1990 – 1994

1990
1990

Στο “Αττικόν”

Το Φεβρουάριο εμφανίζεται για τρεις βδομάδες στο θέατρο “Αττικόν” μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Διονύση Θεοδόση. Η σκηνοθεσία του προγράμματος ανήκει στον Ανδρέα Βουτσινά.

1990

Στο “Ράδιο Σίτυ”

Τον Μάρτιο, μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Διονύση Θεοδόση εμφανίζονται στο “Ράδιο Σίτυ” στη Θεσσαλονίκη.

1990

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Τ’ αηδόνια της Ανατολής”

Ως παραγωγός και τραγουδιστής, συμμετέχει στο δίσκο του Χρόνη Αηδονίδη “Τ’ αηδόνια της Ανατολής”, που κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 1990.

1990

Στην Ευρώπη με τα ”μετασυμφωνικά” του Θεοδωράκη

Την άνοιξη, με τον Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στην Ευρώπη, μαζί με την Μαρία Δημητριάδη και την χορωδία της Δρέσδης. Τα “μετασυμφωνικά” έργα του μεγάλου συνθέτη ταξιδεύουν σε 22 ευρωπαϊκές πόλεις.

1990

Συναυλίες στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι ακολουθούν συναυλίες στην Ελλάδα, με την Γιώτα Μάνεση και την Αννα Ζήση.

1990

Με τον Χρόνη Αηδονίδη στο Θέατρο Λυκαβηττού

Με τον κορυφαίο τραγουδιστή της Θρακιώτικης παράδοσης, τον Χρόνη Αηδονίδη, πραγματοποιούν τρεις μεγάλες συναυλίες στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στο τριεθνές για να καταλήξουν το Σεπτέμβριο στο Θέατρο του Λυκαβηττού.

1990

Με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο “Αττικόν”

Τα Χριστούγεννα τον βρίσκουν ξανά στο “Αττικόν”, αυτή τη φορά για μια σειρά κοινών εμφανίσεων μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

1991
1991

Κυκλοφορεί η “Ζωντανή ηχογράφηση στο Αττικόν” και η πρώτη του σύνθεση

Κυκλοφορεί ο δίσκος με την ζωντανή ηχογράφηση της συνύπαρξής του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Αττικόν. Το τραγούδι “Στο ίδιο έργο θεατές” που αποτελούσε την έναρξη των παραστάσεων, είναι η πρώτη δική του σύνθεση που παίρνει το δρόμο της δισκογραφίας.

1991

Στη Γερμανία

Τον Απρίλιο πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στη Γερμανία, μαζί με την Έλλη Πασπαλά και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Με τις ίδιες ερμηνεύτριες, το καλοκαίρι που ακολουθεί, ταξιδεύει για εμφανίσεις ανά την Ελλάδα.

1991

Στη συναυλία του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Παλαί ντε Σπορ

Τον Μάιο, συμμετοχή στη συναυλία του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης (20.5.1991).

1991

“Ερωτική πρόβα”

Ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια στον δίσκο - κύκνειο άσμα του Δημήτρη Λάγιου, την “Ερωτική πρόβα”.

1991

Οι μεγάλες συναυλίες για την Κύπρο

Μέσα στο καλοκαίρι, πραγματοποιούνται στην Κύπρο οι πέντε πρώτες συναυλίες της Άμυνας, τα έσοδα των οποίων διατίθενται στην Επιτροπή εγκλωβισμένων και στη διαφώτιση γύρω από το Κυπριακό ζήτημα. Σ’ αυτές τις συναυλίες συμμετέχουν, εκτός από τον Γιώργο Νταλάρα, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Έλλη Πασπαλά, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, οι Κύπριοι συνθέτες Μάριος Τόκας και Μιχάλης Χριστοδουλίδης και η Κυπριακή χορωδία “Διάσταση”.

1991

Η τρίτη Ευρωπαϊκή περιοδεία

Το Σεπτέμβριο ταξιδεύει στο Ισραήλ και τον Οκτώβριο πραγματοποιείται η τρίτη μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία του, σε 20 πόλεις της Ευρώπης. Στις συναυλίες αυτές, συμμετέχουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Έλλη Πασπαλά.

