Κυκλοφορεί ο δίσκος ''Τα ρεμπέτικα της Κατοχής'' με την επιμέλεια του Κώστα Χατζηδουλή. Ηχογραφούνται για πρώτη φορά ανέκδοτα -μέχρι εκείνη τη στιγμή- τραγούδια! Τραγούδια της Κατοχής και του Εμφυλίου που για τα περισσότερα από αυτά και για πάνω από 30 χρόνια απαγορεύονταν η κυκλοφορία τους από τους λογοκριτικούς μηχανισμούς.
Το καλοκαίρι, συμμετέχει στην εκ νέου παρουσίαση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη ''Το τραγούδι του νεκρού αδελφού'' στο θέατρο ''Αθήναιον'', σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.
Τελευταία περίοδος εμφανίσεων στην Πλάκα, εκείνα τα χρόνια, στη μπουάτ ''ΖΟΟΜ''. Συνεργάτες του είναι η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Γλυκερία και ο Γιάννης Κούτρας.
Κυκλοφορεί ένας κύκλος καινούργιων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη κι ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Το ''Ραντάρ''. Τραγούδια-αναφορές στα αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής.
Συμμετοχή στο δίσκο ''Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει'' του Χρήστου Νικολόπουλου και του Μανώλη Ρασούλη.
Τον Ιούλιο, με τον Μίκη Θεοδωράκη και την Μαρία Φαραντούρη περιοδεύουν στην Κούβα και τη Νικαράγουα. Στην Αβάνα γνωρίζεται με τον Φιντέλ Κάστρο.
Συμμετέχει ενεργά στα εγκαίνια των πρώτων θεατρικών χώρων (από πρώην νταμάρια) που είχαν οραματιστεί η Μελίνα Μερκούρη και ο Μίνως Βολανάκης (Θέατρο Βράχων, Κοκκινόβραχος Νίκαιας - νυν Κατράκειο).
Επιλέγει να είναι πλέον ο χώρος του θεάτρου, ο χώρος για την ζωντανή παρουσίαση του υλικού του. Μια μουσική παράσταση που ανεβαίνει τα Χριστούγεννα, στο θέατρο ''Σούπερ σταρ'', είναι η αρχή. Μια αναδρομή στα τελευταία 60 χρόνια ελληνικού τραγουδιού, με την σκηνοθετική επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη. Συμμετέχουν η Γλυκερία και η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο τίτλος της παράστασης είναι: ''Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα το τραγούδι μένει…''
Τον Μάρτιο, κυκλοφορεί ο δίσκος ''Θέλω να τα πω'', με λαϊκά τραγούδια του Άκη Πάνου.
Τον Ιούλιο τπυ 1982, παντρεύεται με την Άννα Ραγκούση.
Μαζί με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά και τη Γλυκερία με το πρόγραμμα που παρουσίασε στο θέατρο ''Σούπερ Σταρ''.
Συμμετέχει στο δίσκο του νέου συνθέτη Δημήτρη Λάγιου σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ''Ο ήλιος ο ηλιάτορας''.
Τέλος της χρονιάς, στο κινηματοθέατρο ''Ορφέας'' της οδού Σταδίου, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 15 χρόνια της δισκογραφικής του καριέρας μαζί με παλαιότερα. Τίτλος των παραστάσεων ''Τα τραγούδια μου''. Τη μουσική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Τάσος Καρακατσάνης και μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα είναι η Ελένη Δήμου, ο Μιχάλης Δημητριάδης και η Κατερίνα Στανίση.
Το Φεβρουάριο κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος ''Τα τραγούδια μου''. Ζωντανά ηχογραφημένος από τις τελευταίες εμφανίσεις του στον Ορφέα (22 και 23 Ιανουαρίου). Ήταν ο εμπορικότερος δίσκος εκείνης της χρονιάς αλλά αγγίζοντας σε πωλήσεις τις 700 χιλιάδες αντίτυπα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των πλέον εμπορικών δίσκων στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.
