Κυκλοφορεί σε 20 χώρες ένας διπλός ψηφιακός δίσκος με μια επιλογή από τα τραγούδια που σημάδεψαν την μέχρι τότε πορεία του. Στην Αμερική, μια ανάλογη συλλογή, σε παραγωγή Miles Copland, κυκλοφορεί από το label “Mondo Melodia” της δισκογραφικής εταιρίας Ark 21.
Τον Μάρτιο παίρνει μέρος στη συναυλία υπέρ των σεισμοπαθών στο Γήπεδο Περιστερίου.
Συμμετέχει στο δίσκο “Ασεβή τροπάρια”, όπου καταγράφονται με την επιμέλεια του Κώστα Χατζηδουλή, κάποιοι χαρακτηριστικοί “ασεβείς” ύμνοι της ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού. Μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη τραγουδά δυο τραγούδια του Μάρκου αλλά και μόνος του την “Λιτανεία” του Τσιτσάνη. Παράλληλα, συμμετέχει στο δίσκο της Λένας Πλάτωνος “Η τρίτη πόρτα”, ερμηνεύοντας ένα τραγούδι μόνος του αλλά κι ένα ντουέτο με την Μαρία Φαραντούρη, που είναι η βασική ερμηνεύτρια του δίσκου. Μία ακόμη συμμετοχή στο δίσκο του Διονύση Τσακνή με τη ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ένα maxi single με 4 τραγούδια και τίτλο “Θα ‘ρθω να σε βρω”, αποτελεί τον προπομπό του δίσκου του “Η άσφαλτος που τρέχει”.
Προσκεκλημένος της ελληνικής κοινότητας της Αργεντινής, δίνει μια μεγάλη συναυλία στο Μπουένος Αιρες.
Τον Ιούνιο πραγματοποιεί συναυλία στη Βηθλεέμ. Συμμετέχει και η Γιώτα Δρακιά. Για πρώτη φορά εμφανίζεται Έλληνας καλλιτέχνης στην πόλη και στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Βηθλεέμ 2000” για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου των 2.000 ετών Χριστιανισμού. Τα ελληνικά τραγούδια ακούγονται στην κεντρική πλατεία Manger (όπου βρίσκεται και η περίφημη εκκλησία της Γέννησης), μπροστά σε 3.000 θεατές.
Τον Ιούλιο συμμετέχει στη συναυλία που πραγματοποιεί ο Al di Meola στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Τον Σεπτέμβριο, στο Ηρώδειο, συνεργάζεται για πρώτη φορά με την BBC Concert Orchestra, μια από τις κορυφαίες βρετανικές κλασσικές ορχήστρες. Στην συναυλία συμμετέχει και η Joan Faulkner. Τον Οκτώβριο, η συνύπαρξη τους θα μεταφερθεί και στο “Royal Festival Hall” του Λονδίνου.
Τον Νοέμβριο, μαζί με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά, πραγματοποιεί στην Κύπρο τέσσερις συναυλίες με την συνεργασία της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Κρεμλίνου. Η συνεργασία θα μεταφερθεί και στην αίθουσα του Παλατιού του Κρεμλίνου.
Στα τέλη της χρονιάς, κυκλοφορεί σε δίσκο το αποτέλεσμα της τελευταίας – όπως αποδείχτηκε – συνεργασίας του με τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Είναι τρία τραγούδια που λέει στον δίσκο “Έβρεχε ο κόσμος”, με τον οποίο ο Κουγιουμτζής επανεμφανίζεται στην δισκογραφία μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, έχοντας για βασική του ερμηνεύτρια την κόρη του Μαρία.
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, για εμφανίσεις σε χώρο της Πλάκας. Σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο για τον ιστορικό χώρο του Ζυγού, ξεκινά εκεί εμφανίσεις μαζί με τον Πάνο Κατσιμίχα και τον Μπάμπη Στόκα.
Από τις 14 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τις πέντε πρώτες παραστάσεις του αφιερώματος στον Βασίλη Τσιτσάνη, που έχει τον τίτλο “Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ”. Είναι μια μουσική παράσταση, στηριγμένη στα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του κορυφαίου δημιουργού. Ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας έχει διαλέξει κι έχει επιμεληθεί το μουσικό υλικό – με κορυφαία στιγμή την συνύπαρξη 10 μπουζουκιών στη σκηνή – ο Σταμάτης Φασουλής έχει αναλάβει την σκηνοθεσία, ο Γιώργος Πάτσας τα σκηνικά, ο Κωνσταντίνος Ρήγος τις χορογραφίες και ο Φίλιππος Κουτσαφτής τους φωτισμούς. Στις ερμηνείες συμμετέχουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Γιώτα Δρακιά και ο πρωτοψάλτης Γρηγόρης Νταραβάνογλου. Τα εισιτήρια των πέντε παραστάσεων εξαντλήθηκαν μέσα στις τρεις πρώτες ώρες(!!!). Το πρόγραμμα της παράστασης περιλαμβάνει μια ξεχωριστή έκδοση με ανέκδοτες ηχογραφήσεις που είχαν πραγματοποιήσει μαζί ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιώργος…περισσότερα
Με τον Πάνο Κατσιμίχα και τον Μπάμπη Στόκα, θα μεταφέρουν τη συνεργασία τους από το “Ζυγό” της Πλάκας στο “Φιξ” της Θεσσαλονίκης (τον Μάρτιο) αλλά και σε μεγάλα θέατρα οκτώ ευρωπαϊκών πόλεων (τον Μάιο).