1991

Το “Διδυμότειχο μπλουζ”

Μια νέα συνεργασία του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ύστερα από εκείνη της εποχής των “Τερμιτών”, κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Είναι η κοινή τους ερμηνεία στο τραγούδι “Διδυμότειχο μπλουζ” από τον ομώνυμο δίσκο του Μαχαιρίτσα.

1991

Συνεργάζεται με τον Διονύση Τσακνή

Συμμετέχει στον δίσκο του Διονύση Τσακνή “Αλήτης καιρός”.

1991

“Μουσικά παραμύθια” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τον Δεκέμβριο συμμετέχει στις παραστάσεις “Μουσικά παραμύθια” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διαβάζει για τα παιδιά και τους μεγαλύτερους το μουσικό παραμύθι “Ο Φερδινάνδος” του Munro Leaf σε μουσική του Rolf Lieberman. Την ορχήστρα διευθύνει ο Άλκης Μπαλτάς.

1991

“Τα κατά Μάρκον”

Ηχογραφεί μια σειρά καινούργιων τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου με στίχους του Νίκου Γκάτσου, “Τα κατά Μάρκον”. Είναι οι τελευταίοι στίχοι που γράφει ο Νίκος Γκάτσος, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

1991

Στο “Ολύμπιον” με τον Χάρη και τον Πάνο

Τα Χριστούγεννα ξεκινά εμφανίσεις στο θέατρο “Ολύμπιον” στη Θεσσαλονίκη, με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα.

1991

“Γραμμές των οριζόντων”

Συμμετέχει στην νέα εκτέλεση των μελοποιήσεων του Νίκου Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο, στον δίσκο “Γραμμές των οριζόντων”.

1992
1992

“Ες γην εναλίαν Κύπρον”

Ηχογραφεί μια σειρά τραγουδιών του Μιχάλη Χριστοδουλίδη που αποτελούν μελοποιημένες ποιητικές αναφορές επώνυμων Κυπρίων ποιητών στον Κυπριακό αγώνα. Είναι ο δίσκος “Ες γην εναλίαν Κύπρον”. Τα κέρδη από τις πωλήσεις του δίσκου διατίθενται για την άμυνα της Κύπρου και τις ανάγκες των εγκλωβισμένων.

1992

Στην Αυστραλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

Ταξιδεύουν μαζί και με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, στην Αυστραλία.

1992

Συνέχεια της συνεργασίας με τον Χάρη και τον Πάνο γιατί ”Υπάρχει Λόγος”

Την άνοιξη, η νέα συνεργασία με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα μεταφέρεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον Μάιο στο θέατρο “Ακροπόλ”.

1992

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την Κύπρο

Τον Απρίλιο, πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μια ακόμα μεγάλη συναυλία για την διαφώτιση γύρω από το Κυπριακό ζήτημα, με την συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, των Κύπριων συνθετών Μάριου Τόκα και Μιχάλη Χριστοδουλίδη, του τραγουδιστή της Κυπριακής παράδοσης Χρήστου Σίκκη αλλά και του Ζωρζ Μουστακί.

1992

Με τους “Jethro Tull”

Το Μάιο, συμμετέχει στην συναυλία που πραγματοποιεί στην Αθήνα το συγκρότημα των “Jethro Tull”.

1992

”Ινα Τι” του Δημήτρη Λάγιου

Μαζί με το φωνητικό σύνολο “Διάσταση” συμμετέχει στη δισκογραφική παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Λάγιου “Ινα τι”.

1992

Συμμετοχές στους δίσκους του Μπίκου και του Μπουρμά

Συμμετέχει στον σολιστικό δίσκο “Μακρινές αποστάσεις” του σπουδαίου κιθαρίστα και παιδικού του φίλου Θανάση Μπίκου αλλά και στον πρώτο δίσκο που υπογράφει ως συνθέτης ο Τάκης Μπουρμάς με τον τίτλο “Ο κήπος στην ταράτσα”.

1992

Στο Wembley του Λονδίνου

Με αφετηρία το Κυπριακό ζήτημα πραγματοποιείται στις 27 Ιουνίου μια συναυλία στο Λονδίνο. Για πρώτη φορά σε ελληνική συναυλία, γεμίζει ασφυκτικά το μεγάλο Wembley, Σ’ αυτήν τη συναυλία συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, η χορωδία “Διάσταση” αλλά και ο Ζώρζ Μουστακί και η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ. Προλογίζει η Μελίνα Μερκούρη.

