια που έγραψε ο Βασίλης Δημητρίου, για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κώστα Μουρσελά “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”.
Τον Μάρτιο, ακολουθεί περιοδεία στην Αμερική με την Δήμητρα Γαλάνη. Η περιοδεία ξεκινά από τη Βοστώνη (19 Μαρτίου) και καταλήγει στη Νέα Υόρκη (4 Απριλίου). Συνολικά 9 πόλεις υποδέχονται τους δύο καλλιτέχνες σε κατάμεστα θέατρα.
Το καλοκαίρι πραγματοποιεί περιοδεία στην Ελλάδα με το συγκρότημα “Άγαμοι Θύται”.
Τον Ιούλιο, συναυλίες στην Κύπρο με τον Πάνο Κατσιμίχα. Βραβεύεται για την προσφορά του από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Επιπλέον, ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης όλων των ελεύθερων πόλεων του νησιού.
Τον Οκτώβριο πραγματοποιεί μια μικρή περιοδεία στον Καναδά. Με συναυλία του κλείνει η μεγάλη έκθεση που διοργανώνει ο δήμος Μόντρεαλ για τον Μακεδονικό πολιτισμό, ενώ, με τη συμμετοχή του Τάκη Μπουρμά και της Γιούλης Τσίρου, πραγματοποιούνται δυο συναυλίες για την ενίσχυση των τοπικών εδρών των Ελληνικών Σπουδών.
Τη χρόνια του 1993 κυκλοφορούν τρεις δίσκοι συνεργατών στους οποίους ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει με ένα τραγούδι στο καθένα. Το συγκρότημα ”Άγαμοι Θύται” εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία με τίτλο του δίσκου το όνομα του συγκροτήματος. Ο Γιώργος Νταλάρας...
Στα τέλη της χρονιάς, ο Γιώργος Νταλάρας κυκλοφορεί μία συλλογή στην οποία συγκεντρώνονται τα περισσότερα τραγούδια που είχε ηχογραφήσει για δίσκους 45 στροφών, στα χρόνια από το 1967 έως το 1976. Σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνεται και το μοναδικό καινούργιο τραγούδι...
Τον Απρίλιο, 22 χιλιάδες θεατές, παρακολουθούν τη συναυλία για την Κύπρο που πραγματοποιείται στο “Brendan Byrne Arena”. Συμμετέχουν η Νάνα Μούσχουρη, ο Al di Meola και -από ελληνικής πλευράς- η Γλυκερία και οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Είναι η μεγαλύτερη συναυλία ελληνικού τραγουδιού που πραγματοποιείται ποτέ στην Αμερική και το περιοδικό “Billboard” την εμφανίζει στην επίσημη σειρά του, ως πρώτη σε εισπράξεις συναυλία για εκείνη την περίοδο. Οι θεατές της συναυλίας στέλνουν υπογραφές στο Λευκό Οίκο ζητώντας πληροφορίες για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους της Κύπρου. Ακολουθούν δυο ακόμα συναυλίες στο Σικάγο...
Τον Απρίλιο επίσης, του απονέμεται στην Ουάσινγκτον το “Βραβείο Κέννεντυ” από τον γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ.
Από τις 25 μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια μουσική παράσταση – ταξίδι στα 2000 χρόνια της ελληνικής μουσικής. “…και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως” ο τίτλος της - από στίχο του Ανδρέα Κάλβου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Γαβράς και σ’ αυτήν συμμετέχουν η Λυδία Κονιόρδου και η Σαββίνα Γιαννάτου καθώς και συνολικά 250 συντελεστές.
Κυκλοφορεί ο δίσκος “Των Αθανάτων” με μελοποιήσεις κατ’ εξοχήν του Δημήτρη Λάγιου και του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, πάνω σε ποιήματα Κυπρίων αγωνιστών και ποιητών.
Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πραγματοποιεί μια ειδική μουσική παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και τη συμμετοχή της Μελίνας Κανά και Κυπρίων καλλιτεχνών.
Παράλληλα, συμμετέχει στο δίσκο του Al di Meola “Orange and Blue”, μ ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Κύπρο.
Τον Σεπτέμβριο,συμμετέχει στην μεγάλη συναυλία που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Στάδιο “Για την Μελίνα” με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Τον Σεπτέμβριο επίσης, δίνει δυο συναυλίες στο Κατράκειο της Νίκαιας. Σ’ αυτές συμμετέχουν η Μελίνα Κανά και οι Οπισθοδρομικοί και παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα τραγούδια του δίσκου “Καλώς τους”.
Ηχογραφεί τον δίσκο “Καλώς τους!”, με καινούργια τραγούδια γραμμένα κατ’ εξοχήν από τον Γιώργο Ζήκα και τον - πρωτοεμφανιζόμενο συνθέτη - Μίνωα Μάτσα.
Με την Μελίνα Κανά θα ταξιδέψουν και στο Ισραήλ και η ίδια θα τον συνοδέψει και στην τέταρτη μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία του, που περιλαμβάνει 22 συναυλίες.
Αμέσως μετά, με τον Πάνο Κατσιμίχα και την Χρυσούλα Χριστοπούλου, ταξιδεύουν για συναυλίες στην Νότια Αφρική.