Προτάσεις για Ακρόαση

Επιλέγει ο Γιώργος Νταλάρας

Ο Γιώργος Νταλάρας προτείνει (κάθε μήνα) τραγούδια που αγαπάει. Φανερά και κρυμμένα.

Η πρόταση για το Νοέμβριο

Νοέμβρης ‘90 (17 χρόνια μετά)

«η μέρα αυτή θυμίζει μακελειό»…
«τα όνειρα των εραστών δεν σβήνουν»…
Με τους στίχους του Διονύση.

Η πρόταση για τον Οκτώβριο

Τα στοιχειά της παρακμής

Όσο κι αν "ουρλιάζουν τα άγρυπνα στοιχειά της παρακμής" τόσο περισσότερο θα αναζητούμε τρόπους και κυρίως ανθρώπους με μεράκι, ταλέντο και αρχές που δουλεύουν αθόρυβα αλλά δημιουργούν κι αφήνουν το χνάρι τους. Κι ο Βασίλης Φλώρος είναι ένας από αυτούς τους τραγουδοποιούς. Τον συνάντησα πριν λίγα χρόνια στο Θέατρο Βράχων και μου έκανε τόση εντύπωση! Τόσο ωραίος άνθρωπος! Όπως και τα τραγούδια του. "Στις Όχθες της Αυγής" είναι ο πρώτος δίσκος του. "Τα στοιχειά της παρακμής" η πρόταση για ακρόαση. 

Η πρόταση για τον Σεπτέμβριο

Μάτια μου (Σαν πας στα ξένα)

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κι όμως πέρασαν είκοσι χρόνια από τον πρώτο δίσκο της Εστουδιαντίνας με τον τίτλο "SMYRNE". Ένα παλιό σμυρνέικο τραγούδι της ξενιτιάς. Μια ευτυχής συνεργασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η πρόταση για τον Αύγουστο

Εν Ερμουπόλει

"Γράμμα στερνό που αρχίζει εν Ερμουπόλει". Ο Μάνος έγραφε συνεχώς για την "κόψη του καιρού". Το "Εν Ερμουπόλει" ηχογραφήθηκε ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μάνου Ελευθερίου και είναι φορτισμένο από την ευαισθησία και την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με την ίδια ευαισθησία, ο Μιχάλης Τερζής έντυσε μουσικά τους στίχους.

Η πρόταση για τον Ιούλιο

Πέταξες - Corsica

Οι παράλληλες μουσικές και ιστορίες της Μεσογείου μας ενώνουν. Από τις δύο βραδιές τον Αύγουστο του 2004 στο Ηρώδειο, ένα "ακριβό" τραγούδι από την Κορσική. "Πέταξες - Corsica".

Η πρόταση για τον Ιούνιο

Θα Ρθεις

Το ομώνυμο τραγούδι "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά" ήταν αυτό που -με την κυκλοφορία του δίσκου- σκέπασε τα πάντα. "Το πεπρωμένο" ταυτίστηκε με τους ακροατές κι έγινε το τραγούδι τους. Δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τις συναυλίες μας. Ο δίσκος όμως κρύβει εξίσου ωραία τραγούδια, όπως το "Θα ‘ρθεις". Ο Βασίλης Δημητρίου έγραψε τη μουσική αλλά και για πρώτη φορά και τους στίχους. Ο Μάνος Ελευθερίου έδωσε πρώτος τα εύσημά του και κατόπιν ο κόσμος με τη μεγάλη αποδοχή αυτών των τραγουδιών.

Η πρόταση για τον Μάιο

Προς Κωνσταντινούπολη

Τον Νοέμβριο του 2004 στο θέατρο "REX", παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά κάποια από τα τραγούδια του δίσκου "Αμίλητη Ιστορία". Πρόκειται για τη μελοποιημένη ποίηση της Ελένης Αρβελέρ από τον Νίκο Πλάτανο. H επιμέλεια ήταν της Μέμης Σπυράτου και η παραγωγή του Φεστιβάλ Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας "ΑΓΩΝ". Ένα από τα τραγούδια του δίσκου είναι το "Προς Κωνσταντινούπολη".

