Το 1990 ξεκινά με τις εμφανίσεις για τρεις βδομάδες στο θέατρο “Αττικόν” μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Διονύση Θεοδόση. Η σκηνοθεσία του προγράμματος ανήκει στον Ανδρέα Βουτσινά. Οι παραστάσεις ξεκινούσαν με το τραγούδι ''Πρόγραμμα και εισιτήριο'' (Μουσική: Γιώργος Νταλάρας και στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου).
Τον Μάρτιο, μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Διονύση Θεοδόση εμφανίζονται στο “Ράδιο Σίτυ” στη Θεσσαλονίκη.
Ως παραγωγός και τραγουδιστής, συμμετέχει στο δίσκο του Χρόνη Αηδονίδη “Τ’ αηδόνια της Ανατολής”, που κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 1990.
Την άνοιξη, με τον Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στην Ευρώπη, μαζί με την Μαρία Δημητριάδη και την χορωδία της Δρέσδης. Τα “μετασυμφωνικά” έργα του μεγάλου συνθέτη ταξιδεύουν σε 22 ευρωπαϊκές πόλεις.
Το καλοκαίρι ακολουθούν συναυλίες στην Ελλάδα, με την Γιώτα Μάνεση και την Αννα Ζήση.
Με τον κορυφαίο τραγουδιστή της Θρακιώτικης παράδοσης, τον Χρόνη Αηδονίδη, πραγματοποιούν τρεις μεγάλες συναυλίες στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στο τριεθνές για να καταλήξουν το Σεπτέμβριο στο Θέατρο του Λυκαβηττού.
Από τον Νοέμβριο και για δύο μήνες ο Γιώργος Νταλάρας είναι ξανά στο “Αττικόν”, αυτή τη φορά για μια σειρά κοινών εμφανίσεων μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Αυτή η πολύ επιτυχημένη συνεργασία συνεχίζεται τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου στη Θεσσαλονίκη στο ''Ράδιο Σίτυ'' αλλά και με την κυκλοφορία του δίσκου ''Ζωντανή ηχογράφηση στο Αττικόν -Νταλάρας & Παπακωνσταντίνου''
Κυκλοφορεί ο δίσκος με την ζωντανή ηχογράφηση της συνύπαρξής του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Αττικόν. Το τραγούδι “Στο ίδιο έργο θεατές” που αποτελούσε την έναρξη των παραστάσεων, είναι η πρώτη δική του σύνθεση που παίρνει το δρόμο της δισκογραφίας.
Τον Απρίλιο πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στη Γερμανία, μαζί με την Έλλη Πασπαλά και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Με τις ίδιες ερμηνεύτριες, το καλοκαίρι που ακολουθεί, ταξιδεύει για εμφανίσεις ανά την Ελλάδα.
Τον Μάιο, συμμετοχή στη συναυλία του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης (20.5.1991).
Ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια στον δίσκο - κύκνειο άσμα του Δημήτρη Λάγιου, την “Ερωτική πρόβα”.
Μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιος 1991), πραγματοποιούνται στην Κύπρο οι πέντε πρώτες συναυλίες της Άμυνας, τα έσοδα των οποίων διατίθενται στην Επιτροπή εγκλωβισμένων και στη διαφώτιση γύρω από το Κυπριακό ζήτημα. Σ’ αυτές τις συναυλίες συμμετέχουν, εκτός από τον Γιώργο Νταλάρα, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Έλλη Πασπαλά, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, οι Κύπριοι συνθέτες Μάριος Τόκας και Μιχάλης Χριστοδουλίδης και η Κυπριακή χορωδία “Διάσταση”.
Το Σεπτέμβριο ταξιδεύει στο Ισραήλ και τον Οκτώβριο πραγματοποιείται η τρίτη μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία του, σε 20 πόλεις της Ευρώπης. Στις συναυλίες αυτές, συμμετέχουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Έλλη Πασπαλά.
Μια νέα συνεργασία του με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ύστερα από εκείνη της εποχής των “Τερμιτών”, κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Είναι η κοινή τους ερμηνεία στο τραγούδι “Διδυμότειχο μπλουζ” από τον ομώνυμο δίσκο του Μαχαιρίτσα.