Τον Μάρτιο, κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος “Η άσφαλτος που τρέχει”. Είναι το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα πεντάχρονης αναζήτησής για καινούργια τραγούδια. Περιλαμβάνει τραγούδια με μουσικές του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, του Νίκου Τάτση, του Στάμου Σέμση, του Νίκου Ζούδιαρη, του Μανώλη Φάμελλου, του Τάκη Μπουρμά, του Ηλία Λιούγκου αλλά και κάποιες μεταφορές χαρακτηριστικών ξένων τραγουδιών.Ξεχωριστή στιγμή στο δίσκο η συνύπαρξη του Γιώργου Νταλάρα με τον Sting, στην ερμηνεία του τραγουδιού “Mad about you” που - σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου- γίνεται “Τρελός για σένα”.
Τον Ιούνιο, μαζί με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Jacelyn B. Smith και την ρώσικη ορχήστρα “Ossipov”, συμμετέχει στη συναυλία που οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στους Δελφούς, προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.
Το καλοκαίρι, βρίσκεται σε συναυλίες στην Ελλάδα μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο και τη Μαρία Ιακώβου.
Στις 11 Ιουλίου του 2001 συμμετέχει σε συναυλία του Sting στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο Sting μοιράζεται τη σκηνή με τον Γιώργο Νταλάρα για να πούνε μαζί ντουέτο το ”Mad about you”. Ο Γιώργος Νταλάρας είχε συμπράξει με τον...
Τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο, συνυπάρχει με την Emma Shapplin σε δύο συναυλίες που αποτελούν τις κορυφαίες εκδηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Στόχος των συναυλιών...
Συμμετοχή στο δίσκο του Λουκιανού Κηλαηδόνη “Φανταρίστικα”.
Μέσα Ιανουαρίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης – με την οποία συνεργάζεται επίσης για πρώτη φορά – ερμηνεύει τα έργα του Αριέλ Ραμίρεζ “Misa Criolla” και “Navidad Nuestra”, τραγούδια της Μεσογείου και τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του συλλόγου φίλων καρκινοπαθών παιδιών “Η στοργή”.
Με δική του πρωτοβουλία, οργανώνεται στις 11 Μαρτίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Νέου Φαλήρου, μια μοναδική συναυλία όπου “Οι Έλληνες τραγουδιστές τιμούν τον Γρηγόρη Μπιθικώτση”. Σ’ αυτήν, 16 τραγουδιστές των νεώτερων γενεών, ερμηνεύουν τραγούδια που έχει πει σε πρώτη εκτέλεση, ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδιστής της γενιάς του, ενώ τον τιμά η Πολιτεία – μέσω του Υπουργού Πολιτισμού – και βασικοί του συνεργάτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Σ’ αυτή τη συναυλία, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πραγματοποιεί ουσιαστικά την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, τραγουδώντας και χορεύοντας “Του Βοτανικού ο μάγκας”.
Τέλη Μαρτίου, επανέρχεται στη σκηνή του Ζυγού, στην Πλάκα, μ’ ένα καινούργιο πρόγραμμα στο οποίο συνδυάζονται οι τελευταίες δισκογραφικές του επιλογές – τα τραγούδια του δίσκου “Η άσφαλτος που τρέχει” – με ένα από τα πιο καθαρόαιμα λαϊκά προγράμματα της πορείας του. Σ’ αυτό συμμετέχουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μελίνα Ασλανίδου, η Αννα Μπουρμά και -σε πρώτη εμφάνιση, κατόπιν δικής του επιλογής - μια 12χρονη μαθήτρια του Αριστείδη Μόσχου, που κερδίζει τις εντυπώσεις παίζοντας σαντούρι και τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια. Η Αρετή Κετιμέ. Το πρόγραμμα, μετά τις παραστάσεις του Ζυγού θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κύπρο, το Ναύπλιο αλλά και στη Βουδαπέστη και το Βερολίνο.
Τον Απρίλιο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανεβαίνει η λυρική κωμωδία του Μίκη Θεοδωράκη “Λυσιστράτη”, βασισμένη στο έργο του Αριστοφάνη. Ο Γιώργος Νταλάρας έχει το ρόλο του ποιητή και σχολιαστή των γεγονότων και μετέχει πρώτη φορά σε όπερα. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Μιχαηλίδης και την επιμέλεια της μουσικής διεύθυνσης έχουν ο Νίκος Τσούχλος και ο Βασίλης Χριστόπουλος.
Στις αρχές του καλοκαιριού, κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος “Από καρδιάς”, με τη ζωντανή ηχογράφηση των εμφανίσεων στο Ζυγό.