1992

Δισκογραφείται η συμμετοχή του στη συναυλία των “Jethro Tull”

Η συμμετοχή του στη συναυλία του συγκροτήματος των “Jethro Tull” περιλαμβάνεται στο δίσκο με τις ζωντανές ηχογραφήσεις του συγκροτήματος από την συγκεκριμένη περιοδεία.

1992

Συναυλία του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Παλαί ντε Σπορ

Το Νοέμβριο, μία ακόμη συναυλία με τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης.

1992

“Συγγνώμη για την άμυνα”

Ηχογραφεί τα καινούργια τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη. Ο δίσκος “Συγγνώμη για την άμυνα” είναι μια καταγραφή και σχολιασμός της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.

1993
1993

Συναυλία για την Κύπρο στο Παρίσι

Η χρονιά ξεκινάει (Ιανουάριος) με μια ακόμη σημαντική συναυλία για την Κύπρο, στο Palais des Congres. Τέσσερις χιλιάδες κατακλύζουν το μεγάλο συναυλιακό χώρο του Παρισιού για να ακούσουν ελληνικά τραγούδια και να ζητήσουν δικαιοσύνη για την Κύπρο. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, ο Ζωρζ Μουστακί, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης και το κυπριακό φωνητικό σύνολο Διάσταση. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο Κώστας Γαβράς και η Ελένη Αρβελέρ.

1993

Στο ”Αττικόν” με το συγκρότημα “Άγαμοι Θύται”

Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ξαφνιάζει το αθηναϊκό κοινό η συνεργασία του στη σκηνή του “Αττικόν”, με ένα καινούργιο μουσικο-θεατρικό σατιρικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη, που ακούει στο όνομα “Άγαμοι Θύται”. Είναι η πρώτη κάθοδος στην Αθήνα για μια σειρά καλλιτεχνών που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Θοδωρής Αθερίδης και ο Δημήτρης Σταρόβας.

1993

“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”

Κυκλοφορούν σε δίσκο τα τραγούδια που έγραψε ο Βασίλης Δημητρίου, για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κώστα Μουρσελά “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”.

1993

Στην Αμερική με τη Δήμητρα Γαλάνη

Τον Μάρτιο, ακολουθεί περιοδεία στην Αμερική με την Δήμητρα Γαλάνη. Η περιοδεία ξεκινά από τη Βοστώνη (19 Μαρτίου) και καταλήγει στη Νέα Υόρκη (4 Απριλίου). Συνολικά 9 πόλεις υποδέχονται τους δύο καλλιτέχνες σε κατάμεστα θέατρα.

1993

Περιοδεία στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι πραγματοποιεί περιοδεία στην Ελλάδα με το συγκρότημα “Άγαμοι Θύται”.

1993

Συναυλίες στην Κύπρο & βραβεύσεις

Τον Ιούλιο, συναυλίες στην Κύπρο με τον Πάνο Κατσιμίχα. Βραβεύεται για την προσφορά του από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Επιπλέον, ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης όλων των ελεύθερων πόλεων του νησιού.

1993

Περιοδεία στον Καναδά

Τον Οκτώβριο πραγματοποιεί μια μικρή περιοδεία στον Καναδά. Με συναυλία του κλείνει η μεγάλη έκθεση που διοργανώνει ο δήμος Μόντρεαλ για τον Μακεδονικό πολιτισμό, ενώ, με τη συμμετοχή του Τάκη Μπουρμά και της Γιούλης Τσίρου, πραγματοποιούνται δυο συναυλίες για την ενίσχυση των τοπικών εδρών των Ελληνικών Σπουδών.

1993

Συμμετοχές σε τρεις δίσκους

Τη χρόνια του 1993 κυκλοφορούν τρεις δίσκοι συνεργατών στους οποίους ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει με ένα τραγούδι στο καθένα. Το συγκρότημα ”Άγαμοι Θύται” εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία με τίτλο του δίσκου το όνομα του συγκροτήματος. Ο Γιώργος Νταλάρας...