Τον Απρίλιο, μετά το τέλος των εμφανίσεών του στον Ορφέα, ακολουθεί μια μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Μαζί του είναι η Ελένη Δήμου, η Κατερίνα Στανίση και ο Μιχάλης Δημητριάδης.
Το καλοκαίρι μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με το πρόγραμμα του Ορφέα. Τον Γιώργο Νταλάρα συνοδεύουν η Ελένη Δήμου, η Κατερίνα Κόρου, ο Μιχάλης Δημητρίαδης και ο σολίστας του βιολιού Γιώργος Κόρος.
Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Μουσικού Αυγούστου, που διοργανώνονται στο ''Κατράκειο'' της Νίκαιας (πρώην Κοκκινόβραχος). Τραγουδά στα αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Βασίλη Τσιτσάνη - και οι δυο παρόντες στις συναυλίες - αλλά και του Μάνου Λοίζου.
Την ίδια περίοδο συμμετέχει στις συναυλίες του Σταύρου Κουγιουμτζή στον Λυκαβηττό.
Τo 1983, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, 160.000 θεατές παρακoλoύθησαν τις δυo συvαυλίες του (είvαι oι μεγαλύτερες αvάλoγες διoργαvώσεις πoυ έχoυv πραγματoπoιηθεί πoτέ στηv Ελλάδα)...
Κυκλοφορία του δίσκου ''Ο τραγουδιστής'' με καινούργια λαϊκά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου.
Συμμετέχει στο δίσκο με τον τίτλο ''Τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Γιάννη Παπαϊωάννου''.
Μετά από αρκετά χρόνια, ξανασυναντιέται επί σκηνής με την Χαρούλα Αλεξίου. 40 παραστάσεις, σ’ έναν νέο χώρο που δημιουργείται ειδικά γι αυτή τη συνύπαρξη στη λεωφόρο Συγγρού, την ''Τέντα''. Ακολουθεί περιοδεία στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη συναυλία τον Σεπτέμβριο στο Καυτατζόγλειο στη Θεσσαλονίκη (σε αυτή τη συναυλία μαζί τους εμφανίζεται και η Γιώτα Λύδια).
Οι κοινές παραστάσεις του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου συμπίπτουν με την μεγάλη έξαρση κάποιων σωματειακών διαφορών μεταξύ των ανθρώπων του τραγουδιού ( ΕΜΣΕ-ΕΤΕ και ΕΔΕΤ). Οι δυο τους -και μαζί η Δήμητρα Γαλάνη - αντιμετωπίζουν για ένα διάστημα την απαγόρευση εκτέλεσης τραγουδιών των συνθετών - μελών της ΕΔΕΤ.
Συμμετοχή στο δίσκο ''Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε'' του Μιχάλη Τερζή που περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων του Κωστή Παλαμά.
Η διάθεσή του να γνωρίσει τον μουσικό κόσμο των νεώτερων γενιών και ήχων γέννησε νέες και σημαντικές συνεργασίες. Η συμμετοχή του στο δίσκο του συγκροτήματος ''Τερμίτες'', με το τραγούδι ''Σκόνη'', κάνει ιδιαίτερη αίσθηση και είναι η πρώτη φορά που λαϊκός τραγουδιστής συνεργάζεται με συγκρότημα με άλλο ήχο.
Συμμετοχή στο δίσκο της Ελένης Καραίνδρου που γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου ''Ταξίδι στα Κύθηρα''.
Η ερμηνευτική του συνύπαρξη με τη σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια Γιώτα Λύδια, με την οποία τραγουδούν σε σύγχρονες εκτελέσεις λαϊκά τραγούδια των δεκαετιών ’50 - ’60, καταγράφεται στο δίσκο ''Καλημέρα κυρία Λύδια''.