Συμμετέχει στον δίσκο του Διονύση Τσακνή “Αλήτης καιρός”.
Τον Δεκέμβριο συμμετέχει στις παραστάσεις “Μουσικά παραμύθια” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διαβάζει για τα παιδιά και τους μεγαλύτερους το μουσικό παραμύθι “Ο Φερδινάνδος” του Munro Leaf σε μουσική του Rolf Lieberman. Την ορχήστρα διευθύνει ο Άλκης Μπαλτάς.
Ηχογραφεί μια σειρά καινούργιων τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου με στίχους του Νίκου Γκάτσου, “Τα κατά Μάρκον”. Είναι οι τελευταίοι στίχοι που γράφει ο Νίκος Γκάτσος, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
Τα Χριστούγεννα ξεκινά εμφανίσεις στο θέατρο “Ολύμπιον” στη Θεσσαλονίκη, με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα.
Συμμετέχει στην νέα εκτέλεση των μελοποιήσεων του Νίκου Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο, στον δίσκο “Γραμμές των οριζόντων”.
Ηχογραφεί μια σειρά τραγουδιών του Μιχάλη Χριστοδουλίδη που αποτελούν μελοποιημένες ποιητικές αναφορές επώνυμων Κυπρίων ποιητών στον Κυπριακό αγώνα. Είναι ο δίσκος “Ες γην εναλίαν Κύπρον”. Τα κέρδη από τις πωλήσεις του δίσκου διατίθενται για την άμυνα της Κύπρου και τις ανάγκες των εγκλωβισμένων.
Ταξιδεύουν μαζί και με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, στην Αυστραλία.
Την άνοιξη, η νέα συνεργασία με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα μεταφέρεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον Μάιο στο θέατρο “Ακροπόλ”.
Τον Απρίλιο, πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μια ακόμα μεγάλη συναυλία για την διαφώτιση γύρω από το Κυπριακό ζήτημα, με την συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, των Κύπριων συνθετών Μάριου Τόκα και Μιχάλη Χριστοδουλίδη, του τραγουδιστή της Κυπριακής παράδοσης Χρήστου Σίκκη αλλά και του Ζωρζ Μουστακί.
Το Μάιο, συμμετέχει στην συναυλία που πραγματοποιεί στην Αθήνα το συγκρότημα των “Jethro Tull”.
Μαζί με το φωνητικό σύνολο “Διάσταση” συμμετέχει στη δισκογραφική παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Λάγιου “Ινα τι”.
Συμμετέχει στον σολιστικό δίσκο “Μακρινές αποστάσεις” του σπουδαίου κιθαρίστα και παιδικού του φίλου Θανάση Μπίκου αλλά και στον πρώτο δίσκο που υπογράφει ως συνθέτης ο Τάκης Μπουρμάς με τον τίτλο “Ο κήπος στην ταράτσα”.
Με αφετηρία το Κυπριακό ζήτημα πραγματοποιείται στις 27 Ιουνίου μια συναυλία στο Λονδίνο. Για πρώτη φορά σε ελληνική συναυλία, γεμίζει ασφυκτικά το μεγάλο Wembley, Σ’ αυτήν τη συναυλία συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, η χορωδία “Διάσταση” αλλά και ο Ζώρζ Μουστακί και η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ. Προλογίζει η Μελίνα Μερκούρη.
Η συμμετοχή του στη συναυλία του συγκροτήματος των “Jethro Tull” περιλαμβάνεται στο δίσκο με τις ζωντανές ηχογραφήσεις του συγκροτήματος από την συγκεκριμένη περιοδεία.
Το Νοέμβριο, μία ακόμη συναυλία με τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης.
Ηχογραφεί τα καινούργια τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη. Ο δίσκος “Συγγνώμη για την άμυνα” είναι μια καταγραφή και σχολιασμός της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.
Η χρονιά ξεκινάει (Ιανουάριος) με μια ακόμη σημαντική συναυλία για την Κύπρο, στο Palais des Congres. Τέσσερις χιλιάδες κατακλύζουν το μεγάλο συναυλιακό χώρο του Παρισιού για να ακούσουν ελληνικά τραγούδια και να ζητήσουν δικαιοσύνη για την Κύπρο. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, ο Ζωρζ Μουστακί, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης και το κυπριακό φωνητικό σύνολο Διάσταση. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο Κώστας Γαβράς και η Ελένη Αρβελέρ.
Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ξαφνιάζει το αθηναϊκό κοινό η συνεργασία του στη σκηνή του “Αττικόν”, με ένα καινούργιο μουσικο-θεατρικό σατιρικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη, που ακούει στο όνομα “Άγαμοι Θύται”. Είναι η πρώτη κάθοδος στην Αθήνα για μια σειρά καλλιτεχνών που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Θοδωρής Αθερίδης και ο Δημήτρης Σταρόβας.
Κυκλοφορούν σε δίσκο τα τραγούδια που έγραψε ο Βασίλης Δημητρίου, για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κώστα Μουρσελά “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”.
Τον Μάρτιο, ακολουθεί περιοδεία στην Αμερική με την Δήμητρα Γαλάνη. Η περιοδεία ξεκινά από τη Βοστώνη (19 Μαρτίου) και καταλήγει στη Νέα Υόρκη (4 Απριλίου). Συνολικά 9 πόλεις υποδέχονται τους δύο καλλιτέχνες σε κατάμεστα θέατρα.
Το καλοκαίρι πραγματοποιεί περιοδεία στην Ελλάδα με το συγκρότημα “Άγαμοι Θύται”.
Τον Ιούλιο, συναυλίες στην Κύπρο με τον Πάνο Κατσιμίχα. Βραβεύεται για την προσφορά του από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Επιπλέον, ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης όλων των ελεύθερων πόλεων του νησιού.
Τον Οκτώβριο πραγματοποιεί μια μικρή περιοδεία στον Καναδά. Με συναυλία του κλείνει η μεγάλη έκθεση που διοργανώνει ο δήμος Μόντρεαλ για τον Μακεδονικό πολιτισμό, ενώ, με τη συμμετοχή του Τάκη Μπουρμά και της Γιούλης Τσίρου, πραγματοποιούνται δυο συναυλίες για την ενίσχυση των τοπικών εδρών των Ελληνικών Σπουδών.
Τη χρόνια του 1993 κυκλοφορούν τρεις δίσκοι συνεργατών στους οποίους ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει με ένα τραγούδι στο καθένα. Το συγκρότημα ”Άγαμοι Θύται” εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία με τίτλο του δίσκου το όνομα του συγκροτήματος. Ο Γιώργος Νταλάρας...
Στα τέλη της χρονιάς, ο Γιώργος Νταλάρας κυκλοφορεί μία συλλογή στην οποία συγκεντρώνονται τα περισσότερα τραγούδια που είχε ηχογραφήσει για δίσκους 45 στροφών, στα χρόνια από το 1967 έως το 1976. Σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνεται και το μοναδικό καινούργιο τραγούδι...
Τον Απρίλιο, 22 χιλιάδες θεατές, παρακολουθούν τη συναυλία για την Κύπρο που πραγματοποιείται στο “Brendan Byrne Arena”. Συμμετέχουν η Νάνα Μούσχουρη, ο Al di Meola και -από ελληνικής πλευράς- η Γλυκερία και οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Είναι η μεγαλύτερη συναυλία ελληνικού τραγουδιού που πραγματοποιείται ποτέ στην Αμερική και το περιοδικό “Billboard” την εμφανίζει στην επίσημη σειρά του, ως πρώτη σε εισπράξεις συναυλία για εκείνη την περίοδο. Οι θεατές της συναυλίας στέλνουν υπογραφές στο Λευκό Οίκο ζητώντας πληροφορίες για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους της Κύπρου. Ακολουθούν δυο ακόμα συναυλίες στο Σικάγο...
Τον Απρίλιο επίσης, του απονέμεται στην Ουάσινγκτον το “Βραβείο Κέννεντυ” από τον γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ.
Από τις 25 μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια μουσική παράσταση – ταξίδι στα 2000 χρόνια της ελληνικής μουσικής. “…και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως” ο τίτλος της - από στίχο του Ανδρέα Κάλβου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Γαβράς και σ’ αυτήν συμμετέχουν η Λυδία Κονιόρδου και η Σαββίνα Γιαννάτου καθώς και συνολικά 250 συντελεστές.
