2021
Ο συνθέτης, τραγουδοποιός και παραγωγός Νίκος Γρηγοριάδης στην νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Ο Βασιλιάς Της Λύπης” καταπιάνεται για πρώτη του φορά με τη μελοποίηση. Διάλεξε τα ποιήματα των Κώστα Καρυωτάκη, Percy Bysshe Shelley, Μελισσάνθης, Μήτσου Παπανικολάου και τις μεταφράσεις του φιλόλογου και στιχουργού Χρήστου Γαβρήλου στα ποιήματα της Σαπφούς και της Πράξιλλας, γιατί τον συγκίνησαν βαθιά. Ο ίδιος υπογράφει τους στίχους σε τρία τραγούδια και συμπληρώνει ο Χρήστος Γαβρήλος σε άλλο ένα.
Πέρα από τον ίδιο τον δημιουργό και την συνοδοιπόρο του στη μουσική και στη ζωή Κατερίνα Κυρμιζή στην ερμηνεία, συμμετέχει ο Μίλτος Πασχαλίδης στο «Δωδεκάτη Ώρα» σε στίχους Νίκου Γρηγοριάδη, και ο Γιώργος Νταλάρας στο ήδη γνώριμο «Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…» σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, στο ομότιτλο του άλμπουμ ντουέτο με τον Μίλτο Πασχαλίδη που κυκλοφόρησε τον Μάιο ως προπομπός του σε στίχους Νίκου Γρηγοριάδη, στον σπαρακτικό «Θρήνο» σε ποίηση Percy Bysshe Shelley, και στο «Red Roses», ντουέτο με την Κατερίνα Κυρμιζή σε στίχους Χρήστου Γαβρήλου. Ο ίδιος ο δημιουργός ερμηνεύει τα τραγούδια «Της ζωής η σπίθα», της αρχαίας ποιήτριας Πράξιλλας σε ελεύθερη μετάφραση – απόδοση του Χρήστου Γαβρήλου και το «Domestica» σε ποίηση (αποσπάσματα) του Μήτσου Παπανικολάου. Η Κατερίνα Κυρμιζή ερμηνεύει την «Μπαλάντα της μάνας» (αποσπάσματα) σε ποίηση της Μελισσάνθης, «Το κόκκινο μήλο» σε ποίηση της Σαπφούς και το «Ξενιτεμένος Άγγελος» σε στίχους του ίδιου του συνθέτη.
Ο Νίκος Γρηγοριάδης για τις ερμηνείες του άλμπουμ: «Ο καθένας τους έφερε διαφορετικές ποιότητες στο άλμπουμ και απογείωσε τα τραγούδια που τραγούδησε. Ο Γιώργος Νταλάρας επέλεξε από τη μεγάλη εκφραστική παλέτα του να ερμηνεύσει με ευαίσθητο και ήρεμο δυναμισμό τον “Θρήνο” και το “Κι αν έσβησε σαν ίσκιος”. Είναι λυρικός στο “Red Roses” δίπλα στην Κατερίνα Κυρμιζή και στο ομότιτλο του άλμπουμ τραγούδι «Ο βασιλιάς της λύπης» τραγουδάει με εσωτερικότητα δίπλα στον ορμητικό μα δωρικό Μίλτο Πασχαλίδη. Ο δε Μίλτος στη “Δωδεκάτη ώρα” δίνει μια στιβαρή, δυναμική ερμηνεία. Η Κατερίνα προσέγγισε με τρυφερότητα, αθωότητα και βαθιά συναισθηματική νοημοσύνη τον “Ξενιτεμένο άγγελο” και “Το κόκκινο μήλο” και την “Μπαλάντα της μάνας”. Το ίδιο το υλικό και ο τρόπος που είναι φτιαγμένο, κατά κάποιον τρόπο οδήγησε όλους μας μακριά από ερμηνευτικές υπερβολές και εκφραστικές μανιέρες. Οι στίχοι μάς πήραν από το χέρι και μας οδήγησαν σε μια εσωτερική, απέριττη ερμηνεία».
Ανακαλύψτε περισσότερα γεγονότα για τον Γιώργο Νταλάρα...