Προτάσεις για Ακρόαση

Επιλέγει ο Γιώργος Νταλάρας

Ο Γιώργος Νταλάρας προτείνει (κάθε μήνα) τραγούδια που αγαπάει. Φανερά και κρυμμένα.

Η πρόταση για τον Ιούλιο

Ελλοπία

“Ελλοπία”, σε μουσική του Γιώργου Ανδρέου και στίχους του Παρασκευά Καρασούλου.
Ένα τραγούδι που αγαπώ και ξεχωρίζω.
Κυκλοφόρησε πρώτη φορά στο άλμπουμ “Μικρή πατρίδα” της Μικρής Άρκτου.
Το 2014, το τραγούδι σε νέα εκδοχή, συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ”.

Η πρόταση για τον Μάιο

Νεοελληνικό

«Νεοελληνικό» από την «Αμίλητη Ιστορία».
Μία σπουδαία δουλειά σε ποίηση της Ελένης Αρβελέρ και μουσική του Νίκου Πλάτανου.
«Παλιά και γνήσια ελληνική αυτή η διχοστασία.»

Η πρόταση για τον Απρίλιο

Κύριε, Καταφυγή

Οι «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» είναι το έργο ζωής του Σταύρου Κουγιουμτζή και το επεξεργάζεται από τον καιρό που έγραφε το «Ηλιοσκόπιο». Διαπίστωσα πόσο δίκιο είχε όταν πρωτάκουσα ειδικά αυτόν τον ύμνο, το «Κύριε, Καταφυγή».
Νιώθω μεγάλη τιμή και είναι, για μένα, μια ευτυχισμένη στιγμή.

Η πρόταση για τον Μάρτιο

Το Ναυάγιο

«…Κι ύστερα θα καλαφατίσουμε ένα μεγάλο καράβι
Καινούριο, ολοκαίνουριο και θα το ρίξουμε στη θάλασσα.
Θα ’χουμε γεράσει μα θα μας γνωρίσουνε.
Μόνο τα παιδιά μας δε θα μοιάζουνε μ’ εμάς».

«ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ». Μανώλης Αναγνωστάκης – Μίκης Θεοδωράκης. Από τη ζωντανή ηχογράφηση,το 2014, της συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής με τον τίτλο «Η ποίηση στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη». Δίσκος «Μίκης Θεοδωράκης Κράτησα τη ζωή μου».

Οι Προτάσεις των περασμένων μηνών

Εξορία

Ένα τραγούδι για την Ίμβρο σε μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη και λόγια του Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Το τραγουδάμε μαζί με τον φίλο της Ελλάδας, Zulfu Livaneli. Οι Ίμβριοι ήταν από τους πρώτους που συμπαραστάθηκαν ενεργά στους συνανθρώπους μας που επέζησαν από τη βιβλική καταστροφή του σεισμού στη Συρία και στην Τουρκία!
Το τραγούδι “Εξορία” περιλαμβάνεται στο soundtrack “Ίμβρος – Τένεδος:Της μνήμης και της λήθης”.
Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ).

Ένα Χέρι Από Νερό

«…ποιος βουρκώνει τον καιρό

και τι θα φέρει

η ψυχή σε προσπερνά

και φεύγει μόνη».

Τους υπέροχους στίχους της Ελένης Φωτάκη “έντυσε” με μεγάλη ευαισθησία ο Νίκος Αντύπας. “Ένα χέρι από νερό”. Αυτό το πολύ ωραίο τραγούδι έμεινε έξω από το άλμπουμ “Τι θα πει έτσι είναι” και κυκλοφόρησε λίγο αργότερα μόνο ψηφιακά.

Το πλοίο φάντασμα: Κερύνεια

“Το πλοίο φάντασμα: Κερύνεια” παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις παραστάσεις “…και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως” που κάναμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά. Ακούστηκε πρώτη φορά σε εκείνες τις παραστάσεις και δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο. Ένα ποίημα του Τάσσου Ρούσου που μελοποίησε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Νοέμβρης ‘90 (17 χρόνια μετά)

«η μέρα αυτή θυμίζει μακελειό»…
«τα όνειρα των εραστών δεν σβήνουν»…
Με τους στίχους του Διονύση.