Σχεδόν παράλληλα, θα εκδοθούν σε δίσκο και τα τραγούδια του Νίκου Αντύπα σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, που ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά το τραγούδι “Κάτω απ’ την Ακρόπολη”.
Τέλη Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό θέατρο “Απόλλων” της Ερμούπολης, στη Σύρο, οργανώνει ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, με τη συμμετοχή των γιων του Μάρκου Στέλιου και Δομένικου, του Θόδωρου Παπαδόπουλου και της Χρυσούλας Χριστοπούλου. Θα ακολουθήσει μια ακόμα συναυλία, στην Δραπετσώνα του Πειραιά, φόρος τιμής στην “άλλη” πατρίδα του Μάρκου.
Το Νοέμβριο κυκλοφορεί το αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, η ζωντανή ηχογράφηση από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τίτλος του δίσκου “Για τον Γρηγόρη”.
Τον Νοέμβριο, μετά από πρόσκληση του διάσημου Πολωνού τραγουδιστή Grzegorz Turnau, ηχογραφεί μαζί του ένα ντουέτο με τίτλο “Λουλούδι”, που συμπεριλήφθηκε στον δίσκο εκείνου στη χώρα του, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.
Από τις 19 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, σε πέντε συναυλίες στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συναντά ξανά μετά από τρεις δεκαετίες, την Μαρινέλλα, την τραγουδίστρια που τον στήριξε περισσότερο στο ξεκίνημά του στην ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών. Μ’ ένα πρόγραμμα εστιασμένο στην συνύπαρξη των δύο φωνών, τραγουδούν “μαζί” μια σειρά χαρακτηριστικών κομματιών από την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Τσιτσάνης, Μητσάκης, Ζαμπέτας, Καλδάρας, Καζαντζίδης κ.α.) αλλά και από την πολύχρονη προσωπική τους διαδρομή. Η απήχηση της συνεργασίας θα είναι τέτοια που θα επιβάλλει τη συνέχισή της.
Τον Δεκέμβριο, με την συμμετοχή της Αγγλίδας υψίφωνου Deborah Myers και της Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου Κύπρου, πραγματοποιεί σειρά συναυλιών με στόχο την προβολή του Κυπριακού πολιτισμού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αφετηρία το Λονδίνο και την Κοπεγχάγη, θα καταλήξει τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Παρίσι (“Olympia”) και στην Κύπρο.
Τα Χριστούγεννα, ξεκινά μια τρίτη περίοδος εμφανίσεών του στο Ζυγό, στην Πλάκα. Αυτή τη φορά το πρόγραμμα συνδυάζει με ξεχωριστό τρόπο τα λάτιν, το φλαμέγκο και τα ρεμπέτικα. Συμμετέχουν: Μελίνα Ασλανίδου, Compania Flamenca Rona al Alba και ο Στέλιος Βαμβακάρης.
Το Φεβρουάριο η συνεργασία με τη Μαρινέλλα επαναλαμβάνεται για πέντε ακόμα παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και για δύο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με την Μαρινέλλα θα ταξιδέψουν τους επόμενους μήνες σε Αμερική, Καναδά και Κύπρο. Το καλοκαίρι θα βρεθούν στα μεγαλύτερα υπαίθρια θέατρα της Αττικής και -ξανά- στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο στο “Palladium” του Λονδίνου. Η συνεργασία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, μ’ ένα ταξίδι για εμφανίσεις στην Αυστραλία.
Για τους σκοπούς της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, κυκλοφορεί ένα CD single με τον Γιώργο Νταλάρα και την Emma Shapplin, όπου τραγουδούν σε ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο, το “Spente le stelle”. Δείτε λεπτομέρειες του cd single
Τον Μάρτιο, κυκλοφορεί ο δίσκος με την ζωντανή ηχογράφηση του κοινού ρεσιτάλ με την Μαρινέλλα από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ”Μαρινέλλα – Γιώργος Νταλάρας Μαζί”. Ντουέτα τα περισσότερα από τα τραγούδια, νέες ενορχηστρώσεις και μια συνεργασία από τις πιο επιτυχημένες...
Στις 20 Μαΐου, συμμετέχει στην παρουσίαση της παράστασης του Κώστα Γαβρά “Όλα γύρω είναι φως” στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Η παράσταση πραγματοποιείται. με την συνεργασία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και του American Ballet Theater. Ο Αλέκος Φασιανός έχει την επιμέλεια των εικαστικών αναπαραστάσεων και συμμετέχουν επίσης η Λυδία Κονιόρδου, η σοπράνο Έλενα Κελεσίδου και το Ποντιακό Συγκρότημα “Αργοναύτες Κομνηνοί”.