1993

”Για τα τραγούδια κι εγώ φταίω” – Τα 45άρια κι ένα καινούργιο τραγούδι

Στα τέλη της χρονιάς, ο  Γιώργος Νταλάρας  κυκλοφορεί μία συλλογή στην οποία συγκεντρώνονται τα περισσότερα τραγούδια που είχε ηχογραφήσει για δίσκους 45 στροφών, στα χρόνια από το 1967 έως το 1976.  Σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνεται και το μοναδικό καινούργιο τραγούδι...

1994
1994

Η μεγαλύτερη συναυλία ελληνικού τραγουδιού που πραγματοποιείται ποτέ στην Αμερική

Τον Απρίλιο, 22 χιλιάδες θεατές, παρακολουθούν τη συναυλία για την Κύπρο που πραγματοποιείται στο “Brendan Byrne Arena”. Συμμετέχουν η Νάνα Μούσχουρη, ο Al di Meola και -από ελληνικής πλευράς- η Γλυκερία και οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Είναι η μεγαλύτερη συναυλία ελληνικού τραγουδιού που πραγματοποιείται ποτέ στην Αμερική και το περιοδικό “Billboard” την εμφανίζει στην επίσημη σειρά του, ως πρώτη σε εισπράξεις συναυλία για εκείνη την περίοδο. Οι θεατές της συναυλίας στέλνουν υπογραφές στο Λευκό Οίκο ζητώντας πληροφορίες για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους της Κύπρου. Ακολουθούν δυο ακόμα συναυλίες στο Σικάγο...

1994

“Βραβείο Κέννεντυ”

Τον Απρίλιο επίσης, του απονέμεται στην Ουάσινγκτον το “Βραβείο Κέννεντυ” από τον γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ.

1994

“…και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως” στο Μέγαρο Μουσικής

Από τις 25 μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια μουσική παράσταση – ταξίδι στα 2000 χρόνια της ελληνικής μουσικής. “…και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως” ο τίτλος της - από στίχο του Ανδρέα Κάλβου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Γαβράς και σ’ αυτήν συμμετέχουν η Λυδία Κονιόρδου και η Σαββίνα Γιαννάτου καθώς και συνολικά 250 συντελεστές.

1994

“Των Αθανάτων”

Κυκλοφορεί ο δίσκος “Των Αθανάτων” με μελοποιήσεις κατ’ εξοχήν του Δημήτρη Λάγιου και του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, πάνω σε ποιήματα Κυπρίων αγωνιστών και ποιητών.

1994

Για την Κύπρο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πραγματοποιεί μια ειδική μουσική παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και τη συμμετοχή της Μελίνας Κανά και Κυπρίων καλλιτεχνών.

1994

Στο δίσκο του Al di Meola

Παράλληλα, συμμετέχει στο δίσκο του Al di Meola “Orange and Blue”, μ ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Κύπρο.

1994

“Για την Μελίνα” στο Ολυμπιακό Στάδιο

Τον Σεπτέμβριο,συμμετέχει στην μεγάλη συναυλία που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Στάδιο “Για την Μελίνα” με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

1994

Στο Κατράκειο της Νίκαιας

Τον Σεπτέμβριο επίσης, δίνει δυο συναυλίες στο Κατράκειο της Νίκαιας. Σ’ αυτές συμμετέχουν η Μελίνα Κανά και οι Οπισθοδρομικοί και παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα τραγούδια του δίσκου “Καλώς τους”.

1994

“Καλώς τους!”

Ηχογραφεί τον δίσκο “Καλώς τους!”, με καινούργια τραγούδια γραμμένα κατ’ εξοχήν από τον Γιώργο Ζήκα και τον - πρωτοεμφανιζόμενο συνθέτη - Μίνωα Μάτσα.

1994

Ισραήλ και Ευρώπη

Με την Μελίνα Κανά θα ταξιδέψουν και στο Ισραήλ και η ίδια θα τον συνοδέψει και στην τέταρτη μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία του, που περιλαμβάνει 22 συναυλίες.

1994

Στη Νότια Αφρική

Αμέσως μετά, με τον Πάνο Κατσιμίχα και την Χρυσούλα Χριστοπούλου, ταξιδεύουν για συναυλίες στην Νότια Αφρική.