Τα στοιχειά της παρακμής

Όσο κι αν "ουρλιάζουν τα άγρυπνα στοιχειά της παρακμής" τόσο περισσότερο θα αναζητούμε τρόπους και κυρίως ανθρώπους με μεράκι, ταλέντο και αρχές που δουλεύουν αθόρυβα αλλά δημιουργούν κι αφήνουν το χνάρι τους. Κι ο Βασίλης Φλώρος είναι ένας από αυτούς τους τραγουδοποιούς. Τον συνάντησα πριν λίγα χρόνια στο Θέατρο Βράχων και μου έκανε τόση εντύπωση! Τόσο ωραίος άνθρωπος! Όπως και τα τραγούδια του. "Στις Όχθες της Αυγής" είναι ο πρώτος δίσκος του. "Τα στοιχειά της παρακμής" η πρόταση για ακρόαση. 

Μάτια μου (Σαν πας στα ξένα)

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κι όμως πέρασαν είκοσι χρόνια από τον πρώτο δίσκο της Εστουδιαντίνας με τον τίτλο "SMYRNE". Ένα παλιό σμυρνέικο τραγούδι της ξενιτιάς. Μια ευτυχής συνεργασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εν Ερμουπόλει

"Γράμμα στερνό που αρχίζει εν Ερμουπόλει". Ο Μάνος έγραφε συνεχώς για την "κόψη του καιρού". Το "Εν Ερμουπόλει" ηχογραφήθηκε ένα χρόνο μετά το θάνατο του Μάνου Ελευθερίου και είναι φορτισμένο από την ευαισθησία και την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Με την ίδια ευαισθησία, ο Μιχάλης Τερζής έντυσε μουσικά τους στίχους.

Πέταξες - Corsica

Οι παράλληλες μουσικές και ιστορίες της Μεσογείου μας ενώνουν. Από τις δύο βραδιές τον Αύγουστο του 2004 στο Ηρώδειο, ένα "ακριβό" τραγούδι από την Κορσική. "Πέταξες - Corsica".

Θα Ρθεις

Το ομώνυμο τραγούδι "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά" ήταν αυτό που -με την κυκλοφορία του δίσκου- σκέπασε τα πάντα. "Το πεπρωμένο" ταυτίστηκε με τους ακροατές κι έγινε το τραγούδι τους. Δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τις συναυλίες μας. Ο δίσκος όμως κρύβει εξίσου ωραία τραγούδια, όπως το "Θα ‘ρθεις". Ο Βασίλης Δημητρίου έγραψε τη μουσική αλλά και για πρώτη φορά και τους στίχους. Ο Μάνος Ελευθερίου έδωσε πρώτος τα εύσημά του και κατόπιν ο κόσμος με τη μεγάλη αποδοχή αυτών των τραγουδιών.

Προς Κωνσταντινούπολη

Τον Νοέμβριο του 2004 στο θέατρο "REX", παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά κάποια από τα τραγούδια του δίσκου "Αμίλητη Ιστορία". Πρόκειται για τη μελοποιημένη ποίηση της Ελένης Αρβελέρ από τον Νίκο Πλάτανο. H επιμέλεια ήταν της Μέμης Σπυράτου και η παραγωγή του Φεστιβάλ Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας "ΑΓΩΝ". Ένα από τα τραγούδια του δίσκου είναι το "Προς Κωνσταντινούπολη".

O Mare E Tu (Η θάλασσα κι εσύ)

Dulce Pontes! Σπουδαία ερμηνεύτρια κι αγαπημένη φίλη. O mare e tu (Η θάλασσα κι εσύ), ένα τραγούδι από τον φωτεινό κύκλο της Μεσογείου, αυτής της θάλασσας που μας ενώνει. Από τις συναυλίες μας στο Ηρώδειο με τον τίτλο "Μεσόγειος 30ος - 40ος Παράλληλος".

Εσωτερικές ειδήσεις

Από το διπλό άλμπουμ των 28 τραγουδιών "Η άσφαλτος που τρέχει", ένα τραγούδι που ξεχωρίζω. Σπάνια, χρήσιμα και "ακριβά" τα λόγια του Μιχάλη Γκανά μαζί με την ωραία μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη. "Εσωτερικές ειδήσεις".

Fado Corrido de Coimbra

Τα "LATIN" που ηχογράφησα το 1987 και δούλευα χρόνια, είναι τα τραγούδια των πρώτων χρόνων της εφηβείας μου. Τραγούδια που χρώσταγα στην κιθάρα μου, στις παιδικές μου αναμνήσεις, στους πρώτους φίλους μου. Τραγούδια που υμνούν τον αγώνα της καθημερινότητας, τη χαρά και την αγάπη για τη ζωή. Τραγούδια των απλών ανθρώπων. Όπως το "Fado Corrido de Coimbra", ένα σπουδαίο παραδοσιακό τραγούδι της Πορτογαλίας. Ένα θλιμμένο fado που μιλά για τον πόνο της αγάπης. Το άκουσα πρώτη φορά το 1967 από τον Antonio Bernardino και είναι η πρότασή μου για ακρόαση αυτό το μήνα.

Τρένο Παλιό

Ο δίσκος "Έρωτας ή τίποτα" κυκλοφόρησε το 2018. Πρόκειται για την πραγματοποίηση της υπόσχεσης για συνεργασία που δώσανε ο Γιώργος Καζαντζής με τον Γιώργο Νταλάρα, την ημέρα του αποχαιρετισμού του κοινού τους φίλου Σταύρου Κουγιουμτζή. Ξεχώρισαν αρκετά τραγούδια από το δίσκο με πιο γνωστό το "Στα μισά του έρωτα βγαίνει ο δολοφόνος". Ένα τραγούδι πολύ ιδιαίτερο -μουσικά και στιχουργικά- που αξίζει να ακουστεί και να "φωτιστεί" περισσότερο είναι το "Τρένο παλιό" σε στίχους της Ναντίνας Κυριαζή.

Ίσκιοι βουβοί

Πρόκειται για το ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάρτιο του 2014 και κυκλοφόρησε σε δίσκο τον επόμενο χρόνο με τον τίτλο "Μίκης Θεοδωράκης - Κράτησα τη ζωή μου". Συμπεριλήφθηκε πρώτη φορά το 1998 στη συλλογή τραγουδιών "Άσματα", με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη.

Το Δίχτυ

Μέχρι το 2007 το τραγούδι αυτό δεν είχε κυκλοφορήσει σε δίσκο. Πρόκειται για ανέκδοτη ηχογράφηση στο στούντιο το 1974, όπου προετοιμαζόταν ένας κύκλος τραγουδιών με μελοποιημένη ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ (ελληνική απόδοση του Γιάννη Ρίτσου) από τον Μάνο Λοίζο. Το Δίχτυ περιλαμβάνεται στην ενότητα του Χικμέτ "Επιστολές και Ποιήματα". Αυτό το τραγούδι καθώς και το τραγούδι "Ταξιδεύοντας" δεν κυκλοφόρησαν τελικά -όπως αρχικά σχεδιαζόταν- παρά μόνο στη συλλογή τραγουδιών "Αχ χελιδόνι μου - Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Μάνο Λοίζο", το 2007.

Seni Sevioroum

στίχοι: Δημήτρης Βενιζέλος, μουσική: Δημήτρης Λέκκας

Στη χώρα των αθώων

στίχοι: Μάνος Ελευθερίου, μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης

Θα μιλήσουν άλλοι

στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου, μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης

Κρυφή Αφή

στίχοι: Δημήτρης Λέντζος, μουσική: Μιχάλης Τερζής