Κυκλοφορεί ο δίσκος “Των Αθανάτων” με μελοποιήσεις κατ’ εξοχήν του Δημήτρη Λάγιου και του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, πάνω σε ποιήματα Κυπρίων αγωνιστών και ποιητών.
Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πραγματοποιεί μια ειδική μουσική παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και τη συμμετοχή της Μελίνας Κανά και Κυπρίων καλλιτεχνών.
Παράλληλα, συμμετέχει στο δίσκο του Al di Meola “Orange and Blue”, μ ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Κύπρο.
Τον Σεπτέμβριο,συμμετέχει στην μεγάλη συναυλία που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Στάδιο “Για την Μελίνα” με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Τον Σεπτέμβριο επίσης, δίνει δυο συναυλίες στο Κατράκειο της Νίκαιας. Σ’ αυτές συμμετέχουν η Μελίνα Κανά και οι Οπισθοδρομικοί και παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα τραγούδια του δίσκου “Καλώς τους”.
Ηχογραφεί τον δίσκο “Καλώς τους!”, με καινούργια τραγούδια γραμμένα κατ’ εξοχήν από τον Γιώργο Ζήκα και τον - πρωτοεμφανιζόμενο συνθέτη - Μίνωα Μάτσα.
Με την Μελίνα Κανά θα ταξιδέψουν και στο Ισραήλ και η ίδια θα τον συνοδέψει και στην τέταρτη μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία του, που περιλαμβάνει 22 συναυλίες.
Αμέσως μετά, με τον Πάνο Κατσιμίχα και την Χρυσούλα Χριστοπούλου, ταξιδεύουν για συναυλίες στην Νότια Αφρική.
Τον Μάρτιο, ξεκινά σειρά εμφανίσεων στο κινηματοθέατρο “Παλλάς”, με τη συνεργασία της Αναστασίας Μουτσάτσου, της Αθηνάς Μόραλη και των Οπισθοδρομικών. Με τους ίδιους συνεργάτες πραγματοποιεί και καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα.
Συμμετέχει στο δίσκο “Στην Ελλάδα κάνει κρύο”, του Στάμου Σέμση σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη. Το τραγούδι “Τα βεγγαλικά σου μάτια” ξεκινάει από εκεί για να αποτελέσει ένα από τα περισσότερο τραγουδισμένα χαμηλόφωνα τραγούδια των νεότερων χρόνων.
Τον Ιούνιο, ένα νέο ανέβασμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την περσινή μουσική παράσταση “…και με φως και με θάνατον, ακαταπαύστως”. Το βίντεο της παράστασης κυκλοφορεί σε πολλές χώρες του κόσμου και διανέμεται σε βιβλιοθήκες ξένων Πανεπιστημίων.
Αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Νταλάρας με τη συνεργασία της “Metropole Orchestra” παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ένα αφιέρωμα στις μουσικές και τα τραγούδια που έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης για τον κινηματογράφο.
Στις 18.9.1995, συμμετοχή στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για τα 70 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Με μια ειδική επιλογή ελληνικών τραγουδιών και με ακουστικό ήχο, πραγματοποιεί συναυλίες στις Όπερες της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου. Στην συναυλία της Φρανκφούρτης, συνεργάζεται με την αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ Joan Faulkner.
Την ίδια στιγμή ξεκινά μια προσπάθεια για το πέρασμα του ελληνικού τραγουδιού στις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες και στον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας πραγματοποιεί συναυλίες στη Ρουμανία, στη Γιουγκοσλαβία, στη Γεωργία και στην Ουκρανία, με τη συνεργασία τοπικών πανεπιστημιακών φορέων και ελληνικών κοινοτήτων.
Κυκλοφορεί από την EMI Classics σε 15 χώρες το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τη ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με τη Metropole Orchestra. “100 χρόνια σινεμά” ο τίτλος του διπλού cd.
Τον Ιανουάριο, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μουσική παράσταση με μια επιλογή από τραγούδια που έχουν γραφτεί για τα παιδιά ή αναφέρονται σε παιδιά. Διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος και συμμετέχουν επίσης η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.