Η πρόταση για τον Απρίλιο

O Mare E Tu (Η θάλασσα κι εσύ)

Dulce Pontes! Σπουδαία ερμηνεύτρια κι αγαπημένη φίλη. O mare e tu (Η θάλασσα κι εσύ), ένα τραγούδι από τον φωτεινό κύκλο της Μεσογείου, αυτής της θάλασσας που μας ενώνει. Από τις συναυλίες μας στο Ηρώδειο με τον τίτλο "Μεσόγειος 30ος - 40ος Παράλληλος".

Η πρόταση για τον Μάρτιο

Εσωτερικές ειδήσεις

Από το διπλό άλμπουμ των 28 τραγουδιών "Η άσφαλτος που τρέχει", ένα τραγούδι που ξεχωρίζω. Σπάνια, χρήσιμα και "ακριβά" τα λόγια του Μιχάλη Γκανά μαζί με την ωραία μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη. "Εσωτερικές ειδήσεις".

Η πρόταση για τον Φεβρουάριο

Fado Corrido de Coimbra

Τα "LATIN" που ηχογράφησα το 1987 και δούλευα χρόνια, είναι τα τραγούδια των πρώτων χρόνων της εφηβείας μου. Τραγούδια που χρώσταγα στην κιθάρα μου, στις παιδικές μου αναμνήσεις, στους πρώτους φίλους μου. Τραγούδια που υμνούν τον αγώνα της καθημερινότητας, τη χαρά και την αγάπη για τη ζωή. Τραγούδια των απλών ανθρώπων. Όπως το "Fado Corrido de Coimbra", ένα σπουδαίο παραδοσιακό τραγούδι της Πορτογαλίας. Ένα θλιμμένο fado που μιλά για τον πόνο της αγάπης. Το άκουσα πρώτη φορά το 1967 από τον Antonio Bernardino και είναι η πρότασή μου για ακρόαση αυτό το μήνα.

Οι Προτάσεις των περασμένων μηνών

Τρένο Παλιό

Ο δίσκος "Έρωτας ή τίποτα" κυκλοφόρησε το 2018. Πρόκειται για την πραγματοποίηση της υπόσχεσης για συνεργασία που δώσανε ο Γιώργος Καζαντζής με τον Γιώργο Νταλάρα, την ημέρα του αποχαιρετισμού του κοινού τους φίλου Σταύρου Κουγιουμτζή. Ξεχώρισαν αρκετά τραγούδια από το δίσκο με πιο γνωστό το "Στα μισά του έρωτα βγαίνει ο δολοφόνος". Ένα τραγούδι πολύ ιδιαίτερο -μουσικά και στιχουργικά- που αξίζει να ακουστεί και να "φωτιστεί" περισσότερο είναι το "Τρένο παλιό" σε στίχους της Ναντίνας Κυριαζή.

Ίσκιοι βουβοί

Πρόκειται για το ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάρτιο του 2014 και κυκλοφόρησε σε δίσκο τον επόμενο χρόνο με τον τίτλο "Μίκης Θεοδωράκης - Κράτησα τη ζωή μου". Συμπεριλήφθηκε πρώτη φορά το 1998 στη συλλογή τραγουδιών "Άσματα", με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη.

Το Δίχτυ

Μέχρι το 2007 το τραγούδι αυτό δεν είχε κυκλοφορήσει σε δίσκο. Πρόκειται για ανέκδοτη ηχογράφηση στο στούντιο το 1974, όπου προετοιμαζόταν ένας κύκλος τραγουδιών με μελοποιημένη ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ (ελληνική απόδοση του Γιάννη Ρίτσου) από τον Μάνο Λοίζο. Το Δίχτυ περιλαμβάνεται στην ενότητα του Χικμέτ "Επιστολές και Ποιήματα". Αυτό το τραγούδι καθώς και το τραγούδι "Ταξιδεύοντας" δεν κυκλοφόρησαν τελικά -όπως αρχικά σχεδιαζόταν- παρά μόνο στη συλλογή τραγουδιών "Αχ χελιδόνι μου - Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Μάνο Λοίζο", το 2007.

Seni Sevioroum

στίχοι: Δημήτρης Βενιζέλος, μουσική: Δημήτρης Λέκκας

Στη χώρα των αθώων

στίχοι: Μάνος Ελευθερίου, μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης

Θα μιλήσουν άλλοι

στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου, μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης

Κρυφή Αφή

στίχοι: Δημήτρης Λέντζος, μουσική: Μιχάλης Τερζής