Τον Ιούνιο, με τη συνεργασία της Γλυκερίας, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο ένα “Αφιέρωμα στην Μικρά Ασία”. Με τη συνοδεία της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, της Παιδικής Χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου και την συμμετοχή της Αρετής Κετιμέ, ξανατραγουδά μετά από 31 χρόνια τα τραγούδια του κύκλου “Μικρά Ασία” του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα, παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια αλλά και τραγούδια με ανάλογες αναφορές από τα νεώτερα χρόνια. Η μαγνητοσκόπηση της παράστασης θα κυκλοφορήσει αργότερα σε DVD – είναι η πρώτη φορά που μια μουσική του παράσταση κυκλοφορεί αποκλειστικά σε τέτοια μορφή.
Μέσα στο καλοκαίρι - εγκαινιάζοντας συμβολικά μ’ αυτό, την νέα χρήση της ετικέτας “Parlophone” με την οποία θα συνδεθεί για τα 4 επόμενα χρόνια- κυκλοφορεί σε δική του παραγωγή ένα maxi single με τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια παιγμένα και τραγουδισμένα από την 14χρονη Αρετή Κετιμέ (Τίτλος : “Το τραγούδι της Αρετής”).
Τον Αύγουστο, συμμετοχή στις συναυλίες για τον Μίκη Θεοδωράκη στη Δημητσάνα, στα Εξαμίλια και στη Μακρόνησο.
Tο Σεπτέμβριο, κυκλοφορεί ο δίσκος “Γιώργος Νταλάρας – Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη”, με τα δικαιώματά του να παραχωρούνται στο Δήμο Ερμούπολης για την λειτουργία και τη συντήρηση του θεάτρου “Απόλλων”.
Στο τέλος της χρονιάς, θα κυκλοφορήσει σε δική του παραγωγή, και ο πρώτος δίσκος της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου. Λέγεται “Smyrne” και σ’ αυτόν η ορχήστρα παίζει παραδοσιακά Σμυρναίικα τραγούδια που ερμηνεύουν μια σειρά από σπουδαίοι τραγουδιστές με ιδιαίτερη ενασχόληση με το είδος – ανάμεσά τους και ο ίδιος.
Τον Ιανουάριο, επαναλαμβάνονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι μουσικές παραστάσεις οι αφιερωμένες στον Βασίλη Τσιτσάνη. Τίτλος των παραστάσεων “Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ”. Το ίδιο αφιέρωμα θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Κυκλοφορεί το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον τίτλο “Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ”.
Τον Μάρτιο, κυκλοφορεί ο δίσκος “Ανεμόπτερο” με τον οποίο επανεμφανίζεται ως συνθέτης μετά από μεγάλο διάστημα αποχής ο Στέφανος Κορκολής. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει τραγουδώντας ένα τραγούδι σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου αλλά κι ένα ντουέτο με την σπουδαία Πορτογαλέζα τραγουδίστρια Ντούλτσε Πόντες.
Αρχές Ιουνίου, σε δυο συναυλίες που οργανώνονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το “Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης”, συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον πιο αγαπημένο ίσως τραγουδιστή της νεότερης γενιάς, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Τον Ιούλιο, συναυλίες στην Κύπρο με την Εστουδιαντίνα, τη Γλυκερία, τον Παναγιώτη Λάλεζα και την Αρετή Κετιμέ. Τίτλος των συναυλιών “Αναμνήσεις από τη Μικρά Ασία”.
Τον Αύγουστο, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ, πραγματοποιεί στο Ηρώδειο, δυο συναυλίες με τίτλο “30ος – 40ος παράλληλος – Μουσικό Ταξίδι στη Μεσόγειο” με χαρακτηριστικά τραγούδια όλων των Μεσογειακών χωρών (από τα ρεμπέτικα μέχρι τα φάντος κι από τα φλαμένκο μέχρι τα ναπολιτάνικα). Σ’ αυτές συμμετέχουν η διάσημη ερμηνεύτρια από την Πορτογαλλία Ντούλτσε Πόντες με την συνοδεία του Στέφανου Κορκολή στο πιάνο, ο Εντυ Νάπολι από τους σπουδαίους ερμηνευτές του Ναπολιτάνικου τραγουδιού, η Μίρα Ανουάρ Αουάντ από το Ισραήλ, ο Χαλήλ και ο Μεχμέτ Μουσταφά και άλλοι καλλιτέχνες – εκπρόσωποι τοπικών μεσογειακών παραδόσεων.
Συμμετέχει στην Τελετή Εγκαινίων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, αλλά και στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (29.8.2004).
Με το ξεκίνημα του φθινοπώρου, πραγματοποιεί δύο ξεχωριστές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, εμφανίσεις στο “Αίθριο των Μουσών” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στη μία από αυτές, συνεργάζεται με την σπουδαία Ελληνίδα λυρική τραγουδίστρια Σόνια Θεοδωρίδου. Ενώνουν τις φωνές τους σε...
Συμμετέχει στο δίσκο “Bordel” του κιθαριστικού ντουέτου “Στέλιος και Βασίλης”, τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι των Εβραίων της Ισπανίας και στο δίσκο “Μόνο να μου γελάς” με το τραγούδι “Τα τραγούδια μου”. Συμμετοχή και στο δίσκο με τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας των Πυξ Λαξ στον Λυκαβηττό.