Τον Φεβρουάριο, μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη, συμμετέχει σε μια συναυλία που δίνει στο Παρίσι ο Σταύρος Ξαρχάκος με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ).
Τον Απρίλιο ξεκινά από τον Καναδά (Μόντρεαλ) μια περιοδεία σε Καναδά και Η.Π.Α. Είναι η 6η μεγάλη περιοδεία του στις νέες χώρες. Αυτή περιλαμβάνει 26 συναυλίες, με την συμμετοχή της Κατερίνας Κούκα. Η συναυλία στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται με παραγωγή του Radio City.
Ηχογραφεί έναν ακόμα δίσκο με λαϊκά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου. Είναι τα “Μεθυσμένα τραγούδια”, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και του Αντώνη Ανδρικάκη.
Συμμετέχει στο δίσκο “Μικρή πατρίδα” του Γιώργου Ανδρέου, σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου. Το ομώνυμο τραγούδι θα συνδεθεί με τη φωνή του μέσω των ζωντανών καταγραφών των επόμενων χρόνων.
Στις 31 Μαΐου, πραγματοποιείται και στη Γαλλία, στο “Palais des Congres” του Παρισιού, μια συναυλία με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από το Κυπριακό ζήτημα. Σ’ αυτήν συμμετέχουν ο Κώστας Γαβράς, ο Ζωρζ Μουστακί, η Έλλη Πασπαλά, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και το Φωνητικό Σύνολο “Διάσταση”.
Αρχές Ιουνίου πραγματοποιεί τρεις συναυλίες στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Μαζί του η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Τέλη Ιουνίου, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Αναστασία Μουτσάτσου, πραγματοποιεί πέντε συναυλίες στην Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Μεξικό, Ουρουγουάη, Βραζιλία).
Τον Αύγουστο, μια ξεχωριστής σημασίας συναυλία οργανώνεται στην Ίμβρο, στο ερειπωμένο χωριό Σχοινούδι, με στόχο την τόνωση του ελληνικού στοιχείου που υπάρχει εκεί και την ευαισθητοποίηση κοινωνικών και πολιτικών φορέων για το ζήτημα της Ίμβρου.
Αποφασίζει να επιστρέψει σε καθημερινές εμφανίσεις στην Αθήνα, σε χώρο που διαμορφώνεται με την δική του επίβλεψη και με στόχο να φιλοξενήσει όλες τις τάσεις της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Η “Ιερά Οδός” - με τον ίδιο σε ρόλο καλλιτεχνικού διευθυντή για μια τριετία- ξεκινά με την συνεργασία επί σκηνής με το συγκρότημα “Πυξ Λαξ”.
Κυκλοφορούν σε maxi single τρία τραγούδια από τη συνεργασία του συγκροτήματος “Πυξ Λαξ”, με τον τίτλο “Νυχτερινός Περίπατος στην Ιερά Οδό”.
Τον Μάρτιο πραγματοποιεί σειρά συναυλιών στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία (για πρώτη φορά συναυλία Έλληνα καλλιτέχνη εκεί). Ως επίσημος καλεσμένος, ανοίγει το Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, τραγουδώντας για 70 χιλιάδες θεατές.
Τον Μάρτιο, κυκλοφορεί σε δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση της συνύπαρξης του με τους “Πυξ Λάξ” στη σκηνή της Ιεράς Οδού.
Τον Ιούνιο κυκλοφορεί σε συλλεκτική σειρά 6 χιλιάδων αντιτύπων με τίτλο “Το μουσικό κουτί”. Μια συλλογή από 9 ψηφιακούς δίσκους – απάνθισμα των επιτυχιών του, των συμμετοχών του, των ζωντανών ηχογραφήσεων όλων αυτών των χρόνων αλλά και των μέχρι τότε ενασχολήσεών του με το ρεμπέτικο. Αυτή η έκδοση συνοδεύεται από βιβλίο με μια αυτοβιογραφική του αφήγηση, φωτογραφικό υλικό αλλά και στοιχεία για την δισκογραφία και τις εμφανίσεις του κι ένα CD ROM.
