Οι εμφανίσεις στο κέντρο ”ΣΤΟΡΚ” με τη Μαρινέλλα συνεχίζονται για τρεις συνεχείς περιόδους. Το κέντρο λειτουργεί τον χειμώνα στο Σύνταγμα και το καλοκαίρι στην παραλία του Αγίου Κοσμά. ”Δουλέψαμε με τη Μαρινέλλα τρία -καθοριστικά για εμένα- χρόνια και η σχέση...
Το 1970 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Να΄τανε το 21″, εξολοκλήρου με τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή. Από αυτόν τον δίσκο ξεχώρισαν τραγούδια όπως το «Νά΄τανε το 21″, «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Μ’ έκοψαν, με χώρισαν στα δυο» και «Κάπου νυχτώνει»....
Σημαντική θεωρείται η συμμετοχή του στο δίσκο του Μάνου Λοίζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ”Θαλασσογραφίες”. ”Δέκα παλικάρια”, ”Έχω έναν καφενέ” και ”Μάνα δεν φυτέψαμε” είναι τα τρία τραγούδια που ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας σε αυτή την έκδοση. Οι “Θαλασσογραφίες” αποτελούν...
Τον χειμώνα του 1970-71 και παράλληλα με τις εμφανίσεις με τη Μαρινέλλα, συμμετέχει ως τραγουδιστής σε μια επιθεώρηση στο ''Ακροπόλ''.Ο τίτλος της επιθεώρησης ''Έρχονται...δεν έρχονται'', είναι επηρεασμένος από τους ψιθύρους που ακούγονται περί εκδημοκρατισμού. Το καλοκαίρι του 1971 συμμετέχει σε μια επιθεώρηση στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου. Ο τίτλος της επιθεώρησης είναι ''Να 'τανε το 21'', λόγω της μεγάλης επιτυχίας του ομώνυμου τραγουδιού της εποχής. Εκεί γνωρίζει κορυφαίους ηθοποιούς, όπως τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Νίκο Σταυρίδη, τη Ρένα Βλαχοπούλου.
Το 1971 επίσης, κυκλοφορεί ο δίσκος ”Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Απόστολο Καλδάρα”. Ο Απόστολος Καλδάρας είναι από τους πρώτους δημιουργούς που εμπιστεύεται τον νεαρό τραγουδιστή. Θα τον επιλέξει να ηχογραφήσουν σε σύγχρονες εκτελέσεις, μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του....
Σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή, κυκλοφορεί το 1971 ο δίσκος “Όταν ανθίζουν πασχαλιές”. Στο δίσκο –μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα– τραγουδά και ο Γιάννης Καλαϊτζής. Ένας δίσκος που περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο διαχρονικές κι αγαπημένες μουσικές στιγμές των συντελεστών....
Το 1971, κυκλοφορεί ένας ακόμη σημαντικός προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο ”Ο Μέτοικος” (περιέχει τραγούδια των: Κουγιουμτζή, Καλδάρα, Λοίζου αλλά και νεότερων δημιουργών). Ο τίτλος δόθηκε από το ομώνυμο τραγούδι του Ζωρζ Μουστακί και του Δημήτρη Χριστοδούλου. Στη διάρκεια...
Φαντάρος ακόμα, με ειδική άδεια, ταξιδεύει για κάποιες εμφανίσεις στην Κύπρο, το Παρίσι και την Αμερική.
Δέχεται την πρόταση του επιχειρηματία Θωμά Μιχαηλίδη να εμφανιστεί στο κέντρο ''Δειλινά'' (από τα πιο μεγάλα και φημισμένα κέντρα της εποχής στην παραλία).Ο Μιχαηλίδης αφήνει στον Γιώργο Νταλάρα τον κύριο λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος. Ξεκινά εμφανίσεις μαζί με τον Στράτο Διονυσίου κι επιλέγει να εμφανιστούν δίπλα του νέοι άνθρωποι της γενιάς του που τα κατοπινά χρόνια θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο τραγούδι: Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Χρήστος Νικολόπουλος και Τάκης Σούκας.