Στις 15 Νοεμβρίου, οργανώνεται στο θέατρο “ΡΕΞ”, στα πλαίσια της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, συναυλία με τίτλο “Η φωνή της ιστορίας”. Σ’ αυτήν, ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει για πρώτη φορά ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ, μελοποιημένα από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο. Συμμετέχουν η Αρετή Κετιμέ και η χορωδία των εκπαιδευτηρίων Γιάννη Τσιαμούλη. Το 2006 θα κυκλοφορήσει από το περιοδικό “Αρχαιολογία και Τέχνες” – με τη συνεργασία του οποίο οργανώθηκε η εκδήλωση – DVD με τίτλο “Η Απόκρυφη Ιστορία”, στο οποίο καταγράφονται τρία αποσπάσματα από την εν λόγω διοργάνωση.
Τον Δεκέμβριο κυκλοφορεί ο δίσκος “Στα τραγούδια που σου γράφω”, στον οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει με το δικό του τρόπο, τα σύγχρονα λαϊκά ακούσματα. Περιλαμβάνει τραγούδια του παλιού του συνεργάτη Αντώνη Βαρδή, του Στάμου Σέμση, του Τάκη Μπουρμά, του Λάκη Παπαδόπουλου, του -πρωτοεμφανιζόμενου ως συνθέτη, συνεργάτη του βιολίστα- Στέργιου Γαργάλα και του Γιώργου Θεοφάνους.
Η απόφαση να “μελετήσει” από μέσα την σύγχρονη πορεία της νυχτερινής διασκέδασης, τον οδηγεί λίγο πριν τελειώσει το 2004, να εγκαινιάσει έναν πολλά υποσχόμενο νέο χώρο της Αθήνας. Παραμονές Χριστουγέννων, ξεκινά εμφανίσεις στο “Αθηνών Αρένα” της οδού Πειραιώς, με βασικό συνεργάτη τον Αντώνη Ρέμο, από τους πλέον επιτυχημένους τραγουδιστές της νεώτερης γενιάς και με αξιοσημείωτη ήδη θητεία στην νυχτερινή διασκέδαση. Μαζί τους ο Μάνος Πυροβολάκης, η Αδριάνα Μπάμπαλη και νεώτεροι τραγουδιστές, διαλεγμένοι κατ’ εξοχήν από ειδικές ακροάσεις.
Τον Ιανουάριο, συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η ΕΡΤ στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, υπέρ των πληγέντων από το τσουνάμι της ΝΑ Ασίας.
Τον Μάιο, ο Γιώργος Νταλάρας και η Dulce Pontes δίνουν δυο συναυλίες στο Ηρώδειο με τον τίτλο “Η θάλασσα κι εμείς”. Οι συναυλίες διοργανώνονται για τους σκοπούς του Συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο “Ελπίδα”, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τους καλλιτέχνες συνοδεύει λαϊκή ορχήστρα και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.Συμμετέχει και η Χορωδία “Fons Musicalis”.
Συμμετοχή στη συναυλία που διοργανώνεται τον Ιούνιο στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη του Σταύρου Κουγιουμτζή
Τον Ιούλιο επίσης, (1 & 2.7.2005) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου γίνεται η πρεμιέρα των παραστάσεων “Οιδίπους Τύραννος” σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη και σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Ο Γιώργος Νταλάρας ως ο Κορυφαίος του Χορού ερμηνεύει τις μελωδίες του Goran Bregovic σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, εμπνευσμένους από τον μύθο του Οιδίποδα. Η παράσταση (ένα από τα κορυφαία γεγονότα του καλοκαιριού) ταξιδεύει σε 17 πόλεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τον Ιούλιο, συμμετοχή στη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, με αφορμή τα 80α γενέθλια του συνθέτη. Ομιλία του Γιώργου Νταλάρα στο συνέδριο που διοργανώνεται για τον Μίκη Θεοδωράκη.
Τον Οκτώβριο, ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει μια συναυλία στη Βιέννη (Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο) στο περίφημο “Konzerthaus”, συνοδευόμενος από τη Μελίνα Ασλανίδου και τη Σοφία Παπάζογλου.
Επιπλέον ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει ως ερμηνευτής στις ακόλουθες εκδόσεις: “Ώρες μου χρωματιστές” του συνθέτη Γιώργου Σταυριανού, “Για το χατήρι μιας αγάπης” της Μαρίας Σπυροπούλου, “Στα τραγούδια που σου γράφω” (επανέκδοση με προσθήκη 3 τραγουδιών και δισκογραφική συνεργασία ξανά με τη Χαρούλα Αλεξίου) και στο maxi single “Όχι δεν είναι χίμαιρα”, όπου ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει ένα απόσπασμα από ποίημα του Άγγελου Σικελιανού σε μουσική του Κώστα Γανωτή και με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τις δραστηριότητες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία.
Το Νοέμβριο, πραγματοποιούνται δυο μεγάλες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη “Ρωμιοσύνη” σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και “Άξιον εστί” σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Αφηγητής είναι ο Γιώργος Κιμούλης. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, Λαϊκή Ορχήστρα, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, η Χορωδία της ΔΕΗ υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή και η Νεανική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού. Τα έσοδα της συναυλίας δίδονται στο Σύλλογο Επανένταξης Εθισμένων “Επιστροφή”.
Κυκλοφορεί το cd με τη ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο “Μεσόγειος, 30ος- 40ος παράλληλος”.
Συμμετέχει στις δυο συναυλίες στο Κολλέγιο Αθηνών με έργα του Μίκη Θεοδωράκη υπέρ των σκοπών του Ταμείου Υποτροφιών του Κολλεγίου (21 & 22 Μαρτίου).
Τον Απρίλιο πραγματοποιεί περιοδεία στις ΗΠΑ και στον Καναδά μαζί με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τη Δέσποινα Ολυμπίου.
Κυκλοφορεί το cd “Έρημα χωριά”, ο πρώτος δίσκος της συνεργασίας του με την δισκογραφική εταιρία “Universal” - είναι η πρώτη αλλαγή δισκογραφικής στέγης μετά από 38 χρόνια στη Minos. Ένας δίσκος με μελωδίες του Αλβανού ακκορντεονίστα και συνθέτη Ντάσσο Κούρτι, στηριγμένες σε μεγάλο βαθμό στα κοινά στοιχεία της παράδοσης των δύο λαών. Πέρα από το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον του δίσκου, είναι φανερός ο συμβολισμός της επιλογής, στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, ενάντια στο ρατσισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι οικονομικοί μετανάστες γειτονικών στην Ελλάδα χωρών.
Τον Ιούνιο, πραγματοποιούνται οι συναυλίες αφιέρωμα στο στιχουργό - ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο με τον τίτλο “Θα πιω απόψε το φεγγάρι” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (συμμετέχουν και η Μαρινέλλα, η Γλυκερία,ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου και οι ΟΝΑΡ).
Εγκαινιάζεται η σειρά δίσκων “Άξιος Λόγος”, μια προσπάθεια να φωτίσει περισσότερο τους 'Ελληνες στιχουργούς. Το πρώτο cd που κυκλοφορεί είναι αφιερωμένο στον Λευτέρη Παπαδόπουλο κι έχει τίτλο “Σπάει το ρόδι”. Ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τον Μιχάλη Κουμπιό έχουν την παραγωγή του Άξιου Λόγου.
Το καλοκαίρι, συναυλίες στην Ελλάδα μαζί με τον Μιχάλη Τζουγανάκη, τη Μελίνα Ασλανίδου και τη Δέσποινα Ολυμπίου.
Τον Αύγουστο, συμμετοχή στο αφιέρωμα στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στις Πρέσπες.
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συναυλία με τη Dulce Pontes, τον Στέφανο Κορκολή και τον Μιχάλη Τζουγανάκη υπέρ των σκοπών του Σωματείου “ΕΛΕΠΑΠ”.
Στις 5 Οκτώβριου του 2006 γίνεται η ανακήρυξη του Γιώργου Νταλάρα σε Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η τελετή πραγματοποιείται στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Τον Νοέμβριο (8.11.2006) συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στο αφιέρωμα της ΕΡΑ2 στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στον Ιανό της Αθήνας.
Μια ακόμη σημαντική κυκλοφορία είναι η ζωντανή ηχογράφηση των συναυλιών από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα έργα “Ρωμιοσύνη - Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει και στις ακόλουθες εκδόσεις: “Εστουδιαντίνα-Δάκρυ στο γυαλί” (σε παραγωγή δική του) και “Τα τραγούδια της Επανάστασης των γαρυφάλλων”.
Τον Ιανουάριο του 2007, ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποιεί δυο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κι ερμηνεύει τα κλασσικά έργα του Ariel Ramirez “Misa Criolla” και “Navidad Nuestra”. Στις συναυλίες παίρνουν μέρος η Martha Moreleon και η Χορωδία της ΔΕΗ, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. Οι συναυλίες τελούν υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κι όλα τα έσοδα διατίθενται στα προγράμματα για τα παιδιά πρόσφυγες στην Αφρική.
Τον ίδιο μήνα (31.1.2007) συμμετοχή στο αφιέρωμα της ΕΡΑ2 στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, στον Ιανό της Αθήνας.
Τον Απρίλιο, ξεκινά μια ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία με αφετηρία τη Βουδαπέστη. Τίτλος της περιοδείας “Inspired by Rembetiko”. Έντεκα ευρωπαϊκές πόλεις φιλοξενούν τον Γιώργο Νταλάρα, τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Μιχάλη Τζουγανάκη.
Το αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο μεταφέρεται το Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κι αργότερα και στην Λευκωσία.
Κυκλοφορεί το cd “Με το 'να πόδι στ' άστρα”, με λαϊκά τραγούδια με σύγχρονη αντίληψη.
Τον Ιούλιο, δυο σημαντικές μουσικές παραστάσεις πραγματοποιούνται στο Ηρώδειο, σε επιμέλεια του Παναγιώτη Κουνάδη. Τίτλος των συναυλιών: “Όταν συμβεί στα πέριξ - Τραγούδια για... τσίλιες και μια νύχτες” και είναι ο βασικός ερμηνευτής. Σε ενορχηστρώσεις του Γιώργου Νταλάρα και του Ανδρέα Κατσιγιάννη, παρουσιάζεται μια μεγάλη σειρά τραγουδιών απ’ όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού (ρεμπέτικα, ελαφρά, επιθεώρηση, σύγχρονα) με αναφορές σε ευφορικές ουσίες. Συμμετέχουν η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Ζαχαρίας Καρούνης, η Χαρά Κεφαλά, η Νίνα Λοτσάρη, ο Θέμης Σερμιέ, η Μάρθα Φριντζήλα και η Ασπασία Στρατηγού.
Συναυλίες τον ίδιο μήνα στο Ισραήλ μαζί με την Γλυκερία, τη Μελίνα Ασλανίδου, τη Δέσποινα Ολυμπίου και τη Mira Anwar Awad αλλά και στην Κύπρο συναυλίες αφιερωμένες στον Μάνο Λοίζο με τη συμμετοχή του Γεράσιμου Ανδρεάτου και της Δέσποινας Ολυμπίου
Μία άλλη σημαντική έκδοση είναι η συλλογή με όλα τα τραγούδια του Μάνου Λοίζου που ηχογράφησε ο Γιώργος Νταλάρας στα χρόνια 1968 - 1976 και τίτλο “Αχ χελιδόνι μου - Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Μάνο Λοίζο”. Στην έκδοση περιλαμβάνονται και κάποιες ανέκδοτες ηχογραφήσεις που πραγματοποίησαν με τον συνθέτη εκείνα τα χρόνια, δοκιμάζοντας τις μελοποιήσεις πάνω στα ποιήματα του κορυφαίου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Τον ίδιο μήνα (19.10.2007) συναυλία στην έδρα της Unesco στο Παρίσι μαζί με τον Μιχάλη Τζουγανάκη και την Ασπασία Στρατηγού.
Το Νοέμβριο,η εκκίνηση για τις παραστάσεις στο ανακαινισμένο θέατρο “ΠΑΛΛΑΣ” με τον τίτλο “Όλα από την αρχή”, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Βάση της παράστασης οι κορυφαίες στιγμές της μουσικής διαδρομής του Γιώργου Νταλάρα, που συμπληρώνει 40 χρόνια. Μοιράστηκαν τη σκηνή μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα η Δέσποινα Ολυμπίου, η Ασπασία Στρατηγού, ο Ζαχαρίας Καρούνης και ο Μανώλης Πασχαλίδης.
Το δεύτερο cd της σειράς Άξιος Λόγος είναι αφιερωμένο στον Άλκη Αλκαίο με τον τίτλο “Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου”. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει και ως τραγουδιστής, τραγουδώντας μαζί με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα το τραγούδι τους “Πλατεία Ασωμάτων” κι ένα τραγούδι με μουσική του Μιχάλη Κουμπιού.
Τον Φεβρουάριο του 2008, πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εννέα παραστάσεις - αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. “Σαν τραγούδι μαγεμένο” ο τίτλος τους, σε επιμέλεια του Παναγιώτη Κουνάδη και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Συμμετέχουν ο Μπάμπης Στόκας, η Σοφία Παπάζογλου, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Ασπασία Στρατηγού. Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν και τον Μάρτιο του 2009 μετά από απαίτηση του κοινού.
Εντός του 2008 κυκλοφορούν τα ακόλουθα cd: “Τραγούδια με ουσίες” η ζωντανή ηχογράφηση των συναυλιών που δόθηκαν τον Ιούλιο του 2007 στο Ηρώδειο. Η ζωντανή ηχογράφηση από τις συναυλίες τις αφιερωμένες στον Λευτέρη Παπαδόπουλο που δόθηκαν τον Ιούνιο 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον τίτλο “Θα πιω απόψε το φεγγάρι”. “Το φίλτρο” (Deluxe edition).
Τον Μάρτιο, συμμετοχή στη συναυλία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (17.3.2008) με τα τραγούδια από τον δίσκο “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”.
Στις 24.3.2008 συναυλία στο Βόλο με το “Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη. Η συναυλία πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου, υπό τη διεύθυνση του Συμεών Κογκάν.
Τον Μάιο, πραγματοποιούνται οι συναυλίες με το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι και τον τίτλο “Σαν τραγούδι μαγεμένο”, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον επόμενο μήνα οι συναυλίες αυτές μεταφέρονται στο Θέατρο Βράχων και στο Βόλο.
Συμμετοχή στη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στον Λυκαβηττό (3.6.2008).
Τον Ιούνιο επίσης, συναυλίες στην Οστράβα (27.6.2008) και στο Πελέντρι στην Κύπρο (20.6.2008). Τα έσοδα της συναυλίας στο Πελέντρι διατίθενται για την αναδάσωση των καμένων περιοχών από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 στην ευρύτερη περιοχή. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα συμμετέχουν ο Μιχάλης Τζουγανάκης και η Μελίνα Ασλανίδου.
Κυκλοφορεί το τρίτο cd της σειράς Άξιος Λόγος, το αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου με τον τίτλο “Πάντα κάτι μένει”. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στο δίσκο ως τραγουδιστής (σε μουσικές Δημήτρη Παπαδημητρίου, Χρήστου Θηβαίου και Διονύση Τσακνή ) αλλά και ως συνθέτης (σε ένα τραγούδι που τραγουδά ο Χρήστος Θηβαίος).
Τον Αύγουστο, συναυλίες στις Πρέσπες και στη Φλώρινα με αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη.
Στο Ηρώδειο πραγματοποιούνται δυο συναυλίες (17 & 18.9.2008), αφιερωμένες στον Σταύρο Κουγιουμτζή. Συμμετέχουν ο Κώστας Μακεδόνας, η Δέσποινα Ολυμπίου, η Μελίνα Ασλανίδου και η Μαρία Κουγιουμτζή. Τα έσοδα των συναυλιών δίδονται στην ένωση “Μαζί για το παιδί”.
Τον Οκτώβριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλία με ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ μελοποιημένα από τον Νίκο Πλάτανο, για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη(16.11.2008). Τίτλος της συναυλίας “Απόκρυφη Ιστορία”.
Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει και στις ακόλουθες εκδόσεις: “Τα θεμέλιά μου στα βουνά” (τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε δίσκο της Γλυκερίας), “Οι γενιές της σιωπής” του Κώστα Κακογιάννη, “Κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια”, “Επτά και να προσέχεις” της Ελένης Βιτάλη και “Ματωμένα χώματα” (ερμηνεύει δυο τραγούδια σε μουσική Βασίλη Δημητρίου).
Η χρονιά κλείνει με δυο συναυλίες στο θέατρο Παλλάς για τους σκοπούς του ιδρύματος “Θώραξ” και την ενίσχυση της εκστρατείας πρόληψης του καπνίσματος σε παιδιά κι εφήβους..
Τον Ιανουάριο του 2009 συναυλία με τον τίτλο “Sotto voce” που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, με αφορμή τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (8.1.2009).
Συναυλία στη Βιέννη μαζί με την Ασπασία Στρατηγού και την Αρετή Κετιμέ.
Τον Μάρτιο, επανάληψη των παραστάσεων “Σαν τραγούδι μαγεμένο” σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κυκλοφορεί το cd “Σαν τραγούδι μαγεμένο” από τη ζωντανή ηχογράφηση των παραστάσεων του 2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τον Ιούνιο, συναυλίες στην Ευρώπη (Βερολίνο, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες) μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη σε ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Συνεργάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής για να τιμήσουν τα εκατοστά γενέθλια του μεγάλου ποιητή....
Τον ίδιο μήνα (19.6.2009) συμμετοχή στη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα στον Λυκαβηττό.
Τον Αύγουστο, συναυλία αφιέρωμα στο ρεμπέτικο στη Σάνη Χαλκιδικής, με τον Ζαχαρία Καρούνη,τη Σοφία Παπάζογλου και την Ασπασία Στρατηγού (8.8.2009).
Τον Σεπτέμβριο, συναυλίες στο Θέατρο Γης (13.9.2009), στο Θέατρο Πέτρας (16.9.2009), στην Αγία Νάπα της Κύπρου (26.9.2009) με τον Παντελή Θαλασσινό, τον Μπάμπη Στόκα, την Ασπασία Στρατηγού. Τα έσοδα της συναυλίας στο Θέατρο Πέτρας δόθηκαν για την ενίσχυση προσφύγων.
Συμμετοχή στη συναυλία αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο στο μεγάλο ανοιχτό γήπεδο του ΟΑΚΑ. Τον Σεπτέμβριο επίσης, συναυλίες - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (18.9.2009) και στο Καυτατζόγλειο (23.9.2009).
Συμμετοχή τον Οκτώβριο στη συναυλία του Διονύση Τσακνή στη μουσική σκηνή “Δίπλα στο ποτάμι”.
Επιπλέον ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στις ακόλουθες εκδόσεις cd: “Χορεύεις με τον διάβολο” του συγκροτήματος Megavat, “Οδύσσεια” (τραγουδά το “Τραγούδι των ανέμων” των Δημήτρη Λέκκα και Γιώργου Παυριανού) και “Να τα πούμε;” (ένας δίσκος της Εστουδιαντίνας με θέμα τα κάλαντα).
Μια ακόμη σημαντική κυκλοφορία είναι το cd με τον τίτλο “Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι”. 15 τραγούδια που επιλέγονται με προσοχή και φροντίδα. Ένας δίσκος πολυσυλλεκτικός με σύγχρονα λαϊκά τραγούδια και μπαλάντες, σε μουσική και στίχους καταξιωμένων αλλά και νεότερων...
Στο τέλος της χρονιάς ξεκινούν οι εμφανίσεις του Γιώργου Νταλάρα στη μουσική σκηνή “POLIS Theater” μαζί με την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Μιχάλη Τζουγανάκη και την Ασπασία Στρατηγού.