Στην Ιερά Οδό, μετά το τέλος των δικών του εμφανίσεων, θα υποδεχτεί το συγκρότημα “Ίασις”. Ένα πρωτοποριακό συγκρότημα μουσικών με αναζητήσεις στον ελληνικό ήχο από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Η συνεργασία μαζί τους, θα γεννήσει την μουσική παράσταση “Στο φως του έρωτα και του φεγγαριού”, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Μικρή Επίδαυρο τον Ιούλιο.
Τον Ιούνιο, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή “Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων”. Ο δημιουργός μελοποιεί κείμενα εκκλησιαστικών ύμνων και ψαλμών. Βασικός ερμηνευτής ο Γιώργος Νταλάρας. Συμμετέχει η Αιμιλία Κουγιουμτζή, η “Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής” και η χορωδία “Fons Musicalis” υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
Στον Πειραιά και στην Πάτρα αργότερα, συναυλίες αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο “Τα τραγούδια της θάλασσας”.
Τον Οκτώβριο πραγματοποιείται μια ακόμα συναυλία στο “Madison Square Garden” της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Λάκη Λαζόπουλου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με στόχο την ενίσχυση των στόχων του “Greek Chlildren’s Fund”, κοινωφελούς οργανισμού ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε ελληνοαμερικανικές οικογένειες που έρχονται για θεραπεία στο “Memorial”.
Τον Νοέμβριο, με τη συνεργασία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, πραγματοποιεί δυο συναυλίες στο “Mann Auditorium” του Τελ Αβίβ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά με συμφωνικό ήχο μια σειρά ελληνικών, εβραϊκών αλλά και τραγουδιών της Μεσογείου. Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας θα κυκλοφορήσει σε δίσκο, τον Απρίλιο του 1999.
Το Δεκέμβριο ξεκινούν για δεύτερη συνεχή χειμερινή περίοδο, οι εμφανίσεις του στην Ιερά Οδό. Αυτή τη φορά με τη συνεργασία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Μάριου Φραγκούλη, του Γιώργου Ανδρέου αλλά και το διαδοχικό πέρασμα τριών εκπροσώπων του νέου ήχου του τραγουδιού, του Χρήστου Θηβαίου - με το συγκρότημα “Συνήθεις Ύποπτοι” του Μανώλη Φάμελλου - με το συγκρότημα “Ποδηλάτες” - και του συγκροτήματος “Υπόγεια Ρεύματα”.
Το Δεκέμβριο κυκλοφορεί ο δίσκος “Θεσσαλονίκη – Γιάννενα, με δυο παπούτσια πάνινα”, που καταγράφει την συνεργασία του με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Στίχους έχουν γράψει ο Μιχάλης Γκανάς, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Αντώνης Ανδρικάκης.
Συμμετέχει στο ανθολόγιο τραγουδιών με θέμα την πορεία των Ελλήνων “Εμείς οι Έλληνες”, που επιμελείται ο Κώστας Χατζηδουλής και στο δίσκο του Μίνωα Μάτσα “Ο μάγος της πόλης”. Λίγο νωρίτερα, τραγουδά το τραγούδι της ταινίας του Ανδρέα Πάντζη “Η σφαγή του κόκορα” (Μουσική: Βάσος Αργυρίδης).
Κυκλοφορία ενός ακόμη σημαντικού δίσκου. Είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας “Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων” από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μελοποιημένους ύμνους και ψαλμούς από τον Σταύρο Κουγιουμτζή.
Τον Απρίλιο και Μάιο, με την συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Μάριου Φραγκούλη και πάλι, πραγματοποιεί την 6η Ευρωπαϊκή περιοδεία του. 14 συναυλίες σε πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Τον Ιούνιο η μουσική παράσταση “Στο φως του έρωτα και του φεγγαριού” με το συγκρότημα “Ίασις”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στις 2 Ιουνίου 1998, στο “Σπίτι της Κύπρου”, ο Γιώργος Νταλάρας ανακηρύσσεται Κύπριος Πολίτης. Του αποδίδεται η κυπριακή υπηκοότητα και παραλαμβάνει το κυπριακό διαβατήριο, ως ένδειξη αναγνώρισης κι εκτίμησης της προσφοράς του από μέρους της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Με το ίδιο σχήμα αλλά και την Αντιγόνη Ψυχράμη, θα ακολουθήσει καλοκαιρινή περιοδεία, με 40 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Κυκλοφορεί διεθνώς σε δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση από την Όπερα της Φραγκφούρτης. Τίτλος του δίσκου “George Dalaras – Live & unplugged”.
Λίγο νωρίτερα, στον προσωπικό της δίσκο της Ελένης Τσαλιγοπούλου “Στην εποχή του ονείρου”, θα τραγουδήσει μια από τις λίγες μελωδίες που υπογράφει ο ίδιος στην δισκογραφία. Το “Φτερωτό μου τραγουδάκι”, σε στίχους του Κώστα Φασουλά.
Τον Οκτώβριο ταξιδεύει στην Κούβα. Στα πλαίσια των πρώτων πολιτιστικών ανταλλαγών με τη χώρα, εμφανίζεται στο θέατρο “Καρλ Μαρξ”, σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Πρεσβεία της Αβάνας με το ΥΠΠΟ της Κούβας και την παρακολουθούν 5 χιλιάδες Κουβανοί.
Τον Οκτώβριο, θα κυκλοφορήσει σε δίσκο μια επιλογή από ζωντανές ηχογραφήσεις της περιόδου της Ιεράς Οδού. Τίτλος του δίσκου “Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό II”.
Τον Δεκέμβριο ξεκινά η τρίτη περίοδος στην Ιερά Οδό. Σ’ αυτήν, συνεργάζεται με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Μαζί τους εμφανίζεται ο νέος τραγουδιστής Γιάννης Βαρδής.
Τον Δεκέμβριο, κυκλοφορεί στην Κύπρο ένα maxi single με τέσσερα τραγούδια του Μάριου Τόκα, στηριγμένα σε αναφορές Κυπρίων ποιητών στα πάθη του νησιού. Τίτλος: “Φωνή πατρίδας”.
Τον Μάρτιο, με το πρόγραμμα της Ιεράς Οδού και τη συνεργασία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και του Γιάννη Βαρδή, πραγματοποιεί εμφανίσεις στο “ΦΙΞ” της Θεσσαλονίκης.
Τον Απρίλιο κι ενώ μαίνονται οι βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία, ταξιδεύει στο Βελιγράδι και πραγματοποιεί στην κεντρική πλατεία μια συναυλία συμπαράστασης στα θύματα του πολέμου. Μαζί του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κι εθελοντές μουσικοί. Παράλληλα, συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις ειρήνης ενάντια στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας αλλά και σε όλες τις μαζικές κινητοποιήσεις συμπαράστασης στον κουρδικό λαό που φέρνει η σύλληψη του Οτσαλάν.
Τον Απρίλιο, κυκλοφορεί σε δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση των παραστάσεών του Γιώργου Νταλάρα με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ. Αποδίδονται διασκευασμένα για κλασσική ορχήστρα ρεμπέτικα, τραγούδια της Μεσογείου, ισπανοεβραίικα αλλά και τραγούδια νεώτερων Ελλήνων συνθετών.
Συνεργάζεται σε σειρά παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και την Κύπρο, το Λονδίνο και τη Μόσχα, με την Λαϊκή Ορχήστρα της Κρατικής Ακαδημίας της Ρωσίας, την περίφημη “Ossipov”. Μια ορχήστρα με 70 μουσικούς, και βασικό όργανο την μπαλαλάικα, που αποδίδει με το δικό της τρόπο ελληνικά, μεσογειακά αλλά και ρώσικα τραγούδια.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, θα συναντηθεί στο Μόντρεαλ του Καναδά, με μια ακόμα από τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, την Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ. Η συνεργασία εντάσσεται στα πλαίσια της νέας περιοδείας του σε ΗΠΑ, Καναδά και Λατινική Αμερική.
Με τον τίτλο “Τα χρώματα του χρόνου” και διακριτικά το “μπλε” και το “κόκκινο” χρώμα τους, κυκλοφορούν σε δυο διπλούς ψηφιακούς δίσκους, οι κορυφαίες στιγμές της μέχρι τότε διαδρομής του στο τραγούδι. Οι δυο συλλογές ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 100 χιλιάδες αντίτυπα.