Τον Φεβρουάριο, μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Δήμου, πραγματοποιούν σειρά συναυλιών στην Αυστραλία.
Για πρώτη φορά επιχειρεί μια μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία. Ταξιδεύει σε Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, και πραγματοποιεί συνολικά 14 συναυλίες.
Κυκλοφορία του δίσκου ''Άπονα μάτια'', με τραγούδια του Χρήστου Γκάρτζου σε στίχους του Κώστα Κινδύνη αλλά και του Στέλιου Βαμβακάρη.
Τον Ιούλιο -μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου- συμμετέχουν στις συναυλίες του Χρήστου Νικολόπουλου στον Λυκαβηττό.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οργανώνει και συμμετέχει σε μια μεγάλη συναυλία που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Στάδιο στη μνήμη του Μάνου Λοίζου, μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Καλατζή.
Τον Οκτώβριο μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, περιοδεύουν στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Στο τέλος της χρονιάς, εγκαινιάζει με τις εμφανίσεις του, τη νέα περίοδο του θεάτρου ''Περοκέ''. Μαζί του είναι ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, η Χρυσούλα Χριστοπούλου και η Ροζαλία.
Έξι χρόνια μετά τη συνεργασία τους στη Διαγώνιο, με το ''Σεργιάνι στον κόσμο'', συμμετέχει σ’ έναν ακόμα δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου, το ''Ρεπορτάζ'', σε στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη.
Ένα μεγάλο μέρος της συναυλίας κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο από την Minos. Εκτός από τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, ακούστηκαν και δυο καινούργια τραγούδια, το «Πρωινό τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή και του Άλκη Αλκαίου και το «Αντίο φίλε» του Χρήστου Νικολόπουλου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που αφιερώθηκαν στον Μάνο Λοΐζο.
Eμφανίσεις στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Γερμανία αλλά και στην Κύπρο με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα αλλά και την Ελένη Δήμου.
Συμμετοχή με ένα τραγούδι στο δίσκο της Ελένης Καραΐνδρου, που γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου ''Ο Μελισσοκόμος''. Το τραγούδι είναι ''Τα βουρκωμένα μάτια μου'' σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Ύστερα από μια δεκαετία, η δισκογραφική του συνάντηση ξανά με τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Ο δίσκος ''Τρελοί και άγγελοι'', κυκλοφορεί στις αρχές του καλοκαιριού.
Ζωντανά ηχογραφημένα από τις συναυλίες στο ''Περοκέ'', τρία τραγούδια που κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση. Το τραγούδι ''Με τελείωσες'' του Γιάννη Καραλή, μια άλλη εκτέλεση για το ''Ταξίδι στα Κύθηρα'' της Ελένης Καραίνδρου και η δική του εκτέλεση στην ''Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων'' του Μάνου Χατζιδάκι, που ηχογραφείται με ειδική άδεια του συνθέτη.Τα τρία αυτά τραγούδια καταγράφονται σε maxi single.
Τον Νοέμβριο, σε μια συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, συναντιέται επί σκηνής με τον κορυφαίο κιθαρίστα Paco de Lucia.
Συμμετοχές στο δίσκο ''Τσιμεντένιο κονσέρτο'' (ζωντανή ηχογράφηση στο Λυκαβηττό) αλλά και στο δίσκο του Χρήστου Νικολόπουλου και του Λευτέρη Χαψιάδη ''Τραγούδια για τους φίλους μου''.
Ζωντανές ηχογραφήσεις από εμφανίσεις δύο ετών ( ''Περοκέ'', ''Olympia'' στο Παρίσι και ''Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας'') καταγράφονται σ’ ένα δίσκο ακριβώς με αυτόν τον τίτλο ''Ζωντανές ηχογραφήσεις''.
Τον Ιούνιο, πραγματοποιεί 14 συνεχείς παραστάσεις στο θέατρο ''Olympia'' στο Παρίσι. Συμμετέχουν, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Διονύσης Θεοδόσης, το μπαλέτο του Χάρη Μανταφούνη κι ένα ποντιακό χορευτικό συγκρότημα.
Αρχές του καλοκαιριού, κυκλοφορεί ο δίσκος “LATIN”. Τραγούδια της Λατινικής Αμερικής αλλά και ελληνικά τραγούδια της δεκαετίας του ’50 -λαϊκά και ελαφρά-επηρεασμένα από τους ρυθμούς αυτούς. Στις ηχογραφήσεις, συμμετέχει ο διάσημος κιθαρίστας Al di Meola. Ο δίσκος κάνει ένα ακόμα ρεκόρ πωλήσεων, φτάνοντας στις 600 χιλιάδες αντίτυπα.
Συμμετέχει στη συναυλία που δίνει ο Al di Meola, στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Πάτρας.
Πραγματοποιεί μια σειρά συναυλιών, με τη συμμετοχή της Ελένης Δήμου και του Διονύση Θεοδόση, σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ζωντανά εκεί από τον ίδιο τραγούδια από τον δίσκο ''LATIN''.
Με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Ελένη Δήμου ταξιδεύουν για συναυλίες στην Φινλανδία.
Αποκορύφωμα αυτής της σειράς συναυλιών, μια ακόμα μεγάλη συναυλία στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο (28.9.1987) με τη συμμετοχή του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, της Τάνιας Τσανακλίδου, της Ελένης Δήμου και του συγκροτήματος ''Ράζα ντε Κόμπρε''.
Στο τέλος της χρονιάς, πραγματοποιεί περιορισμένες εμφανίσεις στο ''Σείριο'', το χώρο που έχει δημιουργήσει ο Μάνος Χατζιδάκις στην Πλάκα. Με δυο μόνο όργανα, μακριά από την ατμόσφαιρα και τις εκδηλώσεις των πολυάριθμων ακροατηρίων και με την επιμέλεια του ίδιου του Χατζιδάκι, παρουσιάζει μια δική του επιλογή από ψαλμούς, παραδοσιακά, λαϊκά, παλιά και νεότερα τραγούδια.
Με αφετηρία την συμμετοχή του στην τηλεοπτική εκπομπή “Ζήτω το ελληνικό τραγούδι” του Διονύση Σαββόπουλου, καταγράφεται στη συνέχεια και στην δισκογραφία – στον ομώνυμο δίσκο – η μία και μόνη μέχρι σήμερα ερμηνευτική του συνύπαρξη με τον τραγουδοποιό.
Στο τέλος της χρονιάς, συμμετέχει και στον δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι “Λαϊκή αγορά”, με σύγχρονες ενορχηστρώσεις και ερμηνείες κλασσικών τραγουδιών του συνθέτη.
Το ρεσιτάλ στον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι στην Πλάκα, ηχογραφείται ζωντανά και κυκλοφορεί σε δίσκο με τον τίτλο “Το ελληνικό πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα”.
Τον Μάιο, μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη, είναι οι ερμηνευτές μιας συναυλίας του Σταύρου Ξαρχάκου στο “Παλλάς” που περιλαμβάνει τόσο παλιά τραγούδια του συνθέτη, όσο και τα τραγούδια από την ταινία “Ρεμπέτικο”.
Το καλοκαίρι πραγματοποιεί συναυλίες στην Ελλάδα με τη συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Διονύση Θεοδόση και του συγκροτήματος “Νέοι επιβάτες”. Με το ίδιο σχήμα ταξιδεύει στην Αυστραλία.
Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας στο Παλλάς με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Σταύρο Ξαρχάκο, κυκλοφορεί σε δίσκο. Είναι η πρώτη δισκογραφική συνύπαρξη Ξαρχάκου - Νταλάρα.
Στα τέλη Ιουνίου (29.6.1988), συμμετέχει στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που πραγματοποιείται στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.
Υπογράφει για πρώτη φορά ως παραγωγός -ρόλο που στις δικές του δουλειές κρατά σχεδόν από την αρχή - τη δισκογραφική δουλειά άλλων καλλιτεχνών. Είναι ο δίσκος “Κάθε βράδυ τραγουδάω” με τραγούδια του Γιώργου Ζήκα και της Βάσως Αλαγιάννη που ενορχηστρώνουν οι Γιάννης Σπάθας και Νίκος Αντύπας και τραγουδά η Γιούλη Τσίρου.
Τον Σεπτέμβριο κρατά το ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή σε μια νέα παρουσίαση του “Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Διευθύνει ο συνθέτης, το ρόλο του ψάλτη κρατά ο Ανδρέας Κουλουμπής και αφηγητής είναι ο Νικήτας Τσακίρογλου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει στο Ηρώδειο.
Τον Οκτώβριο πραγματοποιεί την δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία του. Αυτή περιλαμβάνει 20 συναυλίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε μεγάλες πόλεις. Συμμετέχουν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Με τους ίδιους συνεργάτες αλλά και την Ελένη Δήμου, ταξιδεύουν το Νοέμβριο για συναυλίες και στην Αμερική. Στις δυο συναυλίες που πραγματοποιούν στο “Madison Square Garden”, συμμετέχει και ο Al di Meola.
Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στη συναυλία για τη Διεθνή Αμνηστία που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Στάδιο (3 Οκτωβρίου 1988), με τη συμμετοχή του Sting, του Bruce Springsteen, του Peter Gabriel, της Tracy Chapman και του Youssou N’ Dour. Μια από τις...
Συμμετέχει τραγουδώντας έξι τραγούδια, στον πρώτο δίσκο του Κώστα Καλδάρα, τη “Νυχτερινή κυβέρνηση”.
Κυκλοφορεί στη δισκογραφία η συναυλία της Ελένης Καραίνδρου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, όπου συμμετέχει τραγουδώντας τα τραγούδια των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Η ζωντανή ηχογράφηση της νέας παρουσίασης του έργου 'Αξιον εστί στο Ηρώδειο, περνάει και στη δισκογραφία.
Τον Μάρτιο, στα πλαίσια του βραβείου “Δημήτρης Μητρόπουλος”, πραγματοποιείται στο “Παλλάς” μια συναυλία στην οποία τραγουδά για πρώτη φορά τη “Misa Criolla” του Αριέλ Ραμίρεζ, υπό την διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου και με τον ίδιο τον δημιουργό ανάμεσα στους θεατές. Είναι ένα έργο που θα ερμηνεύσει πολλές φορές από τότε σε διάφορους χώρους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με διάφορες αφορμές.
Τον Απρίλιο, ξεκινά σειρά εμφανίσεων στο “Ρεξ” της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Αφροδίτη Μάνου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Το έργο “Misa Criolla” του Αριελ Ραμίρεζ κυκλοφορεί σε δίσκο με τη ζωντανή ηχογράφηση από τον καθολικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.
Σε φεστιβάλ στη Μαδρίτη και τη Μαγιόρκα, συναντά ξανά τον Paco de Lucia.
Το Σεπτέμβριο ταξιδεύει στην Αυστραλία με την Τάνια Τσανακλίδου και τον Διονύση Θεοδόση. Πραγματοποιεί εκεί 6 συναυλίες, σε θέατρα 20 χιλιάδων θέσεων.
Με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Διονύση Θεοδόση πραγματοποιούν στη συνέχεια εμφανίσεις στο Ισραήλ και στη Γερμανία.
Τον Νοέμβριο κυκλοφορεί ένας ακόμα δίσκος του με τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, που κάνει ρεκόρ πωλήσεων για την εποχή. Το “Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς” σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου ξεπερνά πολύ γρήγορα σε πωλήσεις τα 270 χιλιάδες αντίτυπα.