Γεννιέται στην Κοκκινιά του Πειραιά στις 29 Σεπτεμβρίου 1949. Γιος και εγγονός μουσικών. Ο παππούς του παραδοσιακός βιολίστας από την Καρδίτσα. Ο πατέρας του Λουκάς αλλά και οι θείοι του, μεγαλωμένοι στην Αθήνα, παίζουν ρεμπέτικα...
Από το 1950 έως το 1955, με την μητέρα του – η δική της καταγωγή είναι από την Σμύρνη, το γένος Χριστοδούλου – και τον μεγαλύτερο αδελφό του Χρήστο, περιπλανώνται για λόγους ανάγκης σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας. Από την Κοκκινιά στο Χαϊδάρι κι από εκεί στη Νέα Ελβετία, στο Βύρωνα, στο Παγκράτι, στην Καισαριανή, στην Ηλιούπολη, στην Άνω Δάφνη, στους Καλογήρους.
Πηγαίνοντας στην πρώτη δημοτικού έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει. Δουλειές του ποδαριού που κάνουν οι πιτσιρικάδες της εποχής εκείνης. Παγοπώλης, νεωκόρος, μπακαλόγατος, «σάμαλι, παστέλι, κωκ» στους κινηματογράφους... Είναι μέσα στις επιλογές του σχολείου του για κάποιες «ακροάσεις» στο Εθνικό Ωδείο αλλά αυτή δεν θα αποδώσει. Στην Πέμπτη δημοτικού, θα επιλεγεί για την Βασιλική Χορωδία αλλά θα κοπεί για λόγους ...κοινωνικών φρονημάτων, καθώς ο αδελφός της μητέρας του ήταν στο βουνό με το ΕΑΜ.
Ο αδελφός του φεύγει στην Ελβετία, έχοντας συμπεριληφθεί σ’ ένα από τα προγράμματα για την αποκατάσταση απόρων παιδιών που καθιερώνονται μετά τον πόλεμο. Μένει μόνος με την μητέρα του.
Του αρέσει πάρα πολύ η θάλασσα και πολλά καλοκαίρια τα περνάει στην Σύρο ψαρεύοντας. Μάλιστα, όταν ήταν παιδί ήθελε να γίνει μηχανικός στα καράβια από την αγάπη που έχει στις μηχανές αλλά και στην θάλασσα. Έτσι, όταν τελείωσε το δημοτικό σχολείο παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει μηχανικός στην τεχνική σχολή «Γαλιλαίος» της οδού Πειραιώς.
Ο αδελφός του πατέρα του, του κάνει δώρο μια κιθάρα. Ήδη βλέποντας τον αδελφό του, σ ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, να παίζει κιθάρα, νοιώθει ζήλια… Αρχίζει να ασχολείται με την κιθάρα και σε λίγους μήνες έχει προχωρήσει...
Ξεκίνησε το 1965 σε ηλικία 15 χρονών, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας στο πάλκο “Στου Στελλάκη”, με τον βετεράνο Στέλιο Περπινιάδη και τον γιο του Βαγγέλη στο Χαϊδάρι.
Από το 1966 έως το 1967 επιχειρεί «ακροάσεις» σ’ όλες τις υπάρχουσες τότε δισκογραφικές εταιρίες. Τον απορρίπτουν… Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 1966 σ’ ένα διαγωνισμό όμως, που διοργανώνει το περιοδικό «Μοντέρνο τραγούδι και τηλεόρασις», στο θέατρο «Μινώα», παίρνει το πρώτο βραβείο, τραγουδώντας το «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός» του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Ο Βαγγέλης Περπινιάδης, φίλος του πατέρα του Γιώργου Νταλάρα, προσπάθησε να τον βοηθήσει να μπει στην δισκογραφία. Του έγραψε δύο τραγούδια και του πρότεινε να τα ηχογραφήσουν σ’ ένα στούντιο στα Εξάρχεια. Ο 17χρονος Γιώργος καθώς πηγαίνει στο στούντιο την...
Το Σεπτέμβριο του 1967 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι από την εταιρία «Αυλός» του Γ. Περγαντή. Η «Προσμονή» σε μουσική του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και σε στίχους Παναγιώτη Καλαποθαράκου ηχογραφήθηκε σε ένα μικρό στούντιο στην οδό Μασσαλίας που είναι πάροδος της Σόλωνος. Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών αλλά κόπηκε αμέσως και όχι τυχαία, από την λογοκρισία των συνταγματαρχών. Ο Γιώργος Νταλάρας θυμάται σχετικά...
Δουλεύει ήδη δύο σαιζόν στου “Στελάκη” στο Χαϊδάρι, αλλά ως θαμώνας των μπουάτ της Πλάκας τραγουδάει και για τις παρέες εκεί, όποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία. Σε μια μπουάτ, που εμφανίζεται τότε ο Νίκος Δημητράτος στην οδό Μνησικλέους, γνωρίζει τον Μάνο...
Μετά του ''Στελάκη'' δουλεύει στην ταβέρνα ''Ερωτόκριτος''. Τραγουδάει ισπανικά τραγούδια μαζί με τον αδερφό του. Αμέσως μετά βρίσκεται να δουλεύει στο κέντρο ''Χάντρες'' δίπλα στην Καίτη Γκρέυ και τον -επίσης πολύ νέο τραγουδιστή τότε- Γιάννη Ντουνιά.
Μετά τη συνεργασία με την Καίτη Γκρέυ δουλεύει με τον Σπύρο Ζαγοραίο σε κέντρο της Πλάκας. Με παρότρυνση του Ζαγοραίου, ο Μάκης Μάτσας πηγαίνει στο κέντρο να ακούσει τον νέο τραγουδιστή. Ο Γιώργος Νταλάρας με δυο τραγούδια, το ''Είμ' αητός χωρίς φτερά'' και το ''Βάλε να πιεις να πιω'', κερδίζει το πρώτο του συμβόλαιο στην «ΜΙΝΟΣ», καθώς ο Μάτσας ενθουσιάζεται. Ένα συμβόλαιο και μία συνεργασία που κράτησε από το 1968 έως το 2005.
Εμφανίσεις με τον Γιώργο Μητσάκη στο κέντρο ”Περικλής” στην Πλάκα. Το τραγούδι ”Στην εποχή του Πάγκαλου” είναι ήδη η πρώτη μεγάλη του επιτυχία.
Μετά από πρόταση της εταιρίας ΜΙΝΩΣ, εμφανίζεται στο κέντρο ''Βεντέτα'' στην παραλία, δίπλα στον Πάνο Γαβαλά, τη Ρία Κούρτη και τον Γιώργο Λαύκα. Το ποσό που αμείβεται εκεί είναι το πρώτο μεγάλο του νυχτοκάματο (500 δρχ.).
Γνωριμία με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή με τον οποίο θα ξεκινήσει η συνεργασία που τον καθόρισε. Συναντήθηκαν όταν ο Γιώργος Νταλάρας έκανε – σε ηλικία 18 ετών – τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στο τραγούδι.
Στο τέλος της χρονιάς συμμετέχει σε ένα οικογενειακό συγκρότημα που αποτελούν ο πατέρας του, ο αδερφός του και ο θείος του. Περιοδεία στην Κρήτη και σε ταβέρνες της συνοικίας και προσπάθεια να κατανοήσει τις συνήθειες και τις επιλογές του πατέρα του ως μουσικού.
Ηχογραφήσεις των πρώτων τραγουδιών,στη ''Μίνως'', σε μουσική ενός άγνωστου συνθέτη του Γρηγόρη Φούντα και σε στίχους του Κώστα Βίρβου. Συμμετοχή στο δίσκο ''Συνάντηση'' του νέου συνθέτη Άγγελου Σέμπου σε στίχους Κώστα Κινδύνη. Ηχογράφηση της πρώτης του μεγάλη επιτυχίας με το τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη ''Στην εποχή του Πάγκαλου''. Στα τέλη του 1968, συμμετοχή στον δίσκο ''Σταθμός'' του Μάνου Λοίζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Τον Απρίλιο του ’69, παρουσιάζεται φαντάρος στην Σπάρτη. Στο διάστημα που βρίσκεται εκεί, κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός, μεγάλος δίσκος του, με τίτλο το όνομά του.
Κυκλοφορία του πρώτου μεγάλου δίσκου με τίτλο το όνομά του. ”Γιώργος ΝΤΑΛΑΡΑΣ”. Το 1969, μετά από κάποιες συμμετοχές σε δίσκους με τραγούδια των Λοΐζου, Μητσάκη κ.α. ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τραγούδια των Σταύρου Κουγιουμτζή, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Γρηγόρη...
Η Μαρινέλλα τον ακούει τυχαία στο ραδιόφωνο σε ένα από τα τραγούδια του δίσκου “Γιώργος Νταλάρας”. Το τραγούδι είναι το “Ο ουρανός φεύγει βαρύς” του Σταύρου Κουγιουμτζή. Εντυπωσιάζεται και τον αναζητά. Με τη βοήθειά της μετατίθεται στην ΥΕΝΕΔ και με...