Την άνοιξη κυκλοφορεί ο δίσκος ''Στα ψηλά τα παραθύρια'' σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή. Ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, ο εκλεγμένος πρόεδρος δολοφονείται και ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ εγκαθιδρύει δικτατορία. Λίγο καιρό αργότερα (το 1975) διοργανώθηκε στην Ελλάδα η ιστορική συναυλία αλληλεγγύης προς το χιλιανό λαό που...
Το καλοκαίρι, με τους συνεργάτες του από τη μπουάτ ”Θεμέλιο”, πραγματοποιεί εμφανίσεις στην Κύπρο και το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Η μεγάλη δισκογραφική στιγμή για αυτή τη χρονιά, έρχεται προς το τέλος της. Κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος ''50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι''. Mε αιτία αυτή την έκδοση επανέρχονται πολύ έντονα στην επικαιρότητα κλασσικά αλλά και λιγότερο γνωστά ρεμπέτικα της περιόδου 1920-1955. Μ’ αυτόν το δίσκο καθιερώνεται στην ελληνική δισκογραφία η απονομή του πλατινένιου δίσκου, για πωλήσεις 100 χιλιάδων αντιτύπων.
Την χειμερινή περίοδο 1975 -1976, αλλά και την αμέσως επόμενη (1976 -1977) η ομάδα του Θεμέλιου με επουσιώδεις αλλαγές, μεταφέρεται σε μια καινούργια, πολύ μεγαλύτερη μπουάτ με το όνομα ''Διαγώνιος''.
Μια εποχή έντονα πολιτικοποιημένη, με άπειρες συναυλίες διαμαρτυρίας. Αυτό το κλίμα μεταφέρεται πολύ παραστατικά στη νέα του δισκογραφική συνεργασία με τον Μάνο Λοίζο σε στίχους του Φώντα Λάδη. Τίτλος του δίσκου που κυκλοφορεί τον Οκτώβριο, ''Τα τραγούδια μας''. Τα τραγούδια ''Πάγωσε η τσιμινιέρα'' και ''Λιώνουν τα νιάτα μας'' γίνονται οι ύμνοι των κινητοποιήσεων. Ο δίσκος ωστόσο, αντιμετωπίζει έντονα την λογοκρισία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της εποχής.
Ο θάνατος του πατέρα του σε ηλικία 50 ετών, ένα ξαφνικό έμφραγμα της μητέρας του αλλά και η αίσθηση ότι πλέον στο χώρο άρχισε η επανάληψη, τον αναγκάζουν να διακόψει για ένα διάστημα τις εμφανίσεις του στην Πλάκα. Θα ταξιδέψει ιδιωτικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πλέον καθοριστική επίσκεψη, είναι αυτή που πραγματοποιεί στη Μόσχα. ''Πήγα νωρίς, ευτυχώς, είδα κάποια πράγματα και ήρθα αλλαγμένος, όπως ήταν φυσικό'' : θα δηλώσει σε κατοπινή συνέντευξή του.
Παρουσιάζει ένα προσωπικό διπλό δίσκο ο οποίος στηρίζεται σε τραγούδια πολλών συνθετών. Τίτλος του δίσκου ''Οι Μάηδες οι ήλιοι μου'' και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τραγούδια αρκετών νέων δημιουργών.
Το φθινόπωρο του 1978, στη Διαγώνιο, επιχειρεί σε συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, μια μουσική παράσταση στηριγμένη σε καινούργια τραγούδια του συνθέτη που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο. Μαζί τους η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Ένα πρόγραμμα ανατρεπτικό για τις συνήθειες της εποχής. Με αυτό, κάνει το επόμενο καλοκαίρι, ανοιχτές συναυλίες στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία ο δίσκος με τα καινούργια τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον τίτλο ''Σεργιάνι στον κόσμο''. Το τραγούδι ''Παραπονεμένα λόγια'' σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου κάνει μεγάλη αίσθηση και θα λειτουργήσει ως το εμβληματικό τραγούδι του δίσκου.
Αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποιεί λαϊκές συναυλίες στο θέατρο ''Κατερίνα'' στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την Βίκυ Μοσχολιού, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και την Βασιλική Λαβίνα.
Στη συνέχεια, στη Διαγώνιο, το σχήμα μεταβάλλεται. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Τάνια Τσανακλίδου είναι εκείνοι που συμμετέχουν δίπλα στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη που παραμένουν στο σχήμα.