2022
Μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο όπου ο Γιώργος Νταλάρας αποτίνει τιμή στον σπουδαίο λαϊκό συνθέτη και δάσκαλό του, Απόστολο Καλδάρα, διατρέχοντας το έργο του μέσα από τραγούδια – σταθμούς. Συναντιέται στη σκηνή ξανά με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, μια ερμηνεύτρια που έχει επίσης αγαπήσει και στηρίξει με τη φωνή της τα τραγούδια του μεγάλου λαϊκού συνθέτη. Μαζί τους οι νεότεροι και ταλαντούχοι Ασπασία Στρατηγού και Κώστας Τριανταφυλλίδης. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου -υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη– συμπράττει με τους δεξιοτέχνες μουσικούς της στη συναυλία.
Ο Κώστας Καλδάρας πριν την έναρξη της συναυλίας διαβάζει ένα κείμενο ιδιαίτερα συγκινητικό για να δώσει μετά τη σκυτάλη στους ερμηνευτές και να ακουστούν -στο α’ μέρος- τα τραγούδια από τους δίσκους ”Μικρά Ασία” και ”Βυζαντινός Εσπερινός”, σε στίχους Πυθαγόρα και Λευτέρη Παπαδόπουλου αντίστοιχα. Η συναυλία άλλωστε έχει ως αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Καλδάρα. Στο β’ μέρος ακούγονται τα λαϊκά τραγούδια που σημάδεψαν την μεταπολεμική Ελλάδα και δεν σταμάτησαν να απασχολούν και να τραγουδιούνται από τους ακροατές. ”Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”, ”Όποια και νάσαι”, ”Εγώ ποτέ δεν αγαπώ”, ”Όνειρο απατηλό”, ”Συ μου χάραξες πορεία” και τόσα άλλα τραγουδιούνται και στη συναυλία μαζί με το κοινό. 5.000 θεατές κατακλύζουν το Ηρώδειο, χειροκροτούν, τραγουδούν μαζί με τους τραγουδιστές.
Η ορχήστρα: Κώστας Γεδίκης – μπουζούκι, Κυριάκος Γκουβεντας – βιολί, Αποστόλης Βαλαρούτσος – κιθάρα, Κώστας Κωνσταντίνου – κοντραμπάσο, Βαγγέλης Καρίπης – κρουστά, Κώστας Μερετάκης – κρουστά, Ανδρέας Κατσιγιάννης – σαντούρι, Άρης Ζέρβας – τσέλο.
Μαζί τους οι: Γιώργος Παπαχριστούδης – πιάνο, Μάνος Γρυσμπολάκης – ακορντεόν, Αποστόλης Βαγγελάκης – πνευστά, Ηλίας Μαντικός – κανονάκι, Γιώργος Μάτσικας – μπουζούκι.
Ενορχήστρωση – Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Νταλάρας
Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Ανδρέας Κατσιγιάννης – Γιώργος Παπαχριστούδης
Σκηνοθετική επιμέλεια προβολών: Νίκος Σούλης
Σχεδιασμός ήχου: Αντώνης Ζαχόπουλος – Βαγγέλης Κουλούρης.
Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος.
Το κείμενο-καλωσόρισμα που διάβασε ο Κώστας Καλδάρας:
Ο Γιώργος Νταλάρας λέει για τον Απόστολο Καλδάρα: Ο Απόστολος Καλδάρας, πέρα από το αυτονόητο ότι είναι ένας πολύ μεγάλος, ανυπέρβλητος λαϊκός συνθέτης, διακρίθηκε για το εύρος των συνθέσεών του και τα πολυάριθμα τραγούδια του με μεγάλη μουσική αξία και διαφορετικότητα. Χρωστάω πολλά στον Καλδάρα. Ηταν μες στην πεντάδα των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν στο ξεκίνημά μου και αυτό το ενδιαφέρον του εξελίχθηκε γρήγορα σε μια βαθιά και αμετάκλητη σχέση εκτίμησης, αγάπης και εμπιστοσύνης. Τον έλεγα «θείο» – έγινα φίλος με τον Κώστα, τον γιο του, και αγαπούσα την κυρία Λούλα σαν μάνα μου. Εχει σημασία να κατανοήσουμε ότι ο Απόστολος Καλδάρας μπήκε βαθιά στο λαϊκό τραγούδι από αγάπη και αγωνία. Δεν ήταν μέλος της ρεμπέτικης παρέας. Καταγόταν από αστική οικογένεια, ήταν μορφωμένος και είχε βαθύτατη γνώση της βυζαντινής μουσικής. Αυθεντικός και δημιουργικός μουσικός ο ίδιος, πηγαίο ταλέντο με μεγάλες δυνατότητες, εύστροφος, μας άφησε περιουσία ένα μεγάλο ρεπερτόριο που όχι μόνο κάλυψε ένα μεγάλο μέρος του λαϊκού τραγουδιού από τα τέλη της δεκαετίας του ’40, αλλά έγινε ρεύμα με απόλυτη επιτυχία.
Είναι πολύ σημαντικό, ξέρετε, να ακούμε ένα καταπληκτικό τραγούδι που συγκινεί μικρούς και μεγάλους για πάνω από μισό αιώνα. Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει διαρκώς με τα τραγούδια του Καλδάρα. Θα έφταναν γι’ αυτό μόνο μερικά τραγούδια όπως τα «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Σ’ ένα βράχο φαγωμένο», «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ», «Οποια και να ’σαι», «Ονειρο απατηλό», «Ας πάν’ στην ευχή τα παλιά», «Τέλος δεν έχει ο ουρανός» ή αργότερα τραγούδια από τη «Μικρά Ασία» και τον «Βυζαντινό εσπερινό». Ο Καλδάρας συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Ελληνες τραγουδιστές, αναδεικνύοντας και καταγράφοντας σπουδαίες ερμηνείες μέσα από τα τραγούδια του. Είναι μια ευτυχής συγκυρία ότι το αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα –συγκεκριμένα στη «Μικρά Ασία», στον «Βυζαντινό εσπερινό» και στα σπουδαία λαϊκά του τραγούδια– που γίνεται στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 18 Ιουνίου, συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...