Το 1972, πενήντα χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, κυκλοφορεί ο δίσκος ''Μικρά Ασία'' με τη συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου (Καλδάρα-Πυθαγόρα). Με αυτόν τον δίσκο καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η απονομή χρυσού δίσκου για πωλήσεις 50.000 αντιτύπων.
Λίγο πριν τελειώσει η χρονιά, κυκλοφορεί ένας ακόμα δίσκος που μοιράζεται με τον Γιάννη Καλατζή, σε μουσική του Μάνου Λοίζου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου: Το ''Να 'χαμε, τι να 'χαμε''.
Συνεχίζεται η συνεργασία με τον Θωμά Μιχαηλίδη κι εγκαινιάζονται τα ''Νέα Δειλινά''. Στο σχήμα, εκτός από τον Γιάννη Πάριο και την Χαρούλα Αλεξίου, προστίθεται και η Δήμητρα Γαλάνη. Συμμετέχει στο πρόγραμμα μεγάλη κλασσική ορχήστρα με 40 μουσικούς από την Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα. Και -μεσούσης της χούντας- το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά ''απαγορευμένα'' τραγούδια. Ύστερα από συνεχείς επισκέψεις και απανωτές ''συστάσεις'' αστυνομικών στο χώρο - που, έτσι κι αλλιώς, κάνει προβληματική την προσέλευση του κόσμου - το μαγαζί κλείνει στις αρχές της άνοιξης του 1974.
Μια ακόμη συνεργασία με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, στο ''Ηλιοσκόπιο'', σε ποίηση του Γιώργου Θέμελη και με τη συμμετοχή της Αιμιλίας Κουγιουμτζή στην ερμηνεία.
Τον Οκτώβριο, κυκλοφορεί ο δίσκος του Απόστολου Καλδάρα ''Βυζαντινός εσπερινός'', σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και με τη συμμετοχή και της Χαρούλας Αλεξίου στις ερμηνείες.
Ο Νοέμβρης του 1973 και οι μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον βρίσκουν να ηχογραφεί κρυφά, ύστερα από συνεννοήσεις με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, τα ''18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας'' του Γιάννη Ρίτσου. Αυτός ο δίσκος θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά.
Κυκλοφορία νέου δίσκου με τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Τίτλος του ''Μικρές πολιτείες". Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου συναντάμε τα "Του Κάτω Κόσμου τα Πουλιά", το "Ήταν Πέντε, ήταν Έξι", το "Το Πουκάμισο το Θαλασσί" και άλλα.
Με την επιστράτευση, που ακολούθησε την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, θα «επιστρέψει» για δύο μήνες στο στρατό.
Με τη Μεταπολίτευση, κυκλοφορεί ο δίσκος ''18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας'' του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου. Τα πρώτα τραγούδια του συνθέτη που κυκλοφόρησαν μετά την άρση της απαγόρευσης των τραγουδιών του.
Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, συμμετέχει -μαζί με άλλους καλλιτέχνες- στις ιστορικές, ''ελεύθερες'' συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Φθινόπωρο, ξεκινά τις εμφανίσεις του στην Πλάκα στη μπουάτ ''Θεμέλιο'' μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου, την Άννα Βίσση, τον Αντώνη Βαρδή και τον Πάνο Λαμπρόπουλο. Η βάση του προγράμματος είναι τραγούδια που αντικατοπτρίζουν το πολιτικό κλίμα της εποχής αλλά και ρεμπέτικα, τα οποία προσπαθεί να περάσει στον νεαρόκοσμο. Η επιτυχία είναι μεγάλη και τους ανάγκαζει να κάνουν τρία προγράμματα καθημερινά, προκειμένου να ανταποκριθούν στην προσέλευση του κόσμου.
Την άνοιξη κυκλοφορεί ο δίσκος ''Στα ψηλά τα παραθύρια'' σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή. Ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, ο εκλεγμένος πρόεδρος δολοφονείται και ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ εγκαθιδρύει δικτατορία. Λίγο καιρό αργότερα (το 1975) διοργανώθηκε στην Ελλάδα η ιστορική συναυλία αλληλεγγύης προς το χιλιανό λαό που...
Το καλοκαίρι, με τους συνεργάτες του από τη μπουάτ ”Θεμέλιο”, πραγματοποιεί εμφανίσεις στην Κύπρο και το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Η μεγάλη δισκογραφική στιγμή για αυτή τη χρονιά, έρχεται προς το τέλος της. Κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος ''50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι''. Mε αιτία αυτή την έκδοση επανέρχονται πολύ έντονα στην επικαιρότητα κλασσικά αλλά και λιγότερο γνωστά ρεμπέτικα της περιόδου 1920-1955. Μ’ αυτόν το δίσκο καθιερώνεται στην ελληνική δισκογραφία η απονομή του πλατινένιου δίσκου, για πωλήσεις 100 χιλιάδων αντιτύπων.
Την χειμερινή περίοδο 1975 -1976, αλλά και την αμέσως επόμενη (1976 -1977) η ομάδα του Θεμέλιου με επουσιώδεις αλλαγές, μεταφέρεται σε μια καινούργια, πολύ μεγαλύτερη μπουάτ με το όνομα ''Διαγώνιος''.
Μια εποχή έντονα πολιτικοποιημένη, με άπειρες συναυλίες διαμαρτυρίας. Αυτό το κλίμα μεταφέρεται πολύ παραστατικά στη νέα του δισκογραφική συνεργασία με τον Μάνο Λοίζο σε στίχους του Φώντα Λάδη. Τίτλος του δίσκου που κυκλοφορεί τον Οκτώβριο, ''Τα τραγούδια μας''. Τα τραγούδια ''Πάγωσε η τσιμινιέρα'' και ''Λιώνουν τα νιάτα μας'' γίνονται οι ύμνοι των κινητοποιήσεων. Ο δίσκος ωστόσο, αντιμετωπίζει έντονα την λογοκρισία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της εποχής.
Ο θάνατος του πατέρα του σε ηλικία 50 ετών, ένα ξαφνικό έμφραγμα της μητέρας του αλλά και η αίσθηση ότι πλέον στο χώρο άρχισε η επανάληψη, τον αναγκάζουν να διακόψει για ένα διάστημα τις εμφανίσεις του στην Πλάκα. Θα ταξιδέψει ιδιωτικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πλέον καθοριστική επίσκεψη, είναι αυτή που πραγματοποιεί στη Μόσχα. ''Πήγα νωρίς, ευτυχώς, είδα κάποια πράγματα και ήρθα αλλαγμένος, όπως ήταν φυσικό'' : θα δηλώσει σε κατοπινή συνέντευξή του.
Παρουσιάζει ένα προσωπικό διπλό δίσκο ο οποίος στηρίζεται σε τραγούδια πολλών συνθετών. Τίτλος του δίσκου ''Οι Μάηδες οι ήλιοι μου'' και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τραγούδια αρκετών νέων δημιουργών.
Το φθινόπωρο του 1978, στη Διαγώνιο, επιχειρεί σε συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, μια μουσική παράσταση στηριγμένη σε καινούργια τραγούδια του συνθέτη που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο. Μαζί τους η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Ένα πρόγραμμα ανατρεπτικό για τις συνήθειες της εποχής. Με αυτό, κάνει το επόμενο καλοκαίρι, ανοιχτές συναυλίες στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Κυκλοφορεί με μεγάλη επιτυχία ο δίσκος με τα καινούργια τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον τίτλο ''Σεργιάνι στον κόσμο''. Το τραγούδι ''Παραπονεμένα λόγια'' σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου κάνει μεγάλη αίσθηση και θα λειτουργήσει ως το εμβληματικό τραγούδι του δίσκου.
Αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποιεί λαϊκές συναυλίες στο θέατρο ''Κατερίνα'' στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την Βίκυ Μοσχολιού, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και την Βασιλική Λαβίνα.
Στη συνέχεια, στη Διαγώνιο, το σχήμα μεταβάλλεται. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Τάνια Τσανακλίδου είναι εκείνοι που συμμετέχουν δίπλα στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη που παραμένουν στο